Přeskočit na: Obsah

Dobrá fyzička? Bez pestré stravy to nejde!

Chcete si zaběhat a nevíte, které potraviny udělají vašemu tělu dobře? Jak si sestavit jídelníček, aby vás už po prvním kilometru nezačalo něco bolet, nebo vás nepřekvapily křeče? Zeptali jsme se ultramaratonce Miloše Škorpila, který má v nohách už tisíce kilometrů.

Štítky: #rady, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Být běžcem není jen o tom mít dobrou fyzičku. Ta je předpokladem pro to, abyste mohli neustále zvyšovat kilometráž a překonávat sami sebe. Ale ruku v ruce s dobrou kondicí musí jít i pestrá strava, která vám dodá všechny potřebné živiny a minerály. Ať už jste rekreační nebo zapálený každodenní běžec, určitě byste měli alespoň v základu znát, co vašemu tělu prospěje, nebo naopak příliš nepřidá!

Text: Zuzana Burešová Foto: Archiv

Doporučujete běhat ještě před snídaní?

Osobně běhám na lačno velmi rád, takže ano. Takové běhání šetří i čas, protože, když se nasnídáte, musíte nějakou dobu počkat, a pak teprve vyběhnout. To by pak narušilo časový harmonogram zvláště těm, kteří běhají ráno než jdou do práce.

Může ranní běh někomu způsobovat problémy?

Běhání na lačno většinou nevyhovuje lidem, kteří večeří jen saláty, protože ráno mají v krvi nízkou hladinu cukru. Tím pádem brzo po vyběhnutí ztratí energii a někdy i kolabují. Ti ostatní mají dost zásob na to, aby třicetiminutový běh v poklidném tempu zvládli.

Jak připravit jídelníček, aby nám běh nevzal síly?

Jste-li „hobby“ běžec či běžkyně, pak byste měli mít vyváženou stravu z pohledu příjmu sacharidů, bílkovin a tuku. Každá tato složka má ve výživě člověka svůj význam. Sacharidy dodávají tělu rychlou energii a startují metabolismus. Z tuků se naopak energie uvolňuje postupně, zpomalují metabolismus, a tak nemusíme jíst každou chvíli. Bílkoviny (aminokyseliny) jsou pro naše tělo základními stavebními kameny. S jejich pomocí si náš organismus tvoří a obnovuje poškozené buňky a struktury. Základem dobré kondice je proto pestrá strava, žádný stereotyp.

Co si dát k jídlu například před závodem?

Záleží, kdy se závod běží. Pokud dopoledne, tak si ke snídani dejte klidně pečivo, třeba housku s máslem, marmeládou nebo medem. Jako nápoj můžete zvolit čaj i kávu. Já osobně si ke snídani dávám například míchaná vajíčka. Co rozhodně nedoporučuji, jsou celozrnné výrobky. Je v nich spousta vlákniny, která vás může při závodě pěkně zatopit a vyhnat vás z tratě…

Měli bychom počítat kalorie?

Pokud jde o kalorie, pak záleží na tom, čeho zrovna chcete docílit. Pokud vám jde o výkon, příjem by měl být minimálně vyvážený s výdejem. Pokud chcete hubnout, měl by váš příjem být nižší než výdej. To ale neznamená, že snížíte příjem až pod tzv. bazální metabolismus, bez kterého by vaše tělo nemohlo fungovat. Bazální metabolismus je vlastně celkový souhrn energie, kterou vaše tělo vydá za 24 hodin, i kdybyste jen leželi či seděli. Důležité tedy je dodat organismu nejen energii pro výkon, ale také pro život. Její nedostatek totiž opravdu může způsobit vážné poruchy látkové výměny v našem těle.

Zapomínají běžci na pitný režim?

Samozřejmě se to stává a takový běžec pak velmi snadno zkolabuje. Důvodem je, že se spolu s úbytkem tekutin v těle zahušťuje krev, zpomaluje se transport energie a hlavně kyslíku. Tím pádem jde celkový výkon rapidně dolů. Všeobecně mají s dehydratací větší problém zejména ženy. Nemají totiž tolik tělesné hmoty jako muži a zároveň se potí méně. Výsledkem je, že pak nemají tak velkou vlastní potřebu doplňovat tekutiny. Proto v průběhu běhu myslete na pravidelné intervaly pro zavodnění organismu!

Pomáhají k lepšímu výkonu během závodu potravinové doplňky, například speciální gely?

Tak, abych byl upřímný, vím, že pomáhají, ale spíše doporučuji přírodní zdroje. V průběhu závodu můžete vyzkoušet například datle, banány, rozinky, případně hroznový cukr. jezte spíše přirozeně vypěstované potraviny než ty, které se uměle vyrobí. Na druhou stranu, pokud vás například trápí křeče, měli byste svému tělu průběžně dodávat hořčík a další minerály. Bohužel tady se bez potravinových doplňků neobejdeme.

Které potraviny mají běžci nejraději?

Takovou stálicí jsou právě banány, které mají vysoký obsah sacharidů a jsou lehce stravitelné. Zároveň obsahují hodně draslíku, který napomáhá regulovat krevní tlak a zavodňovat vnitřní buněčné prostředí. Samozřejmě není úplně vhodné, abyste jedli nahnědlé nebo sušené banány.

Nakonec si ale určitě vy sami a podle vlastních zkušeností vytvoříte jídelníček na míru. Pokud se stravujete špatně, upozorní vás na to křeče v břiše a v nohou, bolesti kloubů nebo začnete ubývat na svalové hmotě.

Po jakém jídle tělo dobře regeneruje?

Mně a mým klientům se nejlépe osvědčilo dát si po dlouhém běhu masový vývar, který může být i čistý nebo s nudlemi. Vývar uvolní žaludek, roztáhne ho a po půlhodině si už můžete dát třeba i mezi běžeckou komunitou tolik oblíbený smažený sýr.

20.09.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov