Přeskočit na: Obsah

Pojďte se družit!

Máme se nejlíp v historii. Platy rostou, v obchodech si můžeme koupit víc a víc a vlastně všechno.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Ekonomika šlape. Jsme ale šťastnější? Mnohým z nás, zdá se, zoufale schází radost, kterou by mohli s někým sdílet.

Volný čas většinou trávíme s nejbližší rodinou, mnozí ani to ne. A kdo má po vyčerpávající práci čas a náladu na to, aby pravidelně sháněl sousedy, kamarády a známé ke společné zábavě?

Stačí se podívat na fotky, které lidi sdílejí na Facebooku, a je vidět, jak žijeme. Samá selfíčka, malé rodiny na výletě, maximálně komorní oslava babiččiných narozenin. Když se ale mrknete na fotografie ze sedmdesátých nebo osmdesátých let, bije do očí, jak nápadně často se na nich vyskytují větší skupiny dobře se bavících lidí. Na chalupě, na zahradě, v bytě. Tak se tehdy žilo nejen u nás, ale i v západní Evropě.

Pak se ale něco změnilo, hlavní se stala práce a lidi začali být víc a víc sami. Ale to nám moc neprospívá. Pak si máme se sousedy rozumět, když se ani nepotkáváme. Nejvyšší čas ztracené umění družnosti zase objevit.

Pozvěte je domů. Všechny!

Pozvat občas kamaráda domů na drink nebo na večeři, to je celkem běžná věc. I když dlužno přiznat, že Češi jsou třeba proti Slovákům i v tomhle hodně opatrní. Kolikrát se lidé z jiných společností diví: “Jsem v Česku už tolik let, mám tu super kamarády, ale nikdy jsem nebyl u nich doma.”

Vyšší level než nějaká spořádaná návštěva je třeba kulinářský večírek pro mnohem více lidí. Nemusíte přitom vařit nebo péct jenom sami, zapojit se můžou i hosté, nebo něco dobrého rovnou přinesou. Podobné večírky milují Francouzi, Italové a další národy, které asi vědí, proč to dělají. Jistě, zorganizovat večeři pro dvacet lidí dá námahu, ale je velmi pravděpodobné, že ostatní inspirujete. A za měsíc vás pozvou na večeři ve francouzském stylu k sobě domů sami.

Párty rovnou na ulici

Tenhle nápad je za všechny peníze. V ostýchavém a decentním Česku to zní bláznivě, ale zkuste bez větších příprav zorganizovat prostou pouliční párty. Oznamte datum a čas, vyneste ven židle, pití, jednohubky. Garantujeme vám, že „bizár“ se stane vítanou tradicí, která se ještě několikrát do konce léta zopakuje. Lidé se potřebují scházet, mluvit spolu a bavit se. Pokud jsou dnes tak rozšířené úzkosti a deprese, právě nedostatek společenských aktivit může být jednou z hlavních a nepoznaných příčin.

Sledujte, kde se co šustne

Organizování družnosti nemusí být jen na vašich bedrech. Například mnoho knihoven se mění ve vysloveně komunitní místa, kde se dávají dohromady neznámí lidé, ze kterých se pak stávají dobří známí. Třeba v litoměřické knihovně měli akci, na které mohl každý návštěvník napsat jakýkoliv vzkaz pro kohokoliv. To už je pěkná příležitost, jak si užít společnou aktivitu s lidmi, kteří jsou velmi pravděpodobně vaší krevní skupiny.

Osamělý koníček? Společná vášeň!

Dejme tomu, že jste vášnivý čtenář. Knížku si otevřete každý večer v posteli před spaním. Je to záliba echt samotářská. Nebo snad ne? Třeba je ve vašem městě zavedený čtenářský kroužek, o kterém zatím nemáte tušení. Jestli je v okolí ale mrtvo, nic vám nebrání udělat ze svého koníčku veřejnou záležitost. Ať už jste zapálený turista, nebo amatérský fotograf, jistě máte kolem sebe spoustu v podstatě osamělých lidí, kteří touží jít společně na výlet nebo spolu fotografovat městské fontány, zapomenuté pumpy a kdovíco ještě.

Moderní technologie družnost podporují

Moderní technologie sice k pocitům osamělosti přispívají, ale na druhou stranu ji můžou i velmi dobře rušit. Existují mobilní aplikace, které vás lákají k tomu, abyste opustili on-line prostor a šli ven se skutečnými lidmi.

S aplikací ImpromptMe si třeba můžete zadat čas, kdy máte volno, a činnost, kterou chcete dělat, a pak už jen počkat, kdo se ozve. Navíc je tu vždy starý známý WhatsApp, se kterým můžete ve skupině komunikovat se svými přáteli či sousedy a zjistit, co se chystá, nebo něco navrhnout sami.

Bujaré společenské aktivity vám přinesou nejen více radosti, ale dokonce umí zachraňovat životy. Podle nejnovější studie dánských vědců pocit osamělosti až dvojnásobně zvyšuje riziko úmrtí na srdeční nemoci. Takže jestli nechcete, aby s vámi o samotě flákl infarkt, svolejte hned zítra kamarády a oslavte, že žijete!

 

20.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov