Přeskočit na: Obsah

Naučte děti hospodařit dřív, než roztočí vaše úspory

Jednou to tady po nás všechno převezmou. Naše děti. A my se přitom často chováme, jako by nám bylo putna, jak se jim v tom povede. Zpropadeně málo jim třeba říkáme o tom, jak hospodařit s penězi a majetkem, jak investovat, jak spořit a podobně. Ale víme o tom sami dost? Spolehnout se na školu nestačí. Doma děti okoukají základní návyky a postupy. Takže téma dne je jasné: Naučte své děti zacházet s penězi dřív, než ty vaše podědí a prošustrujou je za hlouposti.

Štítky: #děti, #rady, #služby, #spoření, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Kateřina Lichtenberková
Foto: Archiv

Jednou to tady po nás všechno převezmou. Naše děti. A my se přitom často chováme, jako by nám bylo putna, jak se jim v tom povede. Zpropadeně málo jim třeba říkáme o tom, jak hospodařit s penězi a majetkem, jak investovat, jak spořit a podobně. Ale víme o tom sami dost? Spolehnout se na školu nestačí. Doma děti okoukají základní návyky a postupy. Takže téma dne je jasné: Naučte své děti zacházet s penězi dřív, než ty vaše podědí a prošustrujou je za hlouposti.

Krok č. 1 – Rodiče, vzdělávejte se

Než se pustíte do finančního vzdělávání svých dětí, měli byste sami mít potřebné znalosti a dovednosti – zvlášť když si nejste jistí v kramflecích. Využijte odborné knihy, portály a články, vzdělávací videa a pořady nebo semináře (a webináře) pro veřejnost. Případně se zeptejte na vzdělávání svého zaměstnavatele. Koukněte taky na stránku www.fgdoskol.cz, kde najdete šikovný rozcestník k různým informacím.

Krok č. 2 – Dejte si do pořádku své hospodaření

Děti často kopírují chování rodičů. Takže pokud si nejste jistí, jestli hospodaříte správně, raději zkuste finančního poradce. Jenom bacha, měl by to být ověřený a skutečný poradce, ne potulný prodavač pojistek. Jenom machr na slovo vzatý vám dobře poradí, jak se zbavit špatných dluhů jejich refinancováním nebo jak pracovat s rodinným rozpočtem. Podle průzkumů si totiž víc než polovina Čechů nesestavuje svůj domácí rozpočet. A přitom sestavení rozpočtu a práce s ním významně posouvá rodinné hospodaření kupředu. Můžete se díky tomu dostat z nenadálých problémů, ale taky třeba objevit potenciál pro zhodnocování peněz (investice). Navíc do rozpočtu rozhodně patří i dlouhodobé sny, cíle a přání – práce s rozpočtem je totiž cesta k jejich reálnému plnění. Jinak budete furt čekat, až vám nějaká ta kačka zbyde, což nikdy nezbyde.

Krok č. 3 – Berte děti na nákupy a učte je samostatnosti

První příležitost, kde se děti můžou potkat s penězi, je při nákupech. A jasně, není to ta chvíle, kdy u kasy loudí lízátko. Děti by ale spíš měly naživo vidět, jak takový prodej a nákup probíhá. Vzpomeňte si na Komenského a nechejte děti, ať si zkusí nakupovat samy, třeba pod vaším lehkým dohledem. Menší děti můžete poslat na zahrádce pro limonádu, větším zadejte nákup podle seznamu. Pomozte jim, aby si uměly spočítat, kolik to bude stát a kolik jim mají v obchodě vrátit.

Krok č. 4 – Pracujte s kapesným, kasičkou a dětským kontem

Kapesné je základní nástroj, díky kterému se děti učí hospodařit se svými penězi. Nebo tedy spíš s vašimi. Ideální je začít s týdenním kapesným na začátku školní docházky a postupně ho prodloužit na měsíční. Od věci taky není, aby dítě mělo povinnost si z kapesného samo něco platit. Výše kapesného pak závisí jednak na výši této povinnosti a jednak na možnostech vaší kapsy. Případně naučte potomky, aby si rozdělili kapesné na tři hromádky:

  • Povinnosti a běžné výdaje - svačiny, obědy, tramvajenka apod.
  • Rezervy – veďte děti k tomu, aby si část peněz uspořily (aspoň 20 %). Tyto rezervy jsou analogií dlouhodobých rezerv u dospělých, měly by tedy sloužit k plnění dlouhodobých cílů a přání. S dítětem pracujte na tom, aby si stanovilo svůj cíl, na co si peníze bude spořit. Rezervy si menší děti budou spořit do kasičky, větším můžete zřídit dětské konto a učit je tak i práci s platební kartou.
  • Radost – z části peněz by si mělo dítě udělat radost, koupit si něco pro sebe. Ať už to bude čokoláda, nebo malá hračka (u dospělých je tato hromádka důležitá proto, aby nás bavilo peníze vydělávat).

Krok č. 5 – Hrajte spolu Monopoly

Existuje nespočet her, které přispívají k rozvoji finanční gramotnosti (od jednodušších, jako je Hra na obchod, Monopoly nebo Dostihy a sázky, až po složitější, jako je Cashflow nebo Finanční svoboda). Také roste trend on-line her a výukových aplikací. Najděte si vhodné hry a hrajte je spolu s dětmi. Celá rodina si tak hravě rozvine finanční gramotnost, a ještě strávíte společný čas smysluplně i zábavně.

Krok č. 6 – Vtáhněte děti do rodinného hospodaření

Posledním krokem je zapojení dětí do samotného hospodaření rodiny. Pokud je necháte nahlédnout do svého rodinného rozpočtu a začnete s nimi na toto téma diskutovat, možná zjistíte, že můžou přinést do rodinného hospodaření i zajímavé inovace. Za ty je pak odměňte. V každém případě si budou rozvíjet svou finanční gramotnost na bázi reálných údajů, což je vždy lepší, než když pracují s fiktivními částkami. Odvážnější mohou své starší děti nechat měsíc hospodařit s rodinnými financemi – určitě jste viděli pořad České televize „Hlava rodiny“. Tak tak nějak. Uvidíte, že se to vyplatí. Děti zjistí, že hospodařit není tak snadné jako o peníze v jednom kuse žebrat.

14.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov