Přeskočit na: Obsah

Řízky, nebo sušené maso? 5 tipů, jak na cestách jíst bezpečně

Horké letní měsíce jsou tady a řada z nás se chystá využít nastřádanou dovolenou na maximum. Někteří vyrazí autem do Chorvatska, další budou obrážet tuzemské hudební festivaly. Všichni ale budeme řešit jídlo.

My Češi milujeme moře. Pokud ale nezvolíme leteckou variantu, bývá cesta k němu dlouhá a úmorná, lemovaná odpočívadly a benzinovými pumpami. Ve spoustě případů navíc cestujeme s dětmi. Jak se tedy na cestách stravovat relativně bezpečně a vyváženě? A jak to zařídit, aby nám jídlo působilo radost a vyhnuly se nám obloukem zažívací potíže nebo nechtěný nárůst hmotnosti?

Text: Martin Bečan Foto: Archiv

Hlad zaženou bílkoviny

V dnešní uspěchané době tvoří podstatnou část našeho jídelníčku sacharidy. Když máme hlad, sáhneme po sladkém pečivu nebo tyčince máčené v čokoládě. Na výletech zase volíme sacharidy třeba ve formě zmrzliny. Na delších cestách bychom se ale měli zaměřit spíše na bílkoviny. Ty nás zasytí a úspěšně přebijí chuť na nezdravá jídla. Ostatně už naše maminky a babičky nám na dovolené či školní výlety smažívaly řízky. Trojobal a přepálený tuk vám ale s klidným svědomím nedoporučíme, zkuste se raději zaměřit na sušené maso a proteinové tyčinky. S těmi ale opatrně, pokud se jich přejíte, můžete očekávat zažívací obtíže. Vezete s sebou cestovní chladničku? Nebojte se přibalit zeleninu, kvalitní šunku, sýry a jogurty. A vejce natvrdo se taky neztratí.

Žena líže zmrzlinu

Sendviče připravte z celozrnného pečiva

Sacharidy jsou samozřejmě také zapotřebí, je ale důležité vybírat především ty komplexní. Do auta nebo do vlaku si tak můžeme připravit sendvič z celozrnného pečiva – žitného, slunečnicového či špaldového. Na majonézu a nejrůznější pomazánky však rovnou zapomeňte. Ve vyhřátém autě nebo v kapse batohu, na který praží slunce, by se z vaší svačiny stala rajská zahrada pro salmonelu. Zvolte raději rostlinný tuk nebo zralé avokádo. Přidejte kvalitní bílkovinu v podobě grilovaného krůtího či kuřecího masa a nezapomeňte doplnit čerstvou zeleninu. Použít můžete okurky, papriku, ledový salát i listový špenát. A rozhodně nesmíme zapomínat ani na tuky – na cesty sáhněte po mandlích, arašídech nebo kešu, samozřejmě nesolených. A k chuti vám přijdou i slunečnicová nebo dýňová semínka.

Nakrájená zelenina do sendviče

Jezte a pijte pravidelně

Nemusíme cestovat zrovna do jiných časových pásem, abychom si všimli, že když opustíme své domovy, změní se nám stravovací rytmus. Za volantem i ve stanu po protančeném odpoledni je důležité vnímat to, kdy jsme ještě sytí a kdy už máme hlad. Můžou nastat situace, kdy na dálnici mineme odpočívadlo s tím, že to ještě vydržíme, najíme se až na dalším, a přitom se nám za chvíli udělá špatně. Což může zase vést k vynucené zastávce u čerpací stanice, kde bude po ruce jen párek v rohlíku pochybné kvality. Zároveň myslete na pitný režim, obzvlášť v parném létě. Dehydratace může ovlivnit naši psychickou i fyzickou pohodu a přivodit únavu a úporné bolesti hlavy. Za den bychom měli vypít přibližně 30-45 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti. Přednost bychom samozřejmě měli dát čisté vodě, minerálním vodám nebo čaji.

Kluk pije vodu z vodovodu

Obejděte si stánky s jídlem

Pokud zamíříme na hudební festival a spát se chystáme ve stanovém městečku, není od věci předem zabrouzdat na webové stránky festivalu a zjistit si co nejvíce informací o stáncích s jídlem. Seženu na místě něco, po čem se mi neudělá špatně a co mi zároveň nevysaje peněženku? Bude možné zakousnout i něco jiného než hranolky, langoš nebo smažený sýr v housce? A totéž platí i pokud zamíříme třeba do Pasohlávek nebo k Máchovu jezeru. Pokud seznam stánků na internetu nenajdeme, můžeme se podívat na okolní restaurace a zmapovat i nedaleké obchody a supermarkety, ve kterých se vždycky můžeme zastavit na menší nákup čerstvých surovin. Plánujte, co si dáte k snídani, obědu a večeři a ušetříte si spoustu starostí.

Žena nakupuje ve stánku s ovocem a zeleninou.

Ochutnávejte kultury bez rizika

S létem a cestováním se také nerozlučně pojí ochutnávka místní gastronomie – a nemusí jít nutně jen o exotické pokrmy. Přidejme k tomu změnu prostředí, dehydrataci, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny či pár drinků a zažívací potíže nás dostihnou ani nevíme jak. Co s tím? Nasaďte si probiotika! Podle nejnovějších studií jsou probiotika vysoce efektivní v prevenci cestovatelského průjmu. S užíváním byste měli začít nejpozději dva týdny před odjezdem a při výběru a dávkování je důležité poradit se s vaším lékařem či lékárníkem. Obecně ale vybírejte produkty, které nepotřebují chladit, doba jejich trvanlivosti pokryje celou vaši dovolenou a jejichž balení se vám vejde i do příručního zavazadla.

Asijský kuchař připravuje jídlo.
 

30.06.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov