Přeskočit na: Obsah

Na cesty za exotikou přibalte selský rozum!

Dovolenou v zahraničí mohou pokazit nečekané zdravotní problémy. Jak jim předcházet a co dělat, když se dostanete do nesnází?

Štítky: #motivace, #rady, #životní styl,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Odpovědi jsme hledali u doktora Jana Dvořáka z centra Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Co lidé před cestou do exotických zemí nejvíc podceňují?

Lidé často přicházejí ke konzultaci na poslední chvíli, proto pak není dostatečný čas na řádnou vakcinaci. Pokud člověk cestuje do méně rizikové země, je vhodné přijít šest až osm týdnů před odjezdem. Probereme aktuální situaci v zemi, délku i povahu pobytu. Důležité je vědět, jestli bude turista trávit čas jenom v některém resortu nebo se chystá cestovat i do odlehlejších a méně civilizovaných míst. 

Jaká jsou základní očkování?

K základnímu očkování do exotických zemí patří očkování proti žloutenkám typu A+B a břišnímu tyfu. Následně, podle charakteru a délky cesty, doporučujeme očkování například proti vzteklině, žluté zimnici, choleře a dalším rizikovým nemocem. Některá očkování se zprvu zdají cestovatelům nadbytečná. Ale takové pokousání od opice na Bali nebo v Thajsku či toulavého psa při cestování v rumunských horách, může mít pro člověka opravdu fatální následky.

Co by nemělo chybět v cestovatelské lékárničce?

Především mějte sbalené běžné léky proti bolesti, repelenty, přípravky k ošetření ran a určitě radím nezapomenout na medikamenty k prevenci a léčbě cestovatelských průjmů. Pokud některé z léků užíváte chronicky, je třeba sbalit si na cesty dostatečnou zásobou.

Průjem dokáže exotickou dovolenou hodně znepříjemnit. Jak mu předejít? Může pomoci alkohol?

Samotný alkohol a jeho pozitivní účinky proti střevním obtížím je pouze mýtus. Panák slivovice nebo jiného tvrdého alkoholu rozhodně cestovatelskému průjmu nezabrání.

Základem prevence průjmů je konzumace čerstvé a dostatečně tepelně upravené stravy. Ovoce či zeleninu raději jezte jen oloupanou či opláchnutou v pitné vodě. Důležitá je konzumace bezpečné pitné vody, filtrované nebo balené. Žádné obecné očkování proti průjmu neexistuje, ale dostupná vakcína proti choleře částečně chrání i proti průjmům způsobeným bakterií E. coli.

Doporučil byste cestování na Bali, do Indie, Egypta a podobných exotičtějších zemí s malými dětmi?

Děti do dvou let věku by neměly cestovat na dlouhé vzdálenosti a do exotických zemí kvůli nevyzrálému imunitnímu systému. Pokud cestujeme s dětmi, je důležité, aby měly všechna povinná očkování, a navíc vakcinaci proti dalším specifickým či exotickým chorobám. Vždy je na místě konzultace se specialisty na cestovní medicínu.

Proti kterým nemocem bychom měli být zvláště obezřetní?

Z hlediska infekcí je riziková každá země světa. V Česku se můžeme například nakazit infekčními žloutenkami, chřipkou či klíšťovou encefalitidou. Ta se vyskytuje po celé Evropě a existuje proti ní účinné očkování. Bohužel v Česku je v porovnání s ostatními zeměmi velice nízká proočkovanost. V exotických krajinách pak hrozí nákazy mimo jiné břišním tyfem, žlutou zimnicí, malárií nebo třeba horečkou Dengue.

Během letošní letní sezóny se nejvíc mluví o západonilské horečce. O jaké onemocnění se jedná? 

Jedná se o nemoc šířící se celou Evropou, přenáší ji komáři, a bohužel na ni neexistuje vakcína. Například v Řecku zaznamenali její zvýšený výskyt a upozorňují na to turisty.  Ke snížení rizika onemocnění doporučujeme používat repelenty, sítě do oken a večer si oblékat triko s dlouhými rukávy. Pokud se západonilskou horečkou nakazí zdravý člověk, nemusí pociťovat žádné příznaky, případně má symptomy podobné chřipce. Starší lidé nebo ti se sníženou imunitou ale mohou mít vážné zdravotní potíže.

Jaká je vaše univerzální rada pro cestovatele?

Dostatečně dlouho před odjezdem do exotické země navštivte ambulanci cestovní medicíny a případně podstupte očkování. Na cestě používejte selský rozum, zbytečně neriskujte, dávejte si pozor, co jíte a pijete a řádně se chraňte před poštípáním komáry. Velmi důležité je samozřejmě cestovní pojištění. To by měl mít sjednané každý. V případě vážných zdravotních problémů je pak třeba se spojit s asistenční službou konkrétní pojišťovny, která turistu nasměruje do určité nemocnice. Důležité je také sledovat webové stránky ministerstva zahraničí, kde se dozvíte o případných aktuálních rizicích v zemi, kam se chystáte. 

15.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov