Přeskočit na: Obsah

Potřebujete povzbudit imunitu? Vsaďte na kysané zelí!

Chřipková sezóna je v plném proudu a vy se všemi možnými způsoby snažíte, aby se vám horečky vyhnuly? Zkuste letos namísto vitaminových doplňků vsadit na přírodní zdroje vitamínů. Jejich účinky jsou mnohdy téměř zázračné. A který z přírodních pomocníků v boji proti chřipce určitě neopomenout? Přece kysané zelí!

Na kysané zelí nedaly dopustit už naše babičky. Náš organismus je jeho konzumaci proto přizpůsoben a je pro nás mnohem vhodnější než různé druhy exotického ovoce.

Ovlivňuje imunitu i zažívání

Kysané obsahuje velké množství vitamínu C - 200 g zelí denně pokryje jeho celodenní potřebu. Dále je bohatým zdrojem kyseliny mléčné, vitamínu K, železa a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, fluor a síra. Obsahuje také vitamíny skupiny B, a to včetně B12, který je mimo jiné důležitý pro činnost mozku a celé nervové soustavy.

Dále je kysané zelí bohaté na látku zvanou cabigen, která chrání naše tělo před rakovinou a napomáhá léčbě žaludečních vředů. To věděli už staří Řekové a Římané, kteří kysané zelí používali právě při léčbě žaludečních vředů i moru.

Oproti klasickému bílému zelí má kysané zelí vysoký obsah probiotických kultur vznikajících během procesu kvašení. Probiotické kultury působí velmi příznivě na střevní mikroflóru a spolu s vysokým podílem vlákniny mají celkově dobrý vliv na zdraví trávicího traktu. Kysané zelí tak pomáhá při zácpě, obnovení mikroflóry po léčbě antibiotiky, ale také při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Konzumace kysaného zelí navíc:

  • zvyšuje odolnost vůči stresu,
  • přispívá k duševní rovnováze a dobré náladě,
  • pozitivně ovlivňuje činnost svalů v těle, a to včetně svalů střev a srdcového svalu,
  • posiluje imunitu,
  • má omlazující účinek,
  • pomáhá tvorbě červených krvinek,
  • působí proti revmatoidní artritidě,
  • přispívá k detoxikaci organizmu,
  • snižuje hladinu cukru v krvi,
  • působí proti vzniku nádorů,
  • pomáhá při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Velkou výhodou kysaného zelí je, že při skladování neztrácí vysoký obsah vitamínů a dalších prospěšných látek. Ve spíži jej tak můžete mít uskladněné klidně celou zimu.
Kysané zelí si můžete buď koupit, nebo si ho vyrobit doma. Jak na to?

Domácí kysané zelí

Budete potřebovat: zelí, sůl (20 g soli na 1 kg zelí), kmín, zavařovací sklenice s víčky Omnia nebo potravinovou fólii a gumičku.

Jak postupovat: Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály. Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic. Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.

Zavíčkujte sklenice, nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7–10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo můžete začít ochutnávat. Kdyby nebyl ve sklenici během kvašení dostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte.

Tipy: Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla. Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule. Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev nebo řepu.

A co z kysaného zelí připravit?

Bramborové noky s cibulí a zelím

Na 4 porce budete potřebovat: 600 g noků z bramborového těsta, 500 g kysaného zelí, 1 červenou cibuli, 1 žlutou cibuli, 2 lžíce třtinového cukru, 250 g ricotty, 1 lžíci másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bylinky na ozdobu.

Jak postupovat: Červenou i žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozpalte máslo smíchané s olejem a cibuli dejte zvolna opékat. Po 10 minutách, když už je cibule krásně měkká, přidejte zelí a cukr, promíchejte a nechte společně 5 minut restovat. Pak do pánve přidejte noky, osolte, opepřete a vmíchejte ricottu. Podávejte ozdobené bylinkami.

(zdroj receptů: www.prozeny.cz)

05.01.2017

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov