Přeskočit na: Obsah

Musíte vyběhnout, abyste pochopili tu radost!

Přemýšlíte, jakému sportu se věnovat tak, abyste si vyčistili hlavu a zároveň vás to bavilo? Zkuste běh. Podle ultramaratonce, propagátora a trenéra běhání Miloše Škorpila je tou nejlepší relaxací.

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv Miloše Škorpila

Běžecká sezóna je v plném proudu a závody se jen hemží. Nemusíte hned na ten první, na který natrefíte. Nejprve je důležité najít si k běhu vlastní cestu, aby vás nejen udržel v kondici, ale také se stal běžnou součástí vašeho života. Může to znít složitě a překážky se jistě najdou, ale nejdůležitější je začít!

V jakém věku je vhodné začít běhat?

S manželkou, která je fitness trenérka, s oblibou říkáme, že věk je jenom číslo. Mně je 64 let, běhám od jedenácti let a cítím se velmi dobře. Výbornou knihou pro ty, kteří váhají, je například knížka „Jak utéct času“. Vypráví příběh Olgy Kotelkové, která začala běhat v 70 letech. Když jí bylo devadesát, neměla žádné soupeřky, a tak běhala s muži, které porážela.  K běhu také přidala skok do dálky, golf i vrh koulí. Je to hlavně o motivaci a tom nadšení.

Jak by měly vypadat první uběhnuté metry?

Nemusí být jenom uběhnuté. Stačí, když se pomalu rozeběhnete a dál budete pokračovat svým tempem tak, abyste to udýchali. To je základ. Spousta z vás si určitě ze školy pamatujete, že jste museli uběhnout například 1500 metrů. Učitel vám ještě navíc řekl, že musíte běžet naplno a co nejrychleji. Udělali jste to a určitě jste brzy odpadli, protože jste nestačili s dechem. Z takových situací navíc dlouho zůstává nepříjemný zážitek...

Pro začátečníky je tedy ideální kombinace běhu a chůze?

Tuto techniku nazýváme indiánský běh. Chvíli běžíte, a pak zase chvíli jdete. Tímto stylem si dokonale najdete takové tempo, které udýcháte. Navíc se vám v průběhu pohybu postupně vyplaví endorfiny a běh tak získá ve vaší duši úplně jiný rozměr. Vždycky říkám, že chůze je jen nejpomalejší běžecký interval.

Jaké jsou nejčastější chyby začátečníků?

Snaží se běžet co nejrychleji a vytvářet si tak nové a nové rekordy. Navíc stále sledují čas. Dalším problémem je běžecký styl. Nechte se při běhu natočit pěkně z profilu, abyste hned viděli, v jakých pohybech chybujete. Jako správný běžec byste totiž měli zakopávat nohy a krok byste neměli natahovat dopředu. Když například sledujete africké běžce jasně vidíte, že se téměř „kopou do zadku“. To je ta pravá technika běhu. Jako začátečník ale hlavně nesmíte být nedočkaví. Je třeba, abyste si uvědomili, že se po několika letech vracíte ke sportu, máte oslabené svaly a dýchací i kardiovaskulární systém. Proto začněte postupně a neočekávejte rychlé rekordy. 

A co dělat, když nemůžete popadnout dech?

To by se rozhodně nemělo stát. Naučte se jogínskému dýchání. To znamená, dýchejte nosem do bránice až do břicha. Vzduch pak zůstane déle v plicích a krev se tak více okysličí. Nejde to samozřejmě hned, ale nebojte se, dá se to naučit. Pak budete schopni při běhu i mluvit s člověkem, který běží vedle vás.

Kolikrát v týdnu doporučujete běhat?

Doporučuji obden. Jakmile se běh stane radostí a vyplaví se endorfiny, bude vám chybět a tělo si o něj samo řekne. Do mé běžecké školy chodí i lidé, kteří jsou velmi zaneprázdnění, ale přesto se běh stal nezbytnou součástí jejich životů. Vždy říkají, že si vyčistí hlavu. A právě to je důvod, proč ke mně chodí. Hledají relaxaci ke své náročné práci. Pro mě je pak radost s nimi pracovat, těší mě sdílení jejich pocitů.

Jaké běžecké oblečení a obuv si nakoupit? 

Záleží samozřejmě, kde chcete běhat. Ne každý může běhat po lesních pěšinách, kam se hodí crossová bota. Pokud trénujete na silnici, zvolte botu s pružnější podrážkou, která tlumí otřesy a vaše klouby pak nebudou příliš trpět. V každém případě si kupte boty o číslo větší, než je vaše běžná obuv. Co se týče oblečení, každý si sám na vlastní kůži vyzkouší, co mu nejlépe vyhovuje. Pokud vyběhnete ven a pocítíte lehký chlad, který po pár minutách běhu zmizí, pak jste se oblékli dobře.

Co je dobré udělat po běžeckém tréninku? 

Když se budete vracet z tréninku, nikde se dlouho nezastavujte na kus řeči a běžte domů, abyste neprochladli. Než půjdete do sprchy, dejte si ještě pár protahovacích cvičení, aby se tělo pořádně uvolnilo. Pak se dostaví opravdová radost a už se budete těšit na další běh.

Chcete-li se dozvědět více o tom, jak začít běhat a na co se připravit, navštivte webové stránky Běžecké školy Miloše Škorpila - http://www.bezeckaskola.cz.

11.09.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov