Přeskočit na: Obsah

Co dělat v sychravém počasí? Hajdy za uměním

Existují dobré důvody, proč vyrazit na podzim a v zimě do galerií.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti, #zima,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Přečtěte si, co vám to přinese a na co konkrétně se vypravit.

Tanec, lekce zpěvu, návštěva galerie nebo koncertu? Umění má léčivou moc, ať už jde o nemoci duše, nebo těla. Neváhejte a začněte si s uměním. Nebojte se páchat umění sami. Má to smysl, i když vaše výtvory nikdy nepřekročí rámec toho nejamatérštějšího amatérismu. Nejde tu totiž o výsledky, dokonalost nebo o soutěž. Hlavní je činnost samotná.

Plíce i osamělost

Znám pár dětí, které se začaly učit hrát na zobcovou flétnu, aby si zlepšily dech, rozšířily kapacitu plic, a tak ulevily astmatu nebo dýchacím potížím. Tanec pomáhá zvládat Parkinsonovu nemoc. A co teprve všechny ty muzikoterapie, taneční terapie, terapie psaním, arteterapie založené na výtvarném projevu, dramaterapie, kde se k terapeutickým cílům postupuje skrze divadlo…

Ve Velké Británii uměním zkouší překonat osamělost, která se mezi lidmi ve společnosti šíří – ať už jde o matky s dětmi, nebo opuštěné seniory. Umění vás spojí s lidmi, pomůže k lepšímu zdraví i pocitu štěstí.

Umění je stínové zdravotnictví

Navíc není ani třeba se hned chápat štětce nebo divadelního kostýmu a spojovat umění jen s hloubkovou terapeutickou prací, nebo rovnou s bojem proti samotě. Klidně začněte tím, že si zajdete do galerie – nezávazně a třeba jen proto, že jste tam už dlouho nebyli. V Kanadě třeba můžou bezplatnou návštěvu muzea výtvarného umění předepsat dokonce i někteří lékaři. Vědí, že umění zvyšuje hladinu serotoninu, a pohled na něj v galerii tak může návštěvníkům rychle zvednout náladu. Což se, přiznejme si, i ve středoevropském podzimu a během zimy hodí.

Nathalie Bondilová, ředitelka Montreal Museum of Fine Arts, jde dokonce tak daleko, že tvrdí: „Ve 21. století bude pro zdraví kultura tím, čím byla ve 20. století fyzická aktivita.“ Profesor nottinghamské univerzity Paul Crawford směle dodává: „Umění je stínový zdravotnický systém.“ Navíc, jak líp poznat v praxi ono adorované vidění „out of box“, mimo zaběhané způsoby přemýšlení, než skrze umění? Zakuste v galerii, že realita je jen věcí zvyku.

5 tipů, na jakou výstavu se do ledna vydat

„Vždy dokonale upravená, i na smrtelné posteli s rudou rtěnkou a červeným lakem na nehty.“ Tak láká Moravská galerie v Brně do Pražákova paláce na výstavu brněnské textilní výtvarnice, malířky a kostýmní návrhářky Inez Tuschnerové. Při práci na svých textilních objektech se vyznačovala rukodělnou a pečlivou prací s materiálem. Do 27. 1. 2019.

Národní galerie v Praze připravila ve Valdštejnské jízdárně retrospektivní výstavu Františka Kupky. S francouzským a finským partnerem galerie vystavuje jedinečnou sbírku jeho olejomaleb i prací na papíře – satirických kreseb i ilustrací. Ukazuje tak zároveň umělcův vývoj od symbolismu přes expresionismus k abstrakci, která se stala jeho doménou a jejímž je se svým obrazem Dvoubarevná fuga také spoluzakladatelem. Do 20. 1. 2019.

Černá země? Mýtus a realita. To je název výstavy, která by vám neměla uniknout v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Ukazuje totiž celou ostravskou a regionální uměleckou scénu v letech 1918 až 1938. Scénu, kde se i v umění, malbě, sochařině nebo architektuře mísil živel český, německý, polský i židovský, živel kosmopolitní i dělnický, usazený v této specifické průmyslové aglomeraci. Do 6. 1. 2019.

Fotograf hor a krajiny. Tak se říká Vilému Heckelovi, který by se letos dožil stovky, stejně jako někdejší Československo. Kromě vysokohorských expedic fotil domácí krajinu, reportáže, ale i reklamní a průmyslové fotky. To vše je k vidění na velké výstavě v Západočeském muzeu v Plzni, a to včetně jeho fotoaparátů, vybavení fotokomory nebo horolezeckého náčiní. Do 27. 1. 2019.

Dvě hlavy, čtyři ruce. Jak vypadá umění, když jsou na něj dva? Tvorbu autorských dvojic sleduje výstava v 8smičce v Humpolci. Jsou tu mezinárodně proslavení skláři Jaroslava Brychtová a Stanislav Libenský, konceptualisté Milan Mikuláštík a Jan Nálevka a mnozí další umělci a umělkyně. Přitom i samotná 8smička, někdejší industriální areál přeměněný na kulturní prostor s bezvadnou kavárnou, za výlet do Humpolce rozhodně stojí. Do 13. 1. 2019.

16.11.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov