Přeskočit na: Obsah

„Budujte si vztahy, budete se cítit lépe,“ doporučuje psycholog Radek Ptáček

Člověk je společenský tvor. Už od pravěku lidé žili v tlupách a tvořili mezi sebou pouta. Pocit sounáležitosti je pro spokojený život nezbytný. A proto další rada pro spokojený život od předního českého psychologa Radka Ptáčka zní – budujte si vztahy.

V dnešní době má mnoho z nás sklony k individualismu. To ale neznamená, že by lidé ztráceli potřebu mít vybudované vztahy se svým okolím. Ty jsou totiž jedním ze základních předpokladů pro fyzické i duševní zdraví. 

Text: Michaela Černá Foto: Archiv Radka Ptáčka

Pozitivní vztahy

Stabilní vztahy jsou pro spokojený a naplněný život nepostradatelné. Lidí potřebují sociální podporu zejména při náročných situacích. Nemalou roli hrají také v pocitu uspokojení a nacházení smyslu. Je nutné upozornit na to, že zde máme na mysli pozitivní vztahy, které nám náš život zpříjemňují. Opakem jsou vztahy toxické, které nás naopak vysávají.

Jak si pozitivní vztahy budovat? Je dobré myslet na to, že takovéto vazby jsou založené na pozitivních interakcích. Proto se nebojte říkat svým blízkým cokoliv hezkého. Můžete se s nimi radovat z úspěchů, pochválit jim něco nového nebo sdílet pěkné zážitky. „Poskytnete tím sobě i druhému nejen příjemné pocity, ale též i kousek pohody a zdraví,“ vysvětluje Radek Ptáček.

Přátelé se baví na festivalu.

Najděte si chvilku každý den

Zatím na některých věcech pracujeme pravidelně, na vztahy mají někteří tendenci zapomínat či je berou jako samozřejmost. Snadno se pak stane, že kamarády nevidíte dlouhé týdny nebo dokonce měsíce, a s partnerem a rodinou se sice potkáváte denně, ale spíše fungujete vedle sebe než společně.

Najděte si na důležité lidi ve svém životě čas. Ideálně každý den. Pozitivně s nimi interagujte, komunikujte a na vztazích pracujte. Každý vztah totiž potřebuje neustálou péči. A někdy stačí opravu málo – zeptejte se druhého jak se dnes měl, přivítejte ho úsměvem, pošlete mu milou sms nebo třeba pár fotografií z dovolené. Druhého potěší, že jste si na něj vzpomněli a vy budete mít pěkný pocit, že máte kolem sebe lidi, se který můžete sdílet slasti i strasti svého života. Jak praví lidová moudrost - sdílená starost je poloviční, sdílená radost pak dvojnásobná! 😊

Přátelé spolu popíjejí v obýváku.

O profesoru psychologie Radku Ptáčkovi

Radek Ptáček je klinickým psychologem, psychoterapeutem a prvním profesorem lékařské psychologie. Je autorem několika stovek odborných publikací, vědeckých prací a článků, které se těší úspěchu nejen na domácí půdě, ale také po celém světě. Absolvoval řadu specializovaných psychologických výcviků, kurzů i výcviků v ČR i zahraničí. Nyní působí primárně na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze, ale je též členem několika odborných a výzkumných týmů v zahraničí.  Na několika fakultách je členem odborných rad, po celém světě a spolupracuje také s úřady, ministerstvy a odbornými společnostmi. Více se o Radkovi Ptáčkovi dočtete na jeho webu www.radekptacek.cz

Psycholog Radek Ptáček
 

11.08.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov