Přeskočit na: Obsah

Jak najít toho pravého?
I psychoterapeut vám musí sednout

Depresivní nálada a negativní myšlenky můžou občas padnout na každého. Pokud si s nimi nevíte rady, svěřte se do rukou odborníka. Najít takového, kterému budete důvěřovat, může být běh na delší trať. Při výběru pomohou recenze i osobní pocit.

Trápí vás delší dobu depresivní myšlenky a nevíte jak z toho ven? Nebojte se říct si o pomoc. Můžete se vypovídat rodině či přátelům, ale občas to prostě nestačí. Pak je čas navštívit psychoterapeuta. Specialistů na lidskou duši je spoustu. Jde o to najít takového, se kterým si budete rozumět. Někdy to může být hned ten první, jindy je potřeba navštívit více lidí a až pak si vybrat toho, ke kterému budete docházet pravidelně. Pokud jste ale ve stavu úzkostí a pocitu beznaděje, není čas čekat až se uvolní termín u některého z psychologů nebo psychiatrů a doporučujeme navštívit nejbližší ambulanci v nemocnici, kde se o vás postarají a poradí vám další postup.

Text: Michaela Černá Foto: Archiv

Psycholog, psychoterapeut nebo psychiatr

Tyhle tři pojmy se občas pletou. Jaký je mezi nimi rozdíl a koho tedy navštívit?
Začneme tím asi nejznámějším pojmem – tedy psychologem. Jde o odborníka, který vystudoval magisterský stupeň oboru psychologie. Má tedy všechny potřebné teoretické znalosti, ale to nutně neznamená, že má i zkušenosti z praxe. Aby se mohl stát psychoterapeutem, musí absolvovat odborný výcvik. 

Psychoterapeut je pak jedinec, který absolvoval akreditovaný psychoterapeutický výcvik a stanovený počet hodin supervize. Takovýto výcvik standardně trvá minimálně čtyři roky. Psychoterapeut musí mít také patřičné vzdělání. Jde tedy o někoho, kdo má jak teoretické znalosti, tak i praktické zkušenosti. Pokud zjistí, že váš problém vyžaduje medikaci, pošle vás k psychiatrovi.

Pokud se rozhodnete navštívit klinického psychoterapeuta, proplatí vám to pojišťovna. Těchto terapeutů je ale málo a na návštěvu budete čekat poměrně dlouho. U soukromého psychoterapeuta si návštěvu budete muset hradit sami. Máte ale širší možnosti a nebudete čekat dlouho. Někteří vás vezmou třeba hned druhý den. Ceny se liší v závislosti na délce praxe, množství absolvovaných výcviků i lokalitě a dalších faktorech. Myslete ale na to, že vyšší cena nutně nemusí znamenat lepší služby a neměl by to tedy být jediný faktor, podle kterého si budete vybírat.

Psychiatr je lékař, který se specializuje na psychické poruchy a jejich farmakologické zvládání. Takovýto jedinec nemusí mít psychologické vzdělání ani terapeutický výcvik. Jeho znalosti jsou medicínského charakteru a léčí vážnější onemocnění, duševní poruchy, poruchy chování a podobně. Na rozdíl od psychologa a psychoterapeuta vám může předepsat léky.

Zeptejte se v okolí

Zkušenosti ostatních mohou hodně napovědět. Zkuste se zamyslet, jestli nemáte někoho ve svém okolí, kdo by s terapiemi mohl mít zkušenosti. Přestože se o tomto tématu začíná mluvit stále častěji, ještě před pár lety to bylo poměrně tabu a je tak možné, že o návštěvě psychoterapeuta svých blízkých ani nebudete vědět. Pokud se o plánované návštěvě zmíníte, třeba se vám někdo se svými zkušenostmi svěří.

Myslete ale na to, že každý jsme jiný a zkušenost s konkrétním terapeutem nemusí nutně znamenat, že ten člověk bude vyhovovat i vám. Může to ale o lecčem vypovědět a trochu nasměrovat. A pokud se nechcete svěřovat těm které znáte, můžete se zeptat anonymně na internetu.

Pomůžou i recenze a medailonky

Než se k nějakému terapeutovi objednáte, je dobré si přečíst recenze. Sice to není všeříkající a i zde platí, že ten, který vyhovuje jednomu, nemusí být tím pravým pro druhého, ale lecco se z recenze vyčíst dá. Má psychoterapeut převážně kladná hodnocení a lidí si chválí jeho osobní přístup? Stěžují si ostatní, že terapeut nedodržuje domluvený čas a při hodinách vám nevěnuje plnou pozornost? To všechno je důležité a může vám to při rozhodování pomoci.

Obvykle se terapeuti zaměřují na určitý okruh problémů a mají s daným odvětvím dlouholeté zkušenosti. Proto si pročtěte jejich medailonek nebo jiný popis, kde představují svou specializaci. Nemusí to být nutně určující, ale pokud se někdo něčemu věnuje už delší dobu, bude mít více zkušeností a lépe se mu budou hledat možná řešení.

Důležitá je chemie

Stejně tak jako s přáteli či s partnerem, i s psychoterapeutem si musíte vyhovovat a mělo by to mezi vámi takzvaně jiskřit. Aby vám nedělalo problém se terapeutovi otevřít, je potřeba najít takového, kterému budete důvěřovat. To obvykle poznáte už na první schůzce. Cítíte se v jeho blízkosti dobře a v bezpečí nebo je vám návštěva nepříjemná a jste z toho nervózní? Pokud je to ta druhá varianta, bude lepší hledat dál.

Někdy prostě vzdělání ani dlouholeté zkušenosti nepomůžou a člověk vám jednoduše nesedí. Na tom není nic špatného a stává se to. Klidně terapeutovi sdělte své pocity a příště se objednejte k někomu jinému. Někdo má štěstí, že najde svého psychoterapeuta hned napoprvé, jiný hledá dlouho a navštíví jich více. Důležité je to nevzdat a vytrvat, dokud nepotkáte toho pravého.
 

01.11.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov