Přeskočit na: Obsah

5 tipů, jak se letos vyhnout podzimním nemocem

Podzimní chřipky a virózy jsou v plném proudu, ale vy stále doufáte, že se vám tentokrát vyhnou? Doufat bohužel nestačí. Podívejte se, jak můžete posílit svou imunitu, aby se váš organismus podzimním nemocem ubránil.

Babí léto už je definitivně za námi a namísto něj nás každé ráno vítají listopadové mlhy a první mrazíky. Právě v tomto období a počasí je náš organismus nejvíce ohrožen různými bakteriemi a viry a my často končíme v posteli s teplotou, bolestí v krku a rýmou jako trám. Nejlepším způsobem, jak se podzimním virózám a chřipkám vyhnout, je preventivní posilování obranyschopnosti našeho organismu. Jak na to? Máme pro vás několik rad a triků, díky nimž se vám bacily vyhnou velkým obloukem!

1) Vitamíny jsou základ

Se zvýšeným příjmem vitamínů byste měli začít co nejdříve. Rozhodně se nevyplatí čekat až na první příznaky nachlazení. Nemusíte přitom denně sníst kilo citrusů, stačí začít trochu více přemýšlet nad skladbou vašeho jídelníčku.

A jaké konkrétní potraviny imunitu posilují nejvíce? Z ovoce jsou to především citrusové plody a kiwi, které jsou plné vitamínu C. Díky ořechům, luštěninám a listové zelenině dodáte svému tělu zinek, hořčík a vitaminy D a E. Lepší trávení a zažívání budete mít díky kysanému zelí, jogurtům s biokulturami a kysaným mléčným výrobkům. Tyto potraviny vám navíc zajistí i kvalitní střevní mikroflóru, která je pro imunitní systém zásadní.

Vyhýbat byste se neměli ani česneku, který je asi nejsilnějším přírodním antibiotikem, a s bacily si proto poradí levou zadní. Vysoký obsah vitamínů má i zázvor nebo rakytník, z nichž si můžete uvařit výborný čaj s medem a citronem. Dalším velkým pomocníkem v posilování obranyschopnosti je pak hlíva ústřičná, kterou můžete konzumovat v přirozené formě nebo v kapslích jako doplněk stravy.

2) Neodbývejte spánek

V zimních měsících je dostatek spánku ještě důležitější než jindy. Organismus totiž ve spánku nejlépe regeneruje a obnovuje poškozené buňky. Ve spánku naše tělo navíc čerpá energii, díky níž se pak dokáže nemocem lépe ubránit. Pokud spánek dlouhodobě zanedbáváte a jste často unavení, je mnohem více pravděpodobné, že nějakému podzimnímu viru nakonec podlehnete. Každý člověk potřebuje spát jinak dlouhou dobu, ale za ideální se všeobecně považuje šest až osm hodin spánku denně.

3) Hýbejte se, i když je venku zima

V létě je pro většinu z nás pohyb samozřejmou součástí života. Hezké počasí přímo vybízí k výletům, cyklistice nebo běhání. Ale co když už je venku zima a sychravo? To se pak nikomu ven nechce. Přesto bychom ale neměli pohyb kvůli špatnému počasí z našeho života vyškrtnout. Pravidelná fyzická aktivita je totiž pro náš imunitní systém jednou z nejdůležitějších věcí.

Nezáleží na tom, jestli své sportovní aktivity přesunete z přírody do fitness centra, nebo se pořádně obléknete a vyrazíte na procházku ven. Důležité je, abyste se hýbali alespoň 3x týdně po dobu minimálně 60 minut. Nečekejte však, že se vaše imunita zlepší okamžitě. U sportu je velice důležitá pravidelnost a výdrž. Výsledky totiž budou vidět až za několik týdnů.

4) Dodržujte pitný režim

Ačkoli v chladném počasí nemáme takovou žízeň, jako když je venku 30 stupňů, náš organismus potřebuje tekutiny pořád stejně. Díky dostatečnému příjmu tekutin se z našeho organismu odplavují škodlivé látky a naše tělo se tak průběžně čistí.

Dospělý člověk by měl denně vypít 2–3 litry tekutin. Většinu z nich by měla tvořit čistá voda, sladkým limonádám se raději vyhněte, nebo se za chvíli nevejdete do kalhot. V zimních měsících můžete vodu doplnit bylinkovými čaji – třeba jitrocelem, šalvějí nebo výše zmíněným rakytníkem.

5) Vyhýbejte se stresu a relaxujte

Tato rada sice zní jako klišé, ale věřte, že pro lidský organismus je psychická pohoda opravdu důležitá. Jakákoli psychická zátěž totiž oslabuje imunitu. Vystresovaní lidé jsou proto mnohem častěji nemocní – a chřipka rozhodně není ta nejhorší nemoc, kterou může stres způsobit. Nezapomínejte tedy po práci odpočívat a trávit příjemný čas třeba s rodinou nebo přáteli. Domácí relax můžete doplnit aromalampou s eukalyptem nebo borovicí, které ničí bakterie i viry. Zkusit můžete i bylinné parní lázně nebo saunu.

Chcete pro své tělo udělat ještě více? Zkuste otužování!

Už naše prababičky říkaly, že otužování je základem pevného zdraví. Otužování totiž odjakživa patří k oblíbeným a hlavně účinným způsobům, jak podpořit obranyschopnost našeho organismu. Nemá ale cenu jednou za týden si na deset minut stoupnout pod studenou sprchu. Otužování musí být prováděno postupně, po malých krůčcích a hlavně pravidelně. Začít můžete třeba tím, že se budete sprchovat o stupínek studenější vodou a její teplotu postupně dále snižovat. Neměli byste se ale dostat pod 20 °C. Studenou vodou se pak stačí sprchovat zhruba dvě minuty denně.

A jaké triky na zvyšování imunity máte vy? Pochlubte se nám v komentářích.

16.11.2016

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov