Přeskočit na: Obsah

Jak orgasmus prospívá ženskému zdraví?

Různých mezinárodních dní a svátků nalezneme na internetu skoro stejně tolik, jako dní v kalendáři. Není proto divu, že i na 8. srpna připadá jeden z nich.

Slaví se totiž Mezinárodní den ženského orgasmu. Přijde vám to přehnané? Podle Brazilců, kteří svátek vymysleli, je oslava orgasmu naprosto na místě. Orgasmus ženám totiž přináší nejen potěšení, ale má velmi pozitivní vliv i na jejich zdraví. Nevěříte? Máme pro vás 10 důkazů!

Tento svátek vznikl v severovýchodním městě Esperantina v Brazílii, kde se jeden radní rozhodl věnovat tento den ženskému orgasmu jako kompenzaci za "sexuální dluh" vlastní manželce. Od té doby se slaví především v Brazílii, Španělsku, Mexiku, Argentině, Peru a překvapivě také v Norsku. V Česku je však orgasmus a vše kolem něj pro některé stále ještě tabu.  Podle výzkumu, který provedla agentura STEM/MARK pod supervizí Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN v Praze, navíc až 70 % českých žen vyvrcholení pouze předstírá.

To je ale škoda! Orgasmus je totiž nejen příjemný, ale má také velice pozitivní účinky na naše zdraví. Takže konec předstírání. Dopřejte potěšení sobě a ozdravnou kúru svému tělu!

A v čem konkrétně orgasmus našemu tělu prospívá?

Menstruační cyklus

Zlepšuje prokrvení orgánů v pánevní dutině, napomáhá růstu zdravých tkání a upravuje menstruační cyklus. Ženy, které mají pohlavní styk alespoň jednou týdně, mají větší pravděpodobnost, že bude jejich menstruační cyklus pravidelný, než ženy, které žijí v celibátu nebo mají sex jen zřídka. Orgasmus totiž dokáže během okamžiku rozproudit krev, poslat ji do orgánů v oblasti pánve a doručit tak všechny zdravé živiny a kyslík přesně tam, kde jsou potřeba.

Plodnost

Zvyšuje plodnost a pocit pohody tím, že aktivuje hypotalamus řídící teplotu, hlad, žízeň a únavu, a také hypofýzu, která reguluje uvolňování reprodukčních hormonů a má vliv na vyvolání ovulace.

Hubnutí

Napomáhá hubnutí, protože v průběhu sexuální stimulace vzrůstá produkce fenethylaminu, který redukuje chuť k jídlu. Navíc se při něm zvyšuje v mozku hladina serotoninu, který má uklidňující účinky a omezuje tak chuť se ze stresu přejídat nebo třeba kouřit. Sex je navíc fyzická aktivita, během které za 30 minut spálíte zhruba 140 kalorií.

Imunita

Zvyšuje schopnost buněk bojovat s infekcí až o 20 %. Pravidelný sex je spojen až s trojnásobnou úrovní imunoglobulinu A, která pomáhá imunitnímu systému bojovat proti chřipce a nachlazení.

Bolesti

Ačkoliv bolest hlavy je asi nejčastější výmluvou, proč nemít sex, orgasmus bolesti ve skutečnosti naopak tiší. Kromě toho, že zmírňuje migrény, umí také tlumit i ostatní bolesti – například pooperační nebo ty způsobené artritidou. Příčinou je hormon oxycotin, který napomáhá tělu na bolest v podstatě zapomenout.

Paměť

Sex pomůže zůstat vašemu mozku zůstat čilý a bystrý. Zvýšení krevní cirkulace napomáhá k rychlejšímu přenosu okysličené krve do hypotalamu (což je centrum paměti a učení). Jinými slovy – orgasmus vám pomůže zapamatovat si, kam jste dali klíče

Vzhled

Orgasmus dokáže zlepšit kvalitu kůže díky zvýšení hladiny estrogenu  a tomu, že při sexu se tělo potí, čímž se vyplavují toxiny. Vaše pokožka tak bude zdravější a vy budete vypadat mladší. K mladistvému vzhledu přispívá i další látka, jejíž vyplavování orgasmus způsobuje, a to hormon DHEA (Dehydroepiandrosteron). Američtí vědci deset let sledovali několik desítek žen, které si dopřávaly sex třikrát týdně, a zjistili, že nezávislí pozorovatelé hádali těmto ženám až o 12 let nižší věk, než jejich stejně starým, ale sexuálně abstinujícím, vrstevnicím.

Srdce

Udržuje zdravou hladinu estrogenů, čímž chrání před onemocněními kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu "špatného" cholesterolu a snižuje riziko osteoporózy.

Spánek

Pomáhá naší psychické pohodě a kvalitnímu spánku tím, že navozuje hlubokou relaxaci vylučováním endorfinů a kortizolu. Při orgasmu vzniká také hormon oxytocin, který snižuje hladinu kortizolu v těle a vytváří tak celkový pocit uvolnění a v některých případech dokonce ospalosti. Oxytocin je také nazýván jako hormon lásky, který v lidech vzbuzuje pocit důvěry a touhu po něžnostech.

Psychika

Zvýšení hladiny oxytocinu má ale i další účinky. Kromě touhy po vzájemné blízkosti je jeho vyšší hladina spojená také s vášní, intuicí a sociálními dovednostmi -  mohli bychom jej tedy nazývat i hormonem úspěchu. Sex napomáhá naší psychice a zdravému sebevědomí i tím, že tlumí oblasti mozku zodpovědné za pocity strachu, úzkosti a stresu. Lidé, kteří pravidelně zažívají orgasmus, jsou tak obecně mnohem spokojenější, vyrovnanější a také úspěšnější v práci.

Hormon oxycotin má však ještě jednu schopnost, na kterou nesmíme zapomenout. Zabraňuje totiž rakovinným buňkám v prsu, aby se vyvinuly v nádor. Velké množství tohoto hormonu se tvoří nejen při orgasmu, ale i při stimulaci prsou a bradavek. Kromě orgasmu si proto nejen dnes dopřejte i pořádně dlouhou předehru. Nebo snad znáte příjemnější způsob prevence rakoviny prsu?

07.08.2015

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov