Přeskočit na: Obsah

Dopřejte svému tělu dostatek kvalitního spánku. Jinak se bude zlobit

V noci ze soboty na neděli jsme si mohli přispat o hodinu déle. Proběhla totiž změna letního času na zimní. Ačkoliv se tentokrát jednalo o tu příjemnější variantu, tj. o prodloužení noci, mohla tato změna mnoha lidem rozhodit spánkový režim. Kvalitní a dostatečný spánek je přitom pro naše tělo velice důležitý.

Lékaři a psychologové se shodují na tom, že na posun času si lidé zvykají asi týden. Problém se změnou letního času na zimní mohou mít především lidé, kteří jsou ranní ptáčata. Jejich tělo je totiž přivyklé chodit brzy spát a také brzy vstávat. Kvůli změně času chodí spát o hodinu později, ale ráno se stejně vzbudí v čas, na který jsou zvyklí. Spí tak minimálně o hodinu méně.

Minimum je šest hodin

A jak dlouhý spánek je pro náš organismus ideální? Obecně se vhodná délka spánku u dospělého člověka udává v rozmezí šesti až osmi hodin denně, je ale důležité přihlížet k individuálním potřebám každého z nás. Spánek kratší než šest hodin však lékaři důrazně nedoporučují nikomu – ani workoholikům, kteří tvrdí, že čtyři až pět hodin spánku jsou pro ně tak akorát. Tito lidé si totiž svým přístupem mohou způsobit zdravotní problémy – a v krajních případech si dokonce zkrátit život.

Nedostatek spánku může za deprese i obezitu

Nedostatek spánku způsobuje mnoho fyzických i psychických problémů. Mezi ty nejčastější patří především zvýšený výskyt různých kardiovaskulárních onemocnění, jako je například ucpání tepen, slabý nebo silný tep a zvýšený krevní tlak. Právě zvýšený krevní tlak je jedním z projevů nedostatků spánku, který na sobě můžete snadno zpozorovat i sami, a problém tak začít včas řešit.

Dalšími projevy dlouhodobé spánkové deprivace jsou zvýšená hladina cukru v krvi, podrážděnost, bolesti hlavy, deprese, ale také halucinace. Nedostatek spánku může být také důvodem, proč ručička vaší váhy neustále stoupá k vyšším a vyšším číslům. Lidem, kteří spí šest a méně hodin, se totiž netvoří dostatek leptinu – hormonu, který navozuje pocit sytosti a reguluje ukládání tuků. Organismus navíc nedostatek spánku vyvažuje větším energetickým příjmem. Čím méně tedy budete spát, tím více kalorií si vaše tělo během dne vyžádá.

Pravidelný režim je důležitý

Pokud spíte nepravidelně, nebo si chodíte lehnout až k ránu a následně dospáváte přes den, dochází k poruše tvorby hormonu melatoninu. Melatonin se tvoří v mozku během spánku a právě díky němu se ráno cítíte odpočatí a svěží. Je přirozeným antioxidantem a v těle působí proti
škodlivým látkám
, které útočí na dědičnou informaci v DNA tělesných buněk a mohou tak
vyvolat rakovinotvorné bujení.

Stejně tak se nedoporučuje ani dohánění spánkového deficitu vzniklého během pracovního týdne o víkendu. Pokud si totiž v sobotu dopřejete namísto obvyklých šesti hodin spánku rovnou dvanáct, může dojít k narušení spánkového rytmu a k následné nespavosti a dalším poruchám spánku.

Zásady zdravého spánku

Pokud naopak svému organismu dopřejete dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, budete se cítit lépe, mít lepší náladu a také toho během dne díky dostatku energie mnohem více stihnete.
Jak ale dobrého spánku docílit? Stačí dodržovat těchto pět základních pravidel:

  • Během dne si dopřejte alespoň půl hodiny pohybu – je jedno, jestli dáte přednost józe nebo procházce na čerstvém vzduchu, díky mírné fyzické námaze se vám bude lépe usínat.
  • Navečer se vyhněte těžkým jídlům - těžko stravitelné jídlo totiž narušuje spánkový cyklus a ztěžuje usínání.
  • Před spánkem místnost zatemněte a důkladně vyvětrejte – pokojovou teplotu v ložnici klidně snižte o dva stupně oproti normálu. Organismus se tak lépe zklidní.
  • Choďte spát každý den ve stejnou dobu a ve stejnou dobu také vstávejte – díky tomu si vaše tělo vytvoří pravidelný biorytmus a snadněji usnete.
  • Před spánkem se vyhněte nápojům s obsahem kofeinu a alkoholu – obě látky mají na lidský organismus povzbuzující účinek, a proto znesnadňují uklidnění před usnutím. Pro lepší usínání si naopak večer dopřejte šálek bylinkového čaje s meduňkou.

 

28.10.2016

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov