Přeskočit na: Obsah

Nebraňte se sportu. Zhubnete a snížíte riziko rakoviny

O pozitivním vlivu sportu na náš organismus nemůže být pochyb.

Věděli jste však, že dostatečná fyzická aktivita vás může pomoci ochránit i před rakovinou? Nemusíte při tom být žádný olympionik, stačí, když se donutíte intenzivně hýbat alespoň hodinu tři krát v týdnu.

Pohyb je důležitý a zdravý, slýcháme už od dětství ze všech stran. Ale kdo z nás se skutečně donutí aktivně a především pravidelně sportovat? Máme sedavé zaměstnání a večer jsme tak unavení, že stejně skončíme u televize. I když bychom vlastně chtěli něco dělat, chybí nám ta správná motivace. S jedním poměrně pádným argumentem, proč překonat svou nechuť k pohybu, přišli před nedávnem britští vědci. Ti totiž zjistili, že pravidelný pohyb významně přispívá k naší odolnosti proti rakovině. Soustavná fyzická aktivita podle nich může snížit riziko této choroby až o třicet procent. Výše rizika onemocnění je pak úměrné tomu, kolik času týdně pohybu věnujeme. Čím více se budete hýbat, tím lépe pro vaše zdraví. Není důležité, který sport dostane přednost, podstatná je pravidelnost. Pozitivní vliv má jakákoli aktivita, která zrychlí tep a rozhýbe tělo.

Důležitá je pravidelnost

Pokud se jednou týdně dojdeme zničit do posilovny, velkou službu tím svému tělu neprokážeme. Není totiž ani tak důležité, jak moc intenzivně se sportu věnujeme, jako spíš to, jak často jej provozujeme. Pokud tedy nejsme zvyklí na jakoukoliv fyzickou aktivitu, může nám pro začátek postačit i obyčejná rychlá chůze.

Musíme mít ale na paměti, že čím méně intenzivní cvičení je, tím delší dobu mu k dosažení stejných výsledků musíte věnovat. Pokud se tedy rozhodnete začít například běhat, bude vám bohatě stačit půl hodinka pět krát týdně. Pokud s běháním teprve začínáte, můžete z počátku střídat běh s rychlou chůzí a postupně chůzi ubírat a běh přidávat. Pro maximálně efektivní cvičení je pak důležité udržovat si ideální tepovou frekvenci, která se pohybuje mezi 60 a 70 procenty vašeho maxima. Jednoduchou pomůckou k její kontrole je to, že v tomto tepovém pásmu člověk měl být schopen při běhu mluvit.

Dobrá fyzická kondice velice pozitivně ovlivňuje náš celkový stav. Zlepšit ji rozhodně není nic jednoduchého a bet pevné vůle to nedokážeme, ale na druhou stranu výsledky pak stojí za to. Musíme jen skoncovat s výmluvami, proč nemůžeme zrovna dneska cvičit. Pokud se naučíme brát pohyb jako přirozenou součást svého života, máme z půlky vyhráno. A že posilovny stojí moc peněz? Kondičku můžeme zlepšit i procházkami nebo běháním venku anebo například tím, že některé ze svých každodenních sedacích aktivit nahradíme pohybovou alternativou.

Pro začátek můžete zkusit třeba:

  • Chodit po schodech namísto ježdění výtahem
  • Chodit do práce pěšky nebo jezdit na kole namísto autem
  • Dojít ke kolegovu stolu namísto posílání emailu o každé maličkosti
  • Jít večer tancovat do klubu místo sezení u piva
  • Vyměnit dovolenou u moře třeba za horskou turistiku
  • Jít se projít do parku místo sezení s kamarádkou u kávy a dortu nebo s kamarády u piva
  • Jezdit na rotopedu při sledování oblíbeného seriálu nebo sportovního utkání

I takové maličkosti nám mohou pomoci začít tělo postupně navykat na pravidelný pohyb. A pokud naleznete nějaký druh sportu, který vás bude bavit, výsledky na sebe určitě nenechají dlouho čekat. Cvičení totiž není blahodárné jen jako prevence rakoviny, ale pomáhá i snižovat hladinu cholesterolu, krevní tlak, cukrovku a srdeční choroby. Navíc budete mít dobrý pocit, že pro sebe něco děláte, budete se cítit méně unavení a budete mít mnohem lepší náladu.

04.07.2014

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov