Přeskočit na: Obsah

Jak si užít dovolenou se psem bez stresu

Chystáte se na vytouženou dovolenou a rádi byste s sebou vzali i vašeho čtyřnohého přítele?

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Dovolená se psem je dnes běžnou záležitostí, avšak stále má svá úskalí. Jak nenarazit a v klidu si užít dny volna?

Plánujte dopředu!

Češi jsou národem pejskařů. V mnoha případech je pes členem rodiny a lidé si bez něj nedovedou představit ani dny, které věnují svému odpočinku. Jestliže hodláte vašeho pejska vzít s sebou na dovolenou, pak je vhodné se tomuto záměru přizpůsobit už od samého začátku. Je nutné zamyslet se čím pojedete, kam vyrazíte, a jaké jsou v dané lokalitě podmínky pro pobyt se psem. Rovněž je dobré ověřit si, že pro vašeho mazlíčka budete mít na místě opravdu vše, s čím počítáte. Při cestování s mazlíčky totiž nejednou platí, že kdo si vše zjistí dopředu, ušetří si hodně stresu.

Místo vybírejte pečlivě

Dnes už je mnoho hotelů, kempů či chat a chalup takzvaně „dog friendly“, tedy že nabízí možnost ubytování nejen pro vás, ale i pro vašeho pejska. Například chaty či chalupy jsou proto vybaveny dvorem či zahradou, aby váš pes nemusel trávit pobyt pouze mezi čtyřmi stěnami, ale měl i dostatek prostoru pro běhání. Samozřejmě každé ubytování má svá pravidla, se kterými musíte vždy počítat. Na rozdíl od pobytu s malými dětmi bývá ubytování vašeho mazlíčka často zpoplatněno a občas jde i o hodně peněz. Někde zase umožňují pobyt pouze s menšími plemeny. Mnohé hotely také vyžadují, aby měl váš pes vždy náhubek a byl na vodítku. V neposlední řadě je nutné myslet na očkování, zejména proti vzteklině, tudíž mějte tyto doklady vždy u sebe!

Podmínky v zahraničí

Ani dovolené se psem na horách nebo u moře v zahraničí nic nebrání. Při cestování s mazlíčkem do jiných zemí je však nutné dobře prozkoumat všechna místní pravidla, například pro přepravu mazlíčků, na daném území. Při cestování se psem v rámci Evropské Unie nezapomeňte svému čtyřnohému příteli zařídit vlastní pas. Vystaví vám ho za poplatek váš veterinář. Rovněž je vhodné vybavit mazlíčka mikročipem nebo identifikačním tetováním a nezbytností je již výše zmíněné očkování proti vzteklině.

Autem či letadlem?

Se psem není problém cestovat ani vzduchem. Nemusíte se bát, že vašeho mazlíčka bude čekat pár hodin v kotci v podpalubí s kufry. Mnohé letecké společnosti už nabízí i možnost vzít si mazlíčka s sebou na palubu. Je však dobré se informovat u konkrétní společnosti, protože se od sebe dost liší cenově i podmínkami. Řádnou rezervaci si raději udělejte s dostatečným předstihem a také si ji nechte potvrdit, abyste se při odbavování nemuseli stresovat. Od věci není ani použití zklidňujících přípravků pro zvíře před odletem.
Jestliže dáte raději přednost autu, vězte, že je taková cesta pro psa stejně náročná jako pro člověka, proto si jízdu podrobně naplánujte. Před odjezdem je vhodné pejska nepřekrmovat a během cesty myslete také na dostatečný pitný režim a větrání v autě. Rovněž dělejte časté a dostatečně dlouhé přestávky na venčení a proběhnutí.

07.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov