Přeskočit na: Obsah

Stisknete tlačítko a depka je fuč

Jules Verne by koukal. Ani jemu se nesnilo o malém magnetickém zařízení, které vám dokáže vypnout řeč, cuknout prstem, zbavit vás deprese nebo vyřešit školní problémy s matematikou.

Štítky: #motivace, #slavné osobnosti, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Vojtěch Píšl
Foto: Archiv

Už brzy by podobné technologie měly růst jako houby po dešti, říká mezinárodně uznávaný odborník na stimulaci mozku profesor Alexander Sack. K čemu nám budou?

Ve své nedávné přednášce jste ukazoval, jak pomocí docela drobného zařízení u člověka vyvoláte pohyb prstu – nebo „vypnete“ jeho schopnost mluvit. To je docela strašidelné: člověk po přiložení zařízení na příslušné místo na hlavě prostě ztratí schopnost se vyjádřit, zasekne se uprostřed věty. Jak to funguje?

Jednoduše. Říká se tomu transkraniální magnetická stimulace a ta působí na mozek přes lebku velmi silným magnetickým polem, které se pořád velmi rychle mění. A pokud neurony vystavíme magnetickému poli a vyvoláme dostatečně silnou změnu napětí, v určité chvíli se změní elektrický potenciál na membráně, která neuron obaluje. Dojde k depolarizaci axonu, takže se otevřou iontové kanály – a dojde k běžné fyziologické aktivaci neuronu. Jasné?

Vůbec.

Pokud vám tohle zařízení přiložím k hlavě v místě, kde se nachází neurony ovládající určitý sval, v našem případě prst, a příslušná centra aktivuji, signál se přenese míchou k prstu a ten se pohne. A když naopak třeba zrovna teď mluvím, potřebuji k tomu činnost příslušných oblastí mozku. Díky jejich fungování můžu říkat něco smysluplného, gramaticky správného – a díky motorickým neuronům, které řídí pohyb, také artikulovat, říkat to nahlas. Pokud přitom náhodně aktivuju neurony těchto oblastí elektromagnetickými impulzy, obvykle se to projeví narušením jejich funkce. A vy najednou nebudete schopný vydat ani hlásku.

Když vám to zařízení přiložím k hlavě v místě, kde se nachází neurony ovládající určitý sval, třeba prst, neuron aktivuji, signál se přenese míchou k prstu a ten se pohne.

Pokud umíme takhle jednoduše „vypnout“ řeč, bude to fungovat i u bolesti? Bude náš zubař za pár let umět jednoduše vypnout bolest přiložením malého zařízení k hlavě?

K takovému využití máme ještě daleko. Šlo by to, pokud bychom měli nad mozkem úplnou kontrolu a přesně věděli, co v něm změnit, abyste půl hodiny necítil bolest z konkrétní části těla. My si ale nemůžeme úplně přesně vybrat, jakou část mozku budeme stimulovat. Navíc se nedostaneme hluboko do mozku. Ale třeba se to v budoucnu povede. Zatím je lokální anestezie daleko jednodušším řešením než se pokoušet někomu vrtat do mozku.

Ale vy už dnes přece touto metodou pomáháte pacientům trpícím depresí, kterou se nepodařilo vyléčit jinak. Asi třetině pacientů s depresemi se současné medicíně nedaří uspokojivě pomoci…

V podstatě jde o to, že díky těmto metodám můžeme zasáhnout do mozku – a stimulovat ho nebo inhibovat s okamžitým účinkem –, ale hlavně už víme, že jde o účinek dlouhodobý. Pokud stimulaci opakujeme každý den po několik týdnů, mozek se začne měnit. Adaptuje se na stimulaci, učí se. Díky každodennímu opakování se v mozku budují nová spojení. A v určité chvíli s tím můžeme přestat, protože víme, že se mozek změnil trvale.

Co takto dovedete už vyléčit?

V principu se tak dá léčit jakékoli onemocnění, které se vyznačuje příliš nízkou, nebo naopak příliš vysokou aktivitou nějaké oblasti mozku. Deprese je speciální tím, že u ní byla transkraniální magnetická stimulace použita poprvé, ve Státech už v roce 1991: ukázalo se, že souvisí s hypoaktivitou, tedy nedostatečnou činností v levém čelním laloku mozku, což je oblast, kterou můžeme ovlivnit a zvýšit její aktivitu. Takže se po pár týdnech budete cítit líp – a to i asi polovina lidí, kteří nereagují na farmakoterapii ani psychoterapii.

Kolik lidí už takovou léčbou prošlo?

Od té doby byly otestovány tisíce a tisíce pacientů. Právě takové důkazy na velkých studiích potřebujete, abyste mohli změnit zdravotní systém. A právě to se u transkraniální magnetické stimulace povedlo v případě deprese. Roku 2009 ji schválila americká FDA, takže je tam od roku 2010 hrazená ze zdravotního pojištění. Následovalo pak i dost států v Evropě. Třeba v Holandsku je to od tohoto roku.

Na přednášce jste vyprávěl o své pacientce Hanekke, které právě magnetická stimulace pomohla po patnácti letech od deprese…

Hanekke trpěla depresí skoro dvacet let a nic jí nepomáhalo. Ovlivňovalo to celou rodinu: manžela, děti, vnoučata – každý věděl, že má problém, a i když se snažila fungovat co nejlépe, chyběla jí energie a schopnost pocítit cokoli příjemného. Když přijela k nám zkusit transkraniální magnetickou stimulaci, bála se. Nevěděla, jestli to nebolí. Když jsme jí ukázali, jak to funguje – že se jen posadí do křesla a nechá si na hlavu položit cívku, z níž uslyší nějaké klapání – a že si u toho může v klidu povídat s manželem nebo se sestrou, uklidnila se a na léčbu se těšila. Po pár týdnech jsme u ní poprvé po letech viděli zlepšení, což potvrdila i psychiatrická vyšetření – a po šesti týdnech depresi neměla.

Nemůže to být ale jeden „zázračný“ případ?

Samozřejmě pokračujeme ve studiích na stovkách pacientů, abychom zjistili, jak své postupy vylepšit, aby byla léčba efektivnější. A možná také zjistit, proč navzdory úspěchu s Hanekke zůstává padesát procent pacientů, kterým transkraniální magnetická stimulace nepomůže. To nám nepřestává vrtat hlavou: proč pomůžeme jen polovině lidí?

Po pár týdnech jsme u Hanekke po letech viděli zlepšení, což potvrdila i psychiatrická vyšetření – a po šesti týdnech depresi neměla.

Pamatuju si jednoho pražského psychologa, jak chodíval přednášet s podomácky vyrobenou transkraniální stimulací přilepenou na čele, na internetu je možné sehnat podobné přístroje licencované jako „fitness device“, tedy dostupné veřejnosti. Přesune se stimulace z nemocnic domů?

Myslím, že je to možné, ale musíme odlišit dvě věci. Zaprvé spoustu podomácku vyrobených přístrojů, spíš elektrických než magnetických. Na ty potřebujete baterie a elektrody – a na YouTube objevíte spoustu videí, kde lidé porovnávají různé postupy, který je nejúčinnější. Lidé postupují metodou pokus omyl a samozřejmě mohou plasticitu mozku ovlivňovat i kontraproduktivně. Na druhou stranu věřím, že zvládneme vyrábět přenosné, menší a levnější přístroje pro stimulaci mozku. Jeden takový případ jsme tu měli: léčili jsme pacienta, který zařízení užíval pod naším dohledem i doma. Ale jeho ženu jsme stimulaci mozku naučili používat a zařízení jsme naprogramovali, aby pracovalo se správnými parametry. Věděli jsme, že je nemůže změnit, že mu v podstatě jen přiloží přístroj k hlavě a stiskne tlačítko.

Slavíte úspěch s experimentálním užitím transkraniální magnetické stimulace u pacientů se syndromem opomíjení, při kterém se člověk kvůli poškození jedné z hemisfér mozku soustředí výhradně na jednu polovinu světa. Třeba naráží jednou stranou těla do dveří nebo sní jenom polovinu talíře. Pokud je možné vylepšit pozornost u neurologických pacientů, umíme zlepšit kognitivní schopnosti i u zdravých lidí?

Na vylepšování kognitivních schopností se soustředí například kolegové v Oxfordu. Samozřejmě se o tom diskutuje z etického pohledu. I já chápu, že je lidskou přirozeností své schopnosti zlepšovat – třeba nosíme brýle nebo při práci pijeme kávu. Nevidím žádný zásadní rozdíl, pokud bychom někdy v budoucnosti nosili přenosné stimulační zařízení, které by nám pomáhalo být v něčem lepší. Zatím jsme stimulaci užívali hlavně k narušování činnosti některých nervových obvodů, což nám pomohlo nahlédnout, které oblasti mozku jsou nezbytné pro vykonání nějaké funkce. Pokud jsme je narušili, člověk nebyl schopný danou úlohu splnit – a díky tomu jsme poznali některé vztahy různých oblastí. Chceme ale postoupit ještě o krok dál a zjistit, co se stane, pokud činnost takových oblastí naopak zesílíme.

A kdy můžeme očekávat praktické využití takových možností třeba u dětí, které trpí poruchami učení?

Jak jsem říkal, v Oxfordu už to udělat umí.

Takže klinické využití je otázkou pár let?

Ano. 

Transkraniální magnetická stimulace není jediná neinvazivní terapie mozku, na podobném principu funguje i neurofeedback. Můžeme se v následujících letech těšit ještě na něco dalšího?

Věřím, že brzy přijde technologická revoluce, zatím jsme na samotném počátku. Zařízení jsou neskladná a nestimulují příliš specificky. Potřebujeme daleko přesnější snímání. A nějaké objevy už máme – třeba užití nanočástic, které interagují s magnetickými pulzy a mohou efekty zacílit. Nebo optogenetika: genetická modifikace neuronů, aby je bylo možné „zapnout“ a „vypnout“ světlem. Zatím máme jen studie na zvířatech – a u těch umíme mozek uzpůsobit k tomu, abychom v něm mohli zapnout nebo vypnout konkrétní neurony, pokud jej vystavíme světlu o určité frekvenci. Ale i další neinvazivní metody – třeba zaměřený ultrazvuk, který selektivně ovlivňuje určité typy buněk. Řadu věcí umíme udělat už dneska, ale k opravdu velkolepým výsledkům nám ještě zbývá překonat některá technická omezení.

Profesor Alexander Sack
 

Mezinárodně uznávaný expert v oblasti kognitivní neurovědy, klinického výzkumu mozku a hlavně neinvazivní stimulace mozku. Vedle akademických funkcí založil a řídí Holandsko-vlámskou nadaci stimulace mozku a ve společnosti EcoSys se podílí na vývoji domácího zařízení k léčbě lehkých depresí.

17.10.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov