Přeskočit na: Obsah

Se spořením se na penzi můžete těšit

V mládí každému připadají třicátníci jako starci a vlastní penze jako sci-fi.

Ve třiceti to trochu přehodnotíte, v pětačtyřiceti už možná hlásáte, že padesátka je střední věk. Každopádně, k budoucí penzi se vyplatí přistoupit zodpovědně. A čím dřív, tím líp.

Možná budete případ seniorky nebo seniora, kteří mají pevné zdraví, mladého ducha a v plném pracovním nasazení s dětmi, vnoučaty a pravnoučaty bouřlivě oslaví své osmdesátiny. Anebo budete naopak rádi za chvíli, kdy konečně můžete do důchodu, přestanete se štvát za výplatou a budete mít víc času na sebe a své blízké. Ať už nastane jakákoliv varianta a jakkoliv se vyvinou vaše preference a životní styl, rozhodně není od věci připravit se na budoucnost nejlépe, jak je to jen možné. Kdo se do penze co nejvíc zabezpečí sám, bude na tom mnohem líp než ti, co se spolehnou na stát, dobrou konstelaci hvězd či náhodu.

Dům vypiplaný na důchod

Za důchodový systém sociálního pojištění vděčíme prvnímu německému kancléři Otto von Bismarckovi, který ho zavedl už v roce 1889. V Československu byl důchod praxí od roku 1924. Do jaké míry se i do budoucna budou lidé moci spolehnout na státní penzi, je přitom otázkou. Zatím nejpravděpodobnější scénář je, že penze budou, ale tak malé, že státní penze nebude na slušnou životní úroveň stačit. Čím dál větší roli tak hraje to, jak se každý sám na dobu, kdy přestane pracovat, připraví.

Třeba tak, jak to zatím praktikují spíš lidé v zahraničí. Během aktivního života si pořídí bydlení a později ho prodají, aby si ve vyšším věku užili. Místo toho, aby se sami uskromnili a co nejvíc majetku předali dětem, jak je stále zvykem v českých luzích a hájích. Nikde není psáno, že babička musí povinně nemovitost poslat o jednu dvě generace dál. Klidně se jí může zbavit a s miliony na kontě si splnit sny, objet půlku světa, trávit zimu v teplých krajích, užít si každou tuzemskou lázeňskou sezónu.

Podnikat, investovat, nakupovat, tvořit, prodávat

Zajištěním na stáří je i podnikání. Vybudovat firmu a vytvořit nové produkty nebo služby může být nejen způsob, jak úspěšně prožít plné pracovní nasazení, ale také možnost, jak se dobře zajistit na penzi. Komu se rozjetou firmu podaří dobře prodat, může si o věku, kdy přestane pracovat, rozhodnout sám. Nemusí čekat na moment, kdy mu jeho důchod oficiálně posvětí úřady. V takovém případě je navíc pravděpodobné, že se suma pro stáří vyšplhá do výše, která potěší nejen samotného podnikatele nebo podnikatelku, ale zbyde v dostatečné míře i na jejich potomky.

Další možností je nakupovat a pak prodávat. Co? Nemovitosti, pozemky, umění a jiný sběratelský artikl, jako třeba užité umění, šperky, mince, známky, luxusní zboží typu hodinky a podobně. S tím správným mixem znalostí, intuice a dobrého odhadu je to cesta, jak své peníze nejprve uložit a pak zhodnotit. Nabízejí se přitom také investice všeho druhu. Od zlata a jiných drahých kovů přes diamanty po přímé investice do firem a nadějných produktů, podílových fondů nebo akcií.

Když si v této souvislosti hledáte informace v anglickojazyčných zdrojích, objevuje se mezi investičními tipy i podpora farem a farmaření. U nás to sice ještě není takové terno, nicméně existují odvážlivci, kteří s myšlenkou na budoucí výnos a smysluplnou investici dávají své peníze v zahraničí například do byznysu pěstitelů kávy, s nimiž mají osobní kontakty.

Pro tvořivé lidi může být specifickým zajištěním na stáří i dílo, které nese kontinuální zisk prostřednictvím autorských práv. Bestseller, píseň, kreslená postavička. Jste mladí a máte nápad? I s ohledem na vlastní budoucnost pokoušejte štěstí. A pro starší ročníky, kterým už důchod klepe na dveře, se nabízí i last minut alternativa, jak si ještě něco naspořit. Chce to jen neseknout s prací hned, nějakou dobu ji kombinovat s důchodem a důchod nebo mzdu si dávat stranou.

Na důchod si naspořte

Přes všechny možnosti však hraje čím dál větší roli doplňkové penzijní spoření. Třeba NN Penze samozřejmě. Podle dat Asociace penzijních společností ČR si na konci 4. čtvrtletí 2018 spořilo na penzi celkem 4 437 008 lidí. Kromě toho, že se prostřednictvím penzijního spoření můžete sami aktivně chystat na stáří, atraktivní je i dalšími možnostmi. Je častým zaměstnaneckým benefitem, kdy firmy každý měsíc navyšují spořenou částku, a příjemný je i státní příspěvek, který se na tento typ spoření vztahuje. A to spolu s příležitostí snížit si prostřednictvím spoření každý rok daně.

Způsob, jak k penzijnímu spoření přistoupit, si každý může vybrat podle svého naturelu a strategie. Nabízí se konzervativní přístup a jistota, ale i větší riziko a možný vyšší zisk. Až se přiblíží důchod, můžete mít slušnou sumičku, která z pravděpodobně nízkého státního důchodů nakonec udělá částku umožňující udržet si i při odchodu z práce svůj životní standard. Platí přitom jednoznačně, že čím dříve se spořením na penzi začnete, tím více naspoříte a na větší částku pro sebe i své blízké se můžete těšit. Ať na vás nemají děti a vnoučata jen sice krásnou, ale trochu chudou vzpomínku.

05.06.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov