Přeskočit na: Obsah

Když je pomoc samozřejmostí

Přes Česko se žene Hromový blesk. Tedy pomoc party přátel, kteří zásobují dětské domovy dezinfekčními gely. Sem tam přibalí i zábavné hry, sportovní potřeby nebo pár sladkostí.

Štítky: #motivace, #příběhy, #slavné osobnosti, #zajímavosti,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Soukromý archiv Tomáše Slavaty

Za projektem stojí filantrop Tomáš Slavata, jenž v pomoci ohroženým dětem našel smysl svého života. Možná i proto, že sám vyrůstal v problémové rodině. Zachránil ho sport a také touha být tu pro ostatní.

Kdo tvoří vaši Hromovou partu?

Jsou to všechno přátelé, se kterými se znám už léta. Finančně přispívají na sportovní projekty, které pořádám pro kluky a holky z dětských domovů a sociálně slabých rodin. Už jsme měli připravený rozpočet na letošní rok, kdy jsme chystali desátou sezónu veškerých akcí pro děti z Česka i Slovenska. Pandemie ale rozhodla jinak. Okamžitě jsme změnili naše priority a rozhodli se veškeré finance směřovat na aktuální potřeby dětských domovů. Dnes už jsme na částce jeden a půl milionu korun, za kterou jsme nakoupili vše potřebné. Především tisíce litrů antibakteriálního gelu, dezinfekce Anti-COVID a vitaminu C.

Jaká byla situace v dětských domovech v prvních dnech karantény?

Neměli k dispozici žádné ochranné pomůcky, roušky ani dezinfekci. Vychovatelé najednou museli zvládat například výuku s osmi dětmi ve skupině, navíc každé bylo v jiném věku. To si asi běžný rodič těžko dovede představit. Vychovatelé se ze dne na den stali zároveň i učiteli. Dříve totiž děti běžně chodily do školy a měly kroužky. Teď jsou spolu s vychovateli nepřetržitě 24 hodin denně.

Bylo třeba řešit i nějaké výchovné problémy? Zvládají to děti?

Pro děti je to samozřejmě také velmi náročné, nemohou opustit dětský domov. V některých domovech mají k dispozici jen malou zahradu, kde tráví veškerý volný čas. Jinde tohle napětí děti neunesly a utekly. Při jejich návratu se pak všichni obávali, aby do zařízení nezavlekly nákazu. Stejné riziko hrozilo i u zaměstnanců, když se vraceli od svých rodin zpátky do práce. Děti ani vychovatelé se neměli jak chránit, k dispozici neměli vůbec nic. Vzniklých problémů bylo opravdu hodně, a tak jsme se od začátku snažili situaci v dětských domovech alespoň trochu ulehčit.

Jak se domovy dozvěděly o vaší pomoci?

Už několik let s dětskými domovy velmi úzce spolupracuji. Pořádám pro ně řadu soutěží, závodů a besed. Takže o sobě víme. Hned v polovině března jsem rozeslal e-maily, aby ředitelé domovů napsali, co potřebují. Podle jejich odpovědí jsme se pak soustředili hlavně na nákup dezinfekčních prostředků, roušek a respirátorů. Dětem jsme ještě přibalili nějaké sladkosti nebo stolní hry. Vychovatelům pak například vitaminy nebo energetické nápoje.

Oslovili jste i nějaké další sponzory nebo nadace?

Nebyl čas někoho oslovovat nebo vyzývat k celonárodní sbírce. Bylo třeba jednat, nestačilo jen vyjadřovat podporu. Jako Hromová parta jsme dokázali hned reagovat na vzniklou situaci. Vlastními silami a hlavně tím, že jsme tu potřebu cítili stejně, se nám povedlo pomoct rychle. Nadace či další neziskové organizace trochu zaspaly. Tímto jsme je inspirovali a postupem času i ony začaly pomáhat.

Jak náročná je distribuce ochranných prostředků po celé republice?

Každým dnem přicházejí e-maily s požadavky z dětských domovů, které aktuálně řešíme. Mám tým třiceti pěti přátel po celé republice, kteří zásilky rozváží. Současně evidujeme 152 dětských domovů, azylových domovů a výchovných ústavů, kam směřuje naše pomoc. Všichni najezdíme stovky kilometrů denně a nikdo se neptá, kdo mu zaplatí benzín.

Získal jste díky aktivitám Hromové party další přátele?

Přidali se i sportovci, kteří s námi nejenom jezdí, ale pak také s dětmi besedují. Samozřejmě za přísných hygienických pravidel. Nejen že je tím vytrhávají ze stereotypu těchto dnů, ale hlavně jim vypráví o svém životě, tréninku, svých výhrách i prohrách. Možná tím do budoucna někoho i inspirují. Naposledy s námi byl například biatlonista Michal Krčmář, bývalý kanoista Martin Doktor, oštěpař Petr Frydrych nebo kladivářka Kateřina Šafránková. My si přátelství dokazovat nemusíme. Jsme na stejné vlně.

Jste bývalý úspěšný triatlonista. Máte v téhle době čas na sebe a na sport?

Vstávám brzy ráno, abych si zaběhl alespoň deset kilometrů. Pak už naložím náklad a přesně podle plánu zavážím materiál do dětských domovů. Stihnu ještě tak dvě besedy a vracím se domů pozdě večer. Mám skvělou manželku, která mi pomáhá, a také dceru Terezku. Ta je naprosté sluníčko a dodává nám spoustu energie.

Více se o Tomáši Slavatovi a jeho Hromové partě dozvíte na www.tomasslavata.cz.

 

23.04.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov