Přeskočit na: Obsah

Zatočte s nespavostí!

Jste neklidní a ve stresu, že ráno zaspíte důležitou schůzku? Počítáte s vervou jednu ovečku za druhou, ale stejně se vám nedaří usnout?

Štítky: #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Poruchami spánku, a konkrétně nespavostí, trpí v dnešní době stále více lidí napříč generacemi. Možná za to může dnešní uspěchaná doba plná stresu. Chybí nám klid, harmonie a vyrovnanost. Neustále ve svých hlavách něco řešíme a přemýšlíme, zda jsme v každodenním shonu na něco nezapomněli, jestli jsme vše zařídili. Na vině může být také současný životní styl a dlouhé i časté sledování obrazovek televizí, počítačů či telefonů. Přitom všichni dobře víme a všude slýcháme, že spánek je důležitý pro správné fungování našeho těla i mozku. Ale co když trpíte nespavostí a usnout je pro vás zázrak? Než si vezmete prášek na spaní, vyzkoušejte nejprve naše rady.

Dejte sbohem hodinám

Člověk, který nemůže usnout, má tendenci sledovat čas. To je ale zaručená cesta do pekel. Sledovat čas ve stavu, kdy jste ve stresu už jen ze samotné neschopnosti usnout, vám na psychice rozhodně nepřidá. Naopak se ještě více vyděsíte, že už je tolik hodin a vy stále nespíte. Začnete počítat, za jak dlouho musíte vstávat, abyste vše stihli a byli včas tam, kde máte být. Zejména pokud se jedná o důležitou schůzi či zkoušku ve škole, je pravděpodobné, že propadnete naprosté panice. Takto se vám rozhodně nebude lépe usínat. Zkuste ze své ložnice odstranit všechny hodiny, samozřejmě vyjma budíku. Místo klasického budíku (pokud jej používáte), vsaďte na svůj mobilní telefon. Mobil s nastaveným budíkem umístěte takticky třeba na stůl či někam dál od postele. V noci nebudete mít tendenci se do něj dívat a sledovat čas, navíc vás ráno donutí vstát z postele.

Spánková hygiena

Pro lepší usínání a kvalitnější spánek můžete něco udělat i vy sami. Vše začíná již několik hodin před tím, než ulehnete do postele, tedy večeří. Vynechávejte tučná a těžká jídla, která zbytečně zaměstnávají váš trávicí systém namísto zaslouženého odpočinku. Před spaním si v ložnici vyvětrejte, a ještě lépe uděláte, když si uděláte krátkou procházku na čerstvém vzduchu. Před spaním se vyhněte nikotinu, který tělo spíše povzbuzuje, a stejně tak konzumaci alkoholu. Zhoršuje kvalitu spánku a vaše tělo dehydratuje. Ráno se pak akorát probudíte unavenější a s bolestí hlavy. Z ložnice si udělejte místo pouze pro odpočinek a relaxaci. Velmi důležité je jít do postele s klidnou hlavou. Nechejte před vstupem do ložnice všechen stres z celého dne. Hádku s partnerem, i kdyby byla neukončená, zastavte, odročte na další den a jděte společně spát s úsměvem.

Naučte své tělo spánku

Chodíte každý den spát v jinou dobu? Jednou jdete kolem desáté večer, jindy v jednu ráno? Navíc nevstáváte v pravidelnou dobu? Pak máte rozhozené rytmy. Vaše tělo nepozná, kdy je čas spánku, a to je pro nespavost živná půda. Navíc váš spánek naprosto ztrácí na efektivitě. Choďte každý den spát ve stejnou dobu, stejně tak zkuste vstávat ve stejnou dobu. Po pár dnech si na tento rytmus vaše tělo zvykne, únava se dostaví sama a vaše tělo pozná, kdy je čas jít spát. Navíc s poctivým dodržováním těchto časů budete usínat daleko rychleji. Snažte se, aby váš spánek trval alespoň 8 hodin, ať si opravdu odpočinete.

Aromatické vůně a bylinky

Ne nadarmo se říká, že babičky mají vždy pravdu. V jejich dobách žádné prášky na spaní nebyly nebo byly těžce dostupné. Naše babičky si musely poradit jinak a z toho, co dům a zahrada daly. Než se tedy uchýlíte k syntetickému „zobání“, vyzkoušejte nejprve přírodní cestu. Uvařte si čaj z bylinek, které podporují spánek. Patří mezi ně například meduňka, která tiší podrážděné nervy a navozuje spánek. Dále pak kozlík lékařský na celkové zklidnění organismu nebo mučenka, která napomáhá usínání a spánku. Pokud nejste čajový typ, můžete vyzkoušet aromatické svíčky, které svou vůní zklidňují. Jedná se zejména o vůně heřmánku, meduňky nebo levandule.

Krabicové dýchání

Možná už jste slyšeli o tzv. „box breathing“. Jedná se o velmi starou jógínskou techniku dýchání, kterou dodnes používají i vojáci ke zklidnění celého těla v náročných situacích. Jak takové krabicové dýchání praktikovat? Posaďte se do vzpřímené polohy a zavřete oči. Pomalu vydechujte ústy a plně se soustřeďte pouze na váš dech. Zhluboka se nadechněte a při nádechu počítejte do čtyř, zadržte dech, než napočítáte do dalších čtyř. Poté po stejnou dobu zase pomalu vydechujte. Na závěr opět zadržte dech. Tuto techniku opakujte několikrát za sebou. Důležité je, abyste se opravdu soustředili jen na svůj dech a tělo. Možná to ze začátku bude složité, ale po pár dnech tréninku se stanete odborníky na krabicové dýchání a zklidnění svého těla.

22.05.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov