Přeskočit na: Obsah

Suchý únor. Jedinečná příležitost, nebo každoroční zbytečné „trápení“?

Suchý únor má své zastánce i odpůrce. Jedni tvrdí, že měsíc je dostatečně dlouhá doba na to, abychom změnili své vzorce chování a získali motivaci k pozitivní změně, druzí věří, že jednorázová akce ovoce nepřináší. Jak jste na tom vy? Máte jasno, nebo jste na vážkách?

Akce Suchý únor je českou obdobou celosvětové kampaně Suchý leden, která byla poprvé představena ve Velké Británii v roce 2013. Jejím cílem je vydržet celý měsíc bez pití alkoholu, nebo jeho spotřebu alespoň snížit. Výzva nastavuje zúčastněným pomyslné zrcadlo. Měsíční abstinence totiž ukáže, je-li nadměrná konzumace alkoholu problémem. Zároveň ale také nabízí možnost vyzkoušet si, jak výrazně se bez něj zlepší fyzická a psychická kondice.

Češi a alkohol

V České republice je pití alkoholu v podstatě tradicí. V jeho konzumaci se dlouhodobě umisťujeme když ne na prvním místě, tak alespoň v první pětce. Jak jsme k tomu dospěli?

Počátky našeho vztahu k alkoholu můžeme hledat už v období před dvěma až třemi tisíci let. Tehdy tuzemskou kulturu využívání přírodních halucinogenních látek, především rostlinného původu, postupně vystřídalo pití zkvašených ovocných šťáv. Alkohol se pak v českém prostředí etabloval během období středověku. S jeho konzumací byla svázaná dokonce i křesťanská kultura; šlo zejména o pití vína během mše. Produkci alkoholu v našich zeměpisných šířkách ale přejí i klimatické podmínky, vždy se tu dařilo vinné révě a obilovinám. Středověká společnost alkohol a závislost na něm jako problém nevnímala. Pili všichni, a to včetně žen a dětí. Regulace konzumace alkoholu byla prakticky nulová. Vzhledem k nízkému věku dožití ani nebylo možné ničit si organismus konzumací alkoholu tak dlouho a do takové míry, jako se tomu děje v současné době.

V Česku, které díky své poloze v srdci Evropy bylo vždy křižovatkou kultur, se míchají různé přístupy ke konzumaci alkoholu. Odborníci poukazují na to, že Češi kombinují klidný románský alkoholismus (tedy pití po menších dávkách a často) s alkoholismem severským, což je nárazové pití ve větším objemu. Pijeme tedy často a hodně.

Jak poznáme, že máme problém?

Proces vzniku závislosti na alkoholu je nebezpečný především tím, že se rozvíjí pomalu a nenápadně. Při pravidelné konzumaci totiž roste naše tolerance vůči alkoholu a pro stejný „pocit pohody“ potřebujeme pít čím dál víc.

Statistiky jsou neúprosné a Češi evidentně holdují alkoholu více, než je zdrávo. V celosvětovém srovnání se dlouhodobě umisťujeme na prvních pěti příčkách. Rizikové pití alkoholu, které ohrožuje fyzické a psychické zdraví, se týká zhruba jednoho a půl milionu Čechů. Alkoholismus je dokonce nejčastější tuzemskou závislostí a týká se přibližně tří procent populace.

 
zivotne-poistenie

Cítit se skvěle každý den není utopie!

V dnešní době máme nespočet možností, jak monitorovat a zlepšovat kvalitu našeho zdraví. Může nám v tom pomoct nejen odborná lékařská péče, ale hlavně naše vlastní zodpovědnost, informovanost a každodenní životospráva. Užitečné informace lze získat z běžně dostupné literatury, článků či z populárních podcastů s odborníky. Konkrétní data o našem zdraví pak můžeme sami monitorovat díky moderním technologiím a inovacím, jako jsou například „chytré“ hodinky.

Snížení míry konzumace alkoholu nebo jeho úplné vynechání má na naše zdraví výrazně pozitivní vliv. Zvyšuje kvalitu spánku, cítíme se více odpočatí a plní energie, máme lepší náladu, snáz se nám přemýšlí a více si pamatujeme. Po pár týdnech abstinence může rovněž dojít ke zlepšení výsledků jaterních testů, snížení krevního tlaku, a dokonce i k hubnutí. Zlepšuje se také kvalita a vzhled kůže, takže abstinence je navíc slušivá.

Příležitost být dlouhodobě spokojenější

Ať už zastáváme na Suchý únor jakýkoliv názor, obohatit nás může všechny. Buď napřímo, pokud s konzumací alkoholu sami trochu bojujeme, anebo v rámci pozitivní motivace pro ty, kteří chtějí pití omezit. Tak či onak, Suchý únor obecně nabízí prostor zamyslet se nad svým zdravím a návyky, které nám prokazatelně škodí a bez nichž bychom byli spokojenější.

Zdroje:
Alkoholismus po česku. Jeho počátky sahají do 18. století, dnes rizikově pije 1,5 milionu Čechů | Plus (rozhlas.cz)
Češi pijí nárazově a pořád. Spojují poklidný románský alkoholismus s tím severským, popisuje adiktolog Miovský | Plus (rozhlas.cz)
Po výzvě Suchej únor sníží 53 procent zúčastněných spotřebu alkoholu, říká organizátor akce - YouTube
Suchej únor | Ochutnej čistokrevnej život! (suchejunor.cz)
Kolik Čechů je závislých na alkoholu? 40 % pije rizikově, říká adiktolog o průzkumu - Vitalia.cz
Měsíc bez alkoholu. Lékařka popsala, co přesně se s tělem stane týden po týdnu | TN.cz (nova.cz)
Psychiatr Karel Nešpor: Alkohol může způsobit rakovinu i pokles inteligence - Deník.cz (denik.cz)

07.02.2023

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov