Přeskočit na: Obsah

Jiří Eichner „Správný kuchař musí umět omáčku"

Jiří Eichner strávil přes šedesát let v kuchyni. Je předsedou spolku Stará garda kuchařů a cukrářů, nositelem čestného uznání Nadace Charty 77 a spousty medailí. Zajímá se o staré kuchařky, a pro čtení těch nejstarších se dokonce naučil ozdobné gotické písmo švabach. Navíc peče skvělé drobenkové koláče.

Štítky: #jídlo, #příběhy, #slavné osobnosti, #zajímavosti,

Text: Markéta Schinkmannová
Foto: Jitka Halířová

Dneska je hit skoro všechno, co je „retro“. Retro párky, retro žvýkačky atd. Byly za minulého režimu potraviny fakt lepší?
V jistém smyslu ano. Na všechno totiž byly normy, včetně polotovarů nebo uzenin. Řada lidí sice tvrdí opak, ale například párky byly před třiceti a více lety kvalitnější než dnes. Bylo v nich hodně masa, protože neexistovala tak dokonalá chemie, která maso zčásti nahrazuje. Ne že byste dnes nesehnala poctivý kus salámu, ale kvalita se různí.

Co přesně normy obnášely? Platily pro celé Československo?
Normy ručily za to, že vepřová s knedlíkem chutná ve všech restauracích od Šumavy k Tatrám stejně. Nebyl to špatný nápad. Dneska jdete do hospody na svíčkovou a nevíte předem, jestli bude dobrá, nebo ne.

Nebyla to nuda, vařit podle jednoho mustru?
Spíš mi vadilo, že se normovaly i takové věci jako sůl, mléko nebo vajíčka. To jste spočítala porce, které uvaříte dejme tomu za měsíc, a normařka vám odměřila množství surovin. Pak udělala inventuru a běda, jestli jste nebyla šulnul. Jak vám přebývalo třeba kilo soli, dostala jste pokutu za šizení hostů. A když vám zase něco chybělo, tak jste měla manko.  

Podle čeho se vaří dnes, když se normy zrušily?
Starší generace podle nich vaří dál. I někteří mladší kuchaři. Ale jinak se vaří podle receptur. Rozdíl mezi recepturou a normou je v tom, že receptura je technologický postup a u surovin není uvedena gramáž. Receptura je tak benevolentnější než norma, která by se měla beze zbytku dodržet. Před vznikem československých norem z roku 1951 byly kuchařky taky bez gramáže. Kromě cukrařiny, tam se gramáž uváděla. Vidíte, já tu mám pro vás moučník. Dáte si? A kafíčko bych vám k tomu udělal.

Dám si moc ráda. Kterou kuchyni vaříte nejraději?
Jsem spíš takový československý typ. Za komunistů jsem se nikam nedostal, měl jsem politický škraloup. A po revoluci už mě to nikam netáhlo. Vařil jsem ale čtyři roky v italské restauraci, to bylo taky fajn. Nejdéle jsem vařil v Černém pivovaru v Praze, pak v Beskydech a na Slovensku.

Jste zakládajícím členem a předsedou Staré gardy. Představíte nám ji?
Je to spolek, který navazuje na tradici Staré gardy mistrů kuchařů, která vznikla na počátku minulého století. My jsme přibrali i kolegy cukráře. Po celé zemi je nás asi sto deset kuchařů ve výslužbě. Účastníme se hlavně akcí dobročinného charakteru. Vloni jsme třeba vařili na konferenci o stáří, každoročně máme výstavu svých jídel na republikové soutěži Gastro Hradec.

Fungovala Stará garda i za komunismu?
To ne, existoval ale Poradní sbor kuchařů. Dělali užitečnou práci, chodili po hospodách a dohlíželi na to, jestli se dodržují normy a na jídle se nešidí.

Něco jako dělá dneska Zdeněk Pohlreich?
Byla to podobná práce. Pohlreich se mi ze začátku moc nelíbil. Víte, já nemám rád, když někdo mluví moc sprostě. Ale pak jsem ho potkal osobně a změnil jsem názor. Myslím, že to, co dělá, je záslužné.

Zdědil jste kuchařské řemeslo po někom z předků?
To ne, ale moje paní vaří ve školní jídelně a dcera je taky kuchařka. K vařečce jsem se dostal oklikou. Ze všeho nejdřív jsem chtěl být elektrikářem. Chodil jsem k sousedovi elektrikáři a moc se mi jeho práce líbila. Pak jsem si přál být cukrářem. Ale tehdy kluky nebrali, protože režim je směroval spíš na strojírenské obory, do dolů a hutí. To byla taková akce prezidenta Zápotockého. Naštěstí se v restauraci ve Slovanském domě uvolnilo místo učedníka.

Učiliště za vás vůbec nebyla?
Kdepak. Vždycky jste se mohla vyučit buď u někoho, nebo někde. Já se vyučil ve Slovanském domě, můj kamarád zas u Paukertů. Vlastně počkejte, jedno učiliště existovalo, ale tam chodila jen děvčata. Jmenovalo se Škola pro panny

V čem se doba v kuchařině nejvíc změnila?
Dneska se vaří se zeleninou, kterou jsme dřív vůbec neměli. Další rozdíl je určitě v časové náročnosti příprav. Když jsem dělal v Černém pivovaru, vstávali jsme ve dvě, ve tři ráno. Vařili jsme vývary, žádné kostky jsme nepoužívali. Já si polívku z bujonu snad nikdy neuvařil. Znali jsme jen hráškovou kostku a Maggi. Kromě toho jsme museli porcovat maso. Dneska učni dostanou maso už naporcované. Nám přivezli nad ránem celé prase nebo půlku telete. A v sedm musela být hotová aspoň dvě tři jídla a polívka.  

 

Nemám rád, když se v kuchyni podvádí. Když má někde být smetana, tak tam odstředěné mléko prostě nemá co dělat.


Jste v kontaktu s mladou generací kuchařů?
Nejen kuchařů. Teď jsem zrovna učil mladé lidi v jedné mezigenerační organizaci stáhnout a vykostit kapra. To bylo moc milé. Jezdíme na ten Gastro Hradec, to je soutěž pro kuchaře všech věkových kategorií.

Podle čeho poznáte dobrého kuchaře?
Podle omáčky. Sosiéři byli v kuchyni odjakživa na prvním místě. Správný kuchař by měl umět pořádnou omáčku. I když se jich dnes dává obecně méně. Dneska máte k plátku masa tři puntíky omáčky. Ale já říkám, že když chlap celý den maká rukama, potřebuje sílu a festovní oběd.

Která jídla máte nejraději?
Lidi se kolikrát diví, ale máme se ženou nejradši úplně obyčejná jídla. Třeba bramborák, halušky, placky a podobně. Bohužel jsme se nedávno zvážili, a tak jsme teď na zelenině. Ale ona taková červená řepa s anýzem a pár kapkami olivového oleje, to je taky dobrota.

Někdy mi připadá, že kuchaře může dělat skoro každý a řadu z nich řemeslo vůbec nebaví. Čím to je?
Víte, ono to začíná u oblečení. Spousta kuchařů nosí vytahaná trička a tepláky. U číšníka zase nepoznáte, že je číšník, protože vás obsluhuje v mikině. Samozřejmě po nich nemůžeme vyžadovat frak, ale nějakou kulturu by to mít mělo i v obyčejných restauracích. My jsme vařili, když ne v rondonu, tak aspoň v bílých kalhotách, zástěře a čepici.

Jak se to má s českou kuchyní? Existuje vůbec?
Existuje, ale její vývoj samozřejmě ovlivnily kuchyně našich sousedů. Knedlíky se dělaly jak u nás, tak v Německu a Rakousku. Ale to byly jiné knedlíky, než jaké znáte. Byly tak těžké, že kdyby s nimi někdo dostal do hlavy, tak ho to zabije. Droždí se do běžných kuchyní rozšířilo až ke konci 18. století, tak se kypřilo sodou a moučníky sněhem z bílků. Proto najdete v kuchařce M. D. Rettigové zadání „vraz do toho dvacet vajec“. Bylo to potřeba, jinak by moučník nebyl nadýchaný.

Kdybyste se o svém povolání rozhodoval dnes, vybral byste si kuchařinu?
Nevím. Za mlada jsem hrál divadlo a moc mě to bavilo. Jenže to s vařením nešlo dohromady. Nemohl jsem jezdit na zájezdy, protože mě bylo potřeba v kuchyni. Tak mi dal šéfkuchař na vybranou – kuchařina, nebo divadlo. Třeba by ze mě dnes byl zasloužilý umělec.

Tak jste zasloužilý kuchař!
Je pravda, že pár medailí mám. Získal jsem nejvyšší kuchařské ocenění u nás, řád svatého Vavřince. To je patron kuchařů a cukrářů. Taky mám v krabičce zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové.

Co vám dělá radost?
S kluky ze Staré gardy navštěvujeme restaurace a hotely. Ale ne proto, abychom někoho kontrolovali. Zajímá nás, co je nového. Ale někdy podnikneme i výlet, který s kuchařinou nesouvisí, a jdeme třeba na výstavu betlémů. Myslím si, že je důležité být aktivní, dokud to jen jde. Ale nejdůležitější je, aby se lidi měli rádi!

 

25.04.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov