Přeskočit na: Obsah

Biflování je přežitek, děti potřebují akci... a jógu

Před třemi roky začala Tereza Sitárová s kamarádkami nabízet kurzy jógy pro školní i školkové děti. Přidala k tomu výuku angličtiny, a projekt Little Bubbles byl na světě. Není ale jóga jenom módní vlna? A proč při cvičení opakovat anglická slovíčka? Tereza tvrdí, že jóga není jen cvičení těla a angličtina při ní dětem leze do hlavy sama.

Štítky: #děti, #příběhy, #rady, #sport,

Text: Natálie Veselá
Foto: Jitka Halířová

Zkuste mě přesvědčit o tom, proč by můj osmiletý syn měl chodit k vám na jógu...
To je úplně jednoduché. Ať si to přijde vyzkoušet, a sám uvidí, jak se mu to bude zamlouvat. Obecně bych řekla, že se naučí základy zdravého pohybu a angličtiny. Jestli má angličtinu ve škole, můžou mu naše hodiny sloužit jako motivace. Během hodiny se spontánně učíme anglická slovíčka, která potom s pomocí básniček a písniček spojujeme do vět. Takže děti si vůbec neuvědomují, že se učí angličtinu. A jestliže mu je osm, určitě se mu budou hodit techniky mindfullness a relaxace, které si při lekcích také osvojíme. Pomáhají dětem vyznat se ve svém nitru a vnitřním světě, což je taky ohromně důležité.

Proč vlastně spojujete jógu s angličtinou?
To začalo tak, že my jsme nejdřív pořádali zábavné a zážitkové kurzy angličtiny pro děti, školní i školkové a lekce jsme propojovali s pohybem. Říkali jsme si, proč to nespojit se zdravým pohybem jako je jóga. A tak nám to, co chceme dětem předávat, stojí rovnou na dvou pevných pilířích: zdravý pohyb a cizí jazyk. Nejlepší na tom je, že ty děti si vůbec neuvědomují, že se něco učí, ony prostě vstupují do příběhu…

Takže jste si na vlastní kůži vyzkoušela, že pohyb podporuje děti při mentální práci?
Přesně tak. Biflování slovíček je přežitek. Děti potřebují akci, zážitek a tím se krásně učí, aniž by je to otravovalo.

Dobře, ale proč tedy jóga, proč ne třeba, co já vím, gymnastika?
Jóga je vědomý pohyb, který prospívá všem. Chodí k nám děti třeba s plochýma nožičkama, které už otravují všechny ty rehabilitace, a my ty cviky do lekcí zařazujeme. Pořád něco zvedáme a kreslíme nohama a děti si vůbec neuvědomují, že cvičí. To samé platí o dechovém cvičení. Chodí k nám astmatici a děti s dýchacími problémy a my je učíme správně používat dech prostřednictvím hry. Neuvědomují si, že když si vezmou brčko a foukají s ním do peříček, učí se vlastně správnému dýchání.

S čím mi ještě může jóga pomoci?
Každý druhý rodič přichází s požadavky na cvičení na ploché nohy. To je určitě nejčastější. Pak jsou ty dýchací problémy, hodně k nám chodí, řekla bych, takové úzkostnější děti, které dobijí sebevědomí a najdou samy sebe. Na jednu stranu je samozřejmě smutné, že ve čtyřech letech věku musíte řešit takovéhle problémy, ale na tu druhou je krásné, že my s tím umíme pracovat a dokážeme vytvořit prostředí, ve kterém se děti cítí bezpečně a dobře. Prostředí, ve kterém děti navzájem nesoutěží. Naopak stojíme na tom, že každé dítě je jedinečné a výjimečné v jiné oblasti a každé se u nás může cítit dobře. Učíme je relaxovat a zvládat psychickou zátěž, třeba i ve škole. Učíme je, že každý má svůj vnitřní svět, kam se můžeme všichni schovat, aby nám bylo dobře. Starší děti, tak od šesti let, pak učíme ty zmíněné techniky mindfullness, které mohou kdykoliv použít. A ze zpětných vazeb víme, že to funguje.

Co třeba poruchy pozornosti? S těmi také umíte pracovat?
Hodně rodičů si myslí, že když mají aktivní dítě, pošlou ho na jógu, a bude vyřešeno. Já proti tomu nic nemám, i s takovými dětmi pracujeme a celé je to hodně na lektorce, jak se k tomu postaví ona, ale ve skupině deseti dětí mohou být klidně dvě s poruchou pozornosti. Celkově si myslím, že je to dost nadužívaný pojem a mnohdy nálepka. Spousta dětí je podle mého prostě jenom živá a potřebuje jednak pozornost a jednak se vybít. Kdo by také nechtěl, po celodenním sezení v lavici? Nicméně i s tím dokážeme pracovat tak, aby opět děti nezaregistrovaly, že právě dělají cvičení proti hyperaktivitě.

Existují nějaké diagnózy nebo řekněme omezení, se kterými by se jóga cvičit naopak neměla?
Já bych řekla, že ne. Samozřejmě jde pořád o práci v kolektivu, takže nějaké infekce nebo rýmy nejsou úplně vítané z hygienických důvodů. Jinak pracujeme s autistickými i hypotonickými dětmi. Já jsem minulý rok cvičila s onkologicky nemocnými dětmi. Mohou všichni, samozřejmě někdy mohou být speci cké požadavky dítěte náročnější na přípravu a komunikaci s rodiči, ale nemyslím si, že něco nejde.

Nikdy se vám nestalo, že byste nějaké dítě musela poslat domů?
Za tři roky, co fungujeme, se nám to stalo dvakrát. Vlastně to byl podobný příběh. Dva chlapečci, které rodiče přihlásili do kurzu, chtěli oba chodit na fotbal nebo na hokej, a maminka jogínka rozhodla, že budou chodit na jógu. Takže oni byli protivní už z přesvědčení, že cvičit opravdu nebudou. Navíc oba měli Aspergerův syndrom v takovém stadiu, že napadali ostatní děti. Takže to bylo opravdu neudržitelné. S maminkou jsme se nakonec dohodli, že ten fotbal bude lepší pro všechny. Jinak nám kurzy prošlo už přes 400 dětí plus další děti na akcích a příměstských táborech, tudíž je to opravdu pro každého.

Jak donutíte tříleté dítě, aby se soustředilo?
Já ho nenutím, já mu poskytuju prostor k tomu, aby se vyřádilo tak, že bude mít chuť se soustředit samo. Nemůžu mu přikazovat, že teď se budeme soustředit, to by nefungovalo. Nejdůležitější je se na ty děti naladit. Já vlastně nikdy nevím, jaké děti přijdou, jestli budou ospalé, rozjásané nebo úplně jiné. Podle toho, jakou má ta skupina energii, zařadíme buď výbušné rychlé cvičení, nebo si naopak dáme krátkou relaxaci. I tříleté dítě si v tom najde, co potřebuje pro to, aby se mohlo soustředit. My neděláme pozici psa, ale vyprávíme příběh o tom, jak čurající pejsek potkal kočičku a letěli spolu na Měsíc.

Má smysl chodit třeba jen dvakrát za měsíc?
My máme kurzy udělané tak, že děti chodí jednou týdně, některé dvakrát. Ale já si myslím, že i jednou týdně stačí. Když pak doma předcvičují rodičům, co se v kurzu naučily, je to ještě lepší. My rodičům posíláme i různé tipy a triky. Ale máme i děti, které dojíždějí z daleka, a pro ty děláme víkendové akce, některé děti jezdí jen na příměstské tábory. Samozřejmě čím pravidelněji, tím lépe, ale smysl to dává ve všech případech.

Co říkají rodiče? Všímají si třeba změn v chování svých potomků?
Z tohohle mám obrovskou radost. Little Bubbles jsou už taková komunita. A díky tomu víme, že děti si zpívají anglické písničky, mumlají si slovíčka a samy od sebe doma cvičí. Rodiče říkají, že dětem se od nás nechce domů a nadšeně doma vyprávějí, co všechno dělaly. Nechci říkat, že jsou zklidněnější, aby to neznělo, jako že jsou utlumené, ale řeknu, že odcházejí zrelaxované a s dobrou náladou, a to mi dělá radost.

A volná místa máte?
Máme. V únoru začíná nové pololetí a my dublujeme nějaké hodiny, takže je určitě ještě možnost se přihlásit, nějaké kurzy jsou už beznadějně plné, ale v jiných je ještě pořád místo. Takže směle do toho.

Little Bubbles

Dětská jóga s angličtinou pro děti od 3 do 10 let. Funguje od roku 2015  a kromě pololetních kurzů organizuje i letní příměstské tábory a nejrůznější víkendové akce. Zároveň pravidelně pořádá doprovodný program na nejrůznějších dětských festivalech. Lekce dětské jógy probíhají na několika místech v Praze a také v Liberci. Více info na www.littlebubbles.cz

 

Tereza Sitárová

Kdybyste ji potkali před deseti lety, bylo by to nejspíš na tréninku házené, kterou závodně hrála. Když s házenou skončila, začala dělat další sporty a tělo si vyloženě řeklo o jógu. Napoprvé ji to ale vůbec nebavilo. „Pak jsem šla ke své tetě jogínce a tam jsem najednou začala vnímat, že jóga není jenom cvičení, že mi pomáhá se zklidnit, uklidit si v sobě a najít sama sebe. I když je to klišé. Udělala jsem si kurz instruktora jógy a dnes cvičím každý den. Jóga mi stále pomáhá být šťastná.“

16.04.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov