Přeskočit na: Obsah

Pracovní smlouvy nemusí být pro mladé zaklínadlem!

Mladí lidé a zejména studenti narazí při hledání brigády často poprvé na pojmy jako DPČ, DPP, sociální a zdravotní pojištění či daň z příjmu.

Štítky: #rady, #vzdělávání, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Gabriela Křivánková
Foto: Archiv

Zní to složitě, zkratky se pletou a ochota pochopit, jak to celé funguje se často vytrácí. Jak se v této džungli zorientovat a nespálit se hned při první pracovní zkušenosti radí Ing. Gabriela Křivánková, spoluzakladatelka obecně prospěšné organizace yourchance usilující o lepší finanční gramotnost dětí i mládeže.

Trh práce dnes nabízí spoustu příležitostí, které stojí za to využít o prázdninách i po celý rok. Nejen, že si díky tomu vyděláte peníze, o kterých rozhodujete a můžete je utratit podle svých představ, ale také získáte řadu cenných zkušeností. Navíc si dobře zvolenými brigádami okořeníte váš životopis, což může pomoci při dalším hledání zaměstnání. Ve výsledku je to pro budoucí zaměstnavatele signál, že jste při studiu nezaháleli a pracovali na rozvoji svých pracovních návyků a získávání zkušeností.

Na co se připravit

V rámci brigády se nejčastěji setkáte s dohodou o provedení práce (DPP) a dohodou o pracovní činnosti (DPČ). Obecně se tyto typy smluv nazývají dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr a od běžného pracovního poměru se liší tím, že váš zaměstnavatel není povinen rozvrhnout vám pracovní dobu. Je tedy na vaší společné domluvě, kolik hodin odpracujete.

Obě výše zmíněné dohody musí být uzavřeny písemně, ve dvou vyhotoveních. Jedno si nechává zaměstnavatel, druhé si schovejte pro případ potřeby. Případné zrušení pracovního vztahu je možné dohodou smluvních stran k určitému dni – výpovědí s uvedením důvodu nebo i bez jeho uvedení s patnáctidenní výpovědní dobou. Ta běží ode dne, kdy byla výpověď doručena vašemu nadřízenému. Pro zrušení právního vztahu se vyžaduje písemná forma.

Hlídejte si odpracované hodiny

Nemusíte se bát, že by pro vás práce na dohodu byla nějak finančně nevýhodná. Omezení u dohod se týkají zejména časového rozměru práce. V rámci DPP nesmí práce přesáhnout tři sta hodin za kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele. Ve smlouvě musí být také uvedena doba, na kterou se dohoda uzavírá.

U DPČ naopak není množství odpracovaných hodin za rok nijak omezeno. Vaše pracovní činnost ale nesmí v průměru přesáhnout polovinu týdenní pracovní doby u jednoho zaměstnavatele, tedy dvacet hodin týdně. Práci si například můžete rozvrhnout i tak, že jeden týden budete pracovat více jak dvacet hodin, další naopak méně.

Zdravotní a sociální pojištění

Sociální pojištění je dobrovolné. Když jej ale nebudete hradit delší dobu, můžete mít v budoucnu problém s přiznáním starobního důchodu.  Zároveň pokud nemáte výdělek, který zakládá účast na sociální pojištění, nemáte nárok ani na nemocenskou. Za studenty do dvaceti šesti let hradí pojištění stát. Pokud nestudujete, máte z pohledu zdravotní pojišťovny povinnost hradit každý měsíc zdravotní pojištění ve výší 13,5 % z minimální mzdy. Přesnou částku pro daný rok najdete na webových stránkách vaší zdravotní pojišťovny.

Stejně jako mzda zaměstnanců i výdělek z DPP a DPČ podléhá odvodům na zdravotní a sociální pojištění. U DPP ale existuje výjimka, díky níž si můžete přijít na více peněz. Pojištění neodvádíte, pokud si vyděláte méně než deset tisíc korun za měsíc. Platí to ale pouze v případě, kdy DPP není vaší jedinou výdělečnou činností nebo jste studentem. U DPČ odvádí váš zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění v případě, že váš výdělek přesáhne tři tisíce korun měsíčně. Tyto limitní částky platí pro všechny zaměstnavatele, se kterými máte dohody uzavřené. Jestliže s jedním zaměstnavatelem uzavřete více dohod, platí výše zmíněné limity pro součet všech vašich výdělků. 

Jak na daně

U práce na dohodu se samozřejmě nevyhnete ani dani z příjmu. Můžete ale se svým zaměstnavatelem podepsat Prohlášení poplatníka k dani z příjmu (růžový formulář). Zaměstnavatel vám strhne z vaší výplaty zálohu 15 % a zároveň může odečíst slevy na dani. Když „růžový formulář“ nepodepíšete, zaměstnavatel vám strhne srážkovou daň, slevy na dani ale započítat nemůže. Srážkovou daň zaplacenou skrze zálohy můžete získat za každý kalendářní rok zpět, pokud je vykážete v daňovém přiznáním a zároveň máte nízké příjmy. K tomu musíte zaměstnavatele na konci roku požádat o potvrzení o příjmu, které k daňovému přiznání přiložíte.

Na první přiblížení to stále může znít trochu komplikovaně, ale není se čeho bát. Většina firem navíc má své účetní, kteří vám mohou věci vysvětlit osobně a třeba vám pomůžou i s prvním daňovým přiznáním. Vzhledem k tomu, že podobné věci budete řešit po zbytek svého pracovního života, stojí za to na začátku zatnout zuby a pochopit, jak to všechno funguje.
 

 

22.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov