Přeskočit na: Obsah

Tipy na aktivní dovolenou

Nedokážete se během své dovolené povalovat nebo vás to po pár dnech přestane bavit? Vyzkoušejte dovolenou trochu jinak – aktivně!

Štítky: #léto, #motivace, #rady, #sport, #životní styl,

Text: Ondřej Kopřiva
Foto: Archiv

Dovolená je časem odpočinku a sbírání sil na návrat do práce. Nebo ne? Mnohadenní slunění se na pláži s knihou nebo časopisem není pro každého, a tak vám přinášíme tipy na takovou dovolenou, během níž zažijete spoustu zábavy a po dlouhém sezení v kanceláři dokonale protáhnete svou kostru a svaly. Zaměřili jsme se na Česko, nechybí ale ani dostupný zahraniční tip.

Bike park Kouty nad Desnou

Jedním z míst pro opravdu aktivní dovolenou je areál v Koutech nad Desnou v Jeseníkách. Možností je nepřeberně: vydejte se přímo z náměstí v Koutech pěšky strmě nahoru, pokud jste dostatečně fit, třeba dojdete až na horní nádrž vodní elektrárny Dlouhé stráně, jedné z nejpozoruhodnějších staveb v Česku. Nezapomeňte hodně pití, v létě je na otevřených turistických cestách opravdu „pařák“!

Poté, co se pokocháte výhledy na Praděd, chatu Švýcárnu a všudypřítomnou zeleň, můžete se zpátky dolů spustit na koloběžce. Půjčují je přímo u nádrže. Čeká na vás 17 km sjezdu až do Koutů! Nezapomeňte na opatrnost, koloběžky se dokáží pořádně rozjet. Pokud chcete ještě více adrenalinu, je pro vás jako stvořený Bike park Kouty. Zde jsou připravené čtyři trasy křižující sjezdovky i lesy a je jen na vás, jak náročnou trať zvolíte. Ta nejobtížnější má nevinně poetický název – Koutíkův sen. Samozřejmostí v Koutech je půjčovna kol a elektrokol.

Vodní nádrž Nové Mlýny

Největší vodní plocha na Moravě, nádrž Nové Mlýny, doslova láká k letním radovánkám. Kolem nádrže je několik kempů, jejichž služby se sezónu od sezóny zkvalitňují a kde si dovolenou užije celá vaše rodina. Máte chuť na vodní skútry, surfing, rybaření, tobogány? Nebo šlapadla, tenis, beach volejbal, minigolf? Vyřádí se i milovníci nočního života. Voda v nádrži je velmi teplá, pokud je to ale na vás i tak málo, zajeďte si do nedalekého obřího Aqualandu Moravia.

Jižní Morava je oblíbeným cílem cyklistů. Krajina Pálavy je mírná, a tak za den můžete ujet mnoho desítek kilometrů bez velké námahy. Doporučujeme dojet až na soutok Dyje a Moravy, kde se ocitnete na hranici Česka, Slovenska a Rakouska. Zdejší obří lužní prales, kterým budete cestou k soutoku projíždět, je opravdovou přírodní perlou. Nezapomínejme, že jsme na Pálavě, tedy v samém srdci vinařského regionu. Degustace v jednom z mnoha sklípků dodá povedenému letnímu dni tu správnou třešničku. Degustujte ovšem s mírou!

Aktivní pobyt v resortu v Čechách i zahraničí

Ti z vás, kteří ještě nestačili vyladit svou postavu do plavek, možná ocení široký výběr letních aktivních, či přímo fitness víkendů. Ty se konají na mnoha místech v Česku i zahraničí a nabízejí opravdu pestrou paletu aktivit, a to nejen pro ženy, i když na něžné pohlaví jsou tyto akce cílené primárně a někde je dokonce vstup mužům zakázán.

V případě, že zvolíte fitness víkend, který zpravidla strávíte v příjemném ubytování na horách nebo jinde v přírodě, vás zkušení instruktoři určitě šetřit nebudou. Zároveň se postarají o to, abyste po každé lekci měli ve tváři nejen patřičnou únavu, ale i úsměv. Oblíbenými lekcemi jsou zumba, fitbox, bodycombat, funkční trénink, tabata, body forming nebo stále velmi populární aerobic. Z nabídky fitness víkendů si určitě vybere každý.

Pro náročnější povahy, které o sebe zároveň rády nechají pečovat, je přímo ideálním místem luxusní Resort Svatá Kateřina, který je jako stvořený pro aktivní odpočinek. Uprostřed klidné a zdravé krajiny na Vysočině máte na výběr z mnoha druhů pobytů: pilates, ajurvéda, jóga, hubnutí, wellness, ale i antistres či romantika, to v případě, že se přijedete do Svaté Kateřiny nechat hýčkat i se svým partnerem.

Ráj letních radovánek na Lipně

Vynechat v tipech na aktivní dovolenou vodní nádrž Lipno a její okolí by byl hřích. Největší vyžití je v samotném Lipně nad Vltavou, kde se nachází Active park Lipno. Je libo vystoupat Stezkou korunami stromů, sjet si vrch Kramolína na koloběžce, vyřádit se v lanovém parku, zažít adrenalin na bobové dráze či v Bike parku nebo pobavit se na adventure golfu a minigolfu? Jste u největší vodní plochy v ČR, takže určitě využijte i vodní aktivity, raftovat můžete i s dětmi v nedalekém Českém Krumlově.

Šumava je rájem pěších turistů. Doporučujeme vyrazit třeba k Plešnému jezeru, nad nímž se tyčí vrch Plechý. Pokud máte malé děti, pro kočárky je uzpůsobena několikakilometrová naučná stezka podél Schwarzenberského plavebního kanálu.

Aktivní dovolenou nemusíte pochopitelně trávit jen v létě. Lipno a jeho okolí je i rájem běžkařů. Pro odvážné je možnost vydat se přímo na zamrzlou vodní plochu, jistější je však vyrazit autem pár kilometrů za hranice a dojet do areálu Schöneben v Rakousku. Zde na milovníky bílé stopy čeká 80 kilometrů parádních běžeckých tras, které jsou upravovány každý den.

Výlety k alpským jezerům v Lungau

I když letos většina Čechů bude trávit svou letní dovolenou doma, již zmíněné Rakousko nabízí opravdový ráj aktivit pro celou rodinu. Pro Čechy je navíc velmi dobře dostupné a po pandemii již otevřelo své hranice pro všechny zájemce.

Vyjmenovat všechna místa, kde lze v Rakousku trávit čas aktivně uprostřed nádherné přírody, by zabralo hodně času, my doporučujeme třeba Salcbursko, Korutany nebo oblast Lungau. Z Prahy jste v centru Lungau, obci Mauterndorf, za zhruba 6,5 hodiny a rázem se vám otevírají nekonečné možnosti hlavně pro pěší turistiku. Lungau je ideálním východiskem pro výlety k alpským jezerům a do nespočtu národních parků, podle úrovně obtížnosti si zde vybere téměř každý. Nohy protáhnete a plíce prodýcháte třeba při výstupu k jezeru Schlierersee či Prebersee, u horské boudy u nádherného jezera Rotgüldensee si dokonce po vydatném výstupu můžete zahrát venkovní ping pong!

26.06.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov