Přeskočit na: Obsah

Jak přivítáte strýčka Příhodu?

Ve dvaceti si připadáte nesmrtelní a spřádáte sny. Chcete cestovat, když jsou letenky za babku.

Štítky: #rady, #riziko, #služby, #životní pojištění,

Text: Jana Bohutínská

Máma vás odveze s báglem na letiště. Táta přidá na novou motorku nebo obytňák, když se rozhodnete, že obkroužíte alespoň Evropu. Asi tušíte, že vás sice ve všem podpoří, ale zároveň se o vás budou bát. Když se něco nečekaného přihodí, třeba zlomená noha, až špatně šlápnete v Himálaji, převoz nebude zadarmo. A pak je nezbytné mít peníze takzvaně pro strýčka Příhodu.

Pojištění karavan i peníze do slamníku

Není to žádná novinka. Snaha zajistit se na horší časy byla lidem vlastní dávno v historii, předtím, než vznikly pojišťovny a jejich produkty, díky nimž teď může leckdo lépe spát. Můžete ji stopovat až do starověkého Egypta, někam do období 2500 let před naším letopočtem. A pak třeba do o něco mladší Babylonie, kde fungovalo pojištění karavan pro případ ztrát. Když se ale podíváte blíž do Evropy, zajímavý je rok 1696, kdy vznikla ve Velké Británii první skutečná pojišťovna, Hand in Hand Fire and LifeInsurance Society.

Na českém území se konkrétně životní pojištění prosazovalo od počátku 19. století. Což ale neznamená, že by lidé pořád neukládali své peníze také do štrozoku, tedy do slamníku čili matrace vycpané slámou, do prádelníku, do zásuvek psacích stolů, do polštářů, hrnků a dóz nebo na jiná tajná místa, která se jim nesměla vykouřit z hlavy. A dělají to dodnes. Třeba proto, že někteří stále ještě spíš věří papírkům, které si pomnou mezi prsty, než virtuálním penězům vyjádřeným číslem na displeji chytrého telefonu. I když moderní variantou slamníku jsou rozličné spořicí bankovní účty, kde peníze jako rezerva leží, za dobrých okolností trošku vydělávají, a když se něco stane, jsou rychle k mání.

Místo kouření nové zuby

Jako rezerva nebo ochrana na horší časy přitom může posloužit ledacos. Třeba i zodpovědně rozvíjené vztahy bez rozhazovačných partnerek a partnerů. A samozřejmě všechno to, co se dá nyní nakoupit a posléze, v případě potřeby, dobře prodat. Jako jsou šperky a jiné předměty z drahých kovů, které mohly rodinou i po generace putovat jako dědictví. Nebo jiné umělecké předměty, třeba obrazy nebo sochy. Pamatujete na film Ve stínu, kde Ivan Trojan v roli kapitána Hakla zabezpečil svou rodinu tím, že za peníze, které ztrácely hodnotu, koupil cenný obraz od Antonína Slavíčka?

Ostatně takový nákup cenného zboží všeho druhu vypadá jako docela příjemný způsob, jak se připravit na strýčka Příhodu. Jde o to, nakoupit včas věci, které si uchovají svou cenu i v budoucnu nebo jejichž cena ideálně poroste. Může to být užité umění, hudební nástroje, mince, známky, veteráni, hodinky, diamanty a zmíněné šperky, ale i vintage móda, jejíž cena často překvapí, zkrátka cokoliv, co se dá sbírat. Třeba i luxusní kabelky. Vloni se v Londýně prodala deset let stará Birkinka od Hermes za rekordních 162 500 liber, což je skoro pět milionů korun.

Způsobů, jak se zajistit na horší časy, lidé vymýšlejí nespočet. Někdo vsází, jiný investuje do rozvoje podnikání, protože i firmu nebo patenty může při nejhorším prodat, nebo do zaoceánských kávových farem, jiný kupuje pozemky a nemovitosti, které je možné dobře zúročit. Příkladem je jedna prozíravá Londýňanka, která se zaměřila na temné sklepní pokoje v bytových domech na dobrých adresách. Koupila je, zrekonstruovala, přivedla do nich denní světlo, a posléze je mohla prodat se značným ziskem.

Dá se na to ale jít i pomalu. Jeden muž přestal kouřit a všechny peníze, za něž dříve kupoval cigarety, odkládal dlouhé měsíce stranou, až ušetřil slušnou částku. Nakonec si za ni pořídil nové zuby, když jeho vlastní dosloužily a na nové by jinak neměl. Další příběh vypráví o kasičce, kterou její majitelka poctivě krmila každou kovovou padesátikorunou, co se jí ocitla v peněžence. Když peníze vysypala, měla na stole tisíce.

Zvolte pojištění, ať můžete klidně spát

Pak na to naopak můžete jít velkoryse a kreativně. Třeba sepsat po kavárnách knihu, která se stane celosvětovým bestsellerem, a na své konto si připíše úspěšné filmové zpracování. Takhle to pojala Joanne Rowlingová, autorka Harryho Pottera. Můžete vymyslet chytlavý hit, který bude vydělávat, a honoráře se budou pěkně hromadit pro strýčka Příhodu. Tedy když nejste přímo tak šťastný případ jako Will z filmu Jak na věc (a ze stejnojmenné knihy Nicka Hornbyho), kterého hitovkou na věčné časy zabezpečil už jeho otec.

Ale vraťme se na začátek, k pojištění. Protože takové životní pojištění jako třeba NN Životní pojištění je samozřejmě také velmi silný nástroj, jak se zabezpečit na horší časy, mít zadní vrátka a postupně si odkládat peníze stranou pro nečekanou návštěvu strýčka Příhody. Protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A mít scénář i pro chvíle, kdy se dostanete do nějaké větší šlamastyky, se vyplatí. I vaši blízcí pak budou klidněji spát, až vás srdce zase potáhne za pořádným dobrodružstvím.
 

22.05.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov