Přeskočit na: Obsah

Jak zabránit ponorkové nemoci?

Možná jste ještě nikdy netrávili tolik času se svými dětmi, partnerem či partnerkou jako nyní během státem nařízeného nouzového stavu. Jak tohle období zvládnout a udržet si dobré vztahy v rodině?

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Zeptali jsme se PhDr. Petra Šmolky, manželského poradce a psychologa.

Očekáváte na konci roku více rozvodů, nebo naopak plné porodnice?

Osobně se domnívám, že u nás nedojde ani k jednomu. Život „v ponorce“ zpravidla pouze posílí prožívané emoce. Nejen negativní, ale někdy i ty pozitivní. Přesto se nedomnívám, že by se běžný český pár v tomto období z nedostatku lepší zábavy snažil o početí dalšího člena rodiny. Zvlášť v případě, má-li doma velice účinný antikoncepční prostředek – potomky, jimž je bráněno trávit dny ve školách a školkách. Trochu bych se spíše obával, že dalším z možných dopadů dnešních opatření mohou být útěky potomků z domova, zvláště těch, co se dosud s rodiči znali vlastně jen tak „od vidění“.

Jakou zkouškou teď prochází české rodiny?

Běžně spolu údajně manželé trávili zhruba 60 hodin bdělého stavu týdně. S dětmi, zejména pak těmi většími, ještě výrazně méně. Dnešní obrázek české rodiny se od toho tradičního výrazně liší. Tak intenzivně a dlouho jsme se svými bližními nikdy nebyli. Až se život vrátí zase k normálu, bude mít mnohý z nás spoustu materiálu k popisu života v ponorkách. Kdosi moudrý jednou řekl, že je dobré zvolit si za životního souputníka toho, jehož charakteristiky nám převážně nevadí. Pro zastánce zamilovanosti to bylo konstatování jen těžko přijatelné, s dnešními zkušenostmi mi však připadá dost výstižné a užitečné.

Ovlivní karanténa manželství i pozitivně?

Jistě jsou rodiny, které tuto situaci společně zvládají. Kde si jednotliví členové jsou navzájem oporou. Omezení kontaktu se širší rodinou může mít také něco do sebe. Méně se vídáme s tchány a tchýněmi, ti starší s vnoučaty. O to více se na ně pak můžeme těšit. Společně sdílená omezení a s nimi spojené prožitky mohou naše vztahy posílit. Je to šance, abychom mohli ty druhé něčím překvapit. Něčím pozitivním, co by do nás dříve byli bývali neřekli.

Co může s psychikou partnerů udělat stav, kdy jim chybí přirozený ventil? Muž si nemůže například zahrát s kamarády fotbal, žena si nezajde do fitka…

Chybějící ventily vedou k tomu, že dříve či později začneme své okolí „prudit“. Dle možností bychom si i v této době nějaké ventily mimo rodinu nalézt měli. Zatím nám nikdo nebrání v tom, abychom se šli ven proběhnout nebo naštípat dříví či poklidit konečně ten nepořádek v garáži, ve spíži nebo dětském pokoji.

Prožíváme teď klid před bouří, kdy se později nakupí problémy s prací, penězi, dluhy?

Obávám se, že k tomu dojít může. Nějaká omezení nepochybně přijdou. Půjčky bude zas třeba splácet, pracovní resty dohánět. Dočasně se asi zvýší nezaměstnanost a někdy i zadluženost. Nevím, zda půjde převážně o bouřky. Ty mají jednu nespornou výhodu – mnohdy pročistí atmosféru. Podzimní pošmourno a občasné plískanice bývají horší. Zkusme občas přistihnout své bližní i při něčem, co je nám milé, a dejme jim to patřičně najevo.

Může tohle období zlepšit vztahy dětí a rodičů, kteří na ně nikdy neměli moc času?

Hypoteticky jistě může. Záleží to ale na obou stranách. Budeme-li se snažit pouze o to, abychom suplovali školu, pak je sporné, zda je více společně tráveného času zrovna výhodou. Nadějnější pro vzájemné vztahy je, když si najdeme čas i na společnou hru. V lepším případě tu, kdy budeme ctít olympijskou myšlenku, totiž že není důležité za každou cenu zvítězit, ale zúčastnit se.

Několik užitečných rad na závěr:

  1. Snažte se druhé přistihnout při něčem, zač je možné je pochválit.
  2. Když nám na druhých něco vadí, mluvme více o svých pocitech než o jejich negativních vlastnostech.
  3. Občas si od sebe navzájem odpočiňme. Například tím, že na nákup či krátkou procházku půjdeme sami.
  4. Udržujme alespoň na distanc kontakty s okolím, s vnoučaty, přáteli, kolegy.
  5. Připusťme si, že lepší časy již brzy nastanou, a máme se nač těšit.
  6. A hlavně – udržujme běžný režim, v němž se nejen spí a jí, ale i probouzí, vstává a něco užitečného činí.



 

09.04.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov