Přeskočit na: Obsah

Jak zatočit s otravným hmyzem? Pomohou sítě, ale i babské rady!

Bzučící komáři, mouchy na nedělním koláči nebo vosy, kam se jen podíváte. A to jsme zdaleka nevyjmenovali všechen otravný hmyz letních měsíců.

Štítky: #léto, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Léto je v plném proudu, venku je krásně a rtuť teploměru sahá až ke třicítce. S tímto obdobím roku jde ruku v ruce přítomnost všelijakého hmyzu, zejména toho otravného. Posezení u ohně na břehu řeky se stává spíše nepříjemným setkáním s roji komárů, dát si zmrzlinu na koupališti je přímým lákadlem pro všechny vosy široko daleko. A letní zahradní oslava? To abyste stanovili hlídky s plácačkou v ruce, nemluvě o tom, když si chcete večer před spaním vyvětrat v ložnici. Jak se tedy účinně bránit otravnému hmyzu? Pomohou sítě, ale také babské rady!

Vytvořte zátarasy

Nejúčinnějším způsobem, jak se hmyzu bránit, je vytvořit mu překážku. Zcela jednoduše zabráníte všem komárům, mouchám a dalšímu hmyzu před vlétnutím do pokoje síťkami v oknech. Existuje spoustu variant. Dají se koupit síťky, které si sami nastříháte podle potřeby a pomocí suchého zipu (většinou součástí balení) nebo oboustranné lepící pásky přiděláte na okno. Dalšími variantami jsou klasické rámečkové nebo rolovací sítě, které vám firmy vyrobí na míru vašeho okna.

Repelent sem, repelent tam

Tuhle variantu zřejmě dobře znáte. Zejména pokud rádi chodíte po lese, spáváte v kempech nebo sedáváte při táboráku u řeky. Repelenty všeho druhu seženete většinou v lékárnách nebo drogeriích. Typické jsou sprejové repelenty, ale existují i odpuzovače hmyzu do zásuvky. Určitě je oceníte jak ve vaší domácnosti, tak třeba na chalupě. Odpuzovače hmyzu do zásuvky už se dělají i v odlehčené verzi do pokojů, ve kterých spí děti. Specialitou, která kombinuje deodorant a repelent, jsou přírodní spreje s alunitem a šalvějí. Takže až vyrazíte na sběr hub nebo splouvat některou z řek, rozhodně si repelent přibalte a doma nebo na chalupě uvolněte zásuvku.

Dejte šanci přírodě

Pokud nejste fanda chemických, byť účinných, odpuzovačů hmyzu, pak pro vás máme ekologičtější tip. Zasaďte si před domem ořešák. Nejen že tím přidáte do přírody kus zeleně, ale navíc tak třeba zajistíte budoucí domov ptákům. A ti mají zpravidla drobný hmyz velmi rádi jako potravu. Stejného principu se například využívá k eliminaci komářích larev, kdy se do vod vysazují speciální druhy ryb. Ty je s chutí spořádají. A až se budete chtít zbavit některého z pavouků okupujících váš byt, vzpomeňte si, že také oni za rok spořádají relativně velké množství hmyzu. Z rostlin pak můžete vyzkoušet například originální masožravky, které se bez hmyzu zkrátka neobejdou a rády vám s ním pomohou.

Babiččiny rady nad zlato

Jestliže vám nevyhovuje ani jedna z výše zmíněných možností, pak zkuste některou z babských rad. Říká se, že když do truhlíků na parapetu dáte fialové baňky, mouchy se takovému oknu raději vyhnou obloukem. Pokud máte v truhlíku raději rostliny, pak si do něj vysaďte levanduli, mátu peprnou nebo hřebíček. Usušte je a v plátěných pytlíčcích či síťkách rozvěste do oken. Tyto rostliny prý příliš nevoní otravným komárům.

Není důležitá jen ochrana, ale také prevence

Bránit se otravnému hmyzu je jedna věc, ale připravit si půdu, aby vás komáři a mušky ignorovali, je věc neméně podstatná. Berte pravidelně vitamin B, protože ten hmyzu nevoní. Vy se tak pro něj stanete méně přitažlivými. Před komáry se braňte také antiperspirantem, neboť přílišné pocení je pro ně velkým lákadlem. Dále noste světlejší oblečení, delší rukáv a nohavice a preventivně vždy použijte repelent.

Co s bodnutím?

Bude to těžké, ale ve chvíli, kdy už máte svědivý štípanec, ho zkuste ignorovat. Štípanec je totiž vstupní branou pro infekci a jeho rozškrábáním si můžete přivodit nepříjemné problémy. Raději jej namažte hojivými a zklidňujícími přípravky, jako je například Fenistil gel nebo přírodní Kosmín po bodnutí hmyzem. Pokud bodnutí začne natékat (zejména to od vosy nebo včely), použijte studený obklad nebo chladivé masti. Pokud se po bodnutí objeví rychle postupující vyrážka, nevolnost, polykací obtíže nebo dušnost, vyhledejte lékařskou pomoc. Pravděpodobně půjde o alergickou reakci, se kterou není radno si zahrávat!

 

31.07.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov