Přeskočit na: Obsah

Perly smutek nenosí

O perlách kolují různé mýty. Třeba že by je neměla mít nevěsta, přinesou jí prý smutek a slzy. Tomu ale nevěří šperkařka Lenka Matoušková.

Štítky: #mýty, #příběhy, #zajímavosti, #ženy,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Soukromý archiv Lenky a Marka Matouškových

Perly jí totiž pomohly bojovat s roztroušenou sklerózou a do života jí vrátily radost a naději.

Co pro vás v dětství znamenaly perly?

Jako většina holčiček jsem si od maminky půjčovala nejen boty na podpatku, ale i různé perličkové náhrdelníky, náušnice i prsteny. Vůbec mi nevadilo, že mi prsten padá z prstu a že náhrdelník nemám do výstřihu, ale skoro na pupík. Když mi bylo deset let, začala jsem si sama navlékat náhrdelníky a náramky. Tehdy z obyčejných korálků a perliček, plastových či skleněných.

Perly vám vstoupily do života, když jste onemocněla roztroušenou sklerózou. Byla to láska na první dotek?

Láska na první dotek naprosto vystihuje situaci, ve které jsem se tehdy ocitla. Bylo mi 24 let, když jsem se dozvěděla diagnózu. Musela jsem opustit svoji milovanou práci. Učila jsem tehdy na základní škole, kde jsem byla moc spokojená. Kvůli nemoci jsem postupně začala ztrácet cit v prstech. Tehdy mi sestra přivezla ze zahraničí krabici plnou korálků a kamenů a já si s nimi začala „hrát“. 

Pomohlo to?

Zjistila jsem, že perly i kameny jsou skvělým nabíjejícím materiálem. Díky rehabilitaci a hraní si s perlami i kameny se mi po čase podařilo vrátit cit do prstů a opravdu se mi vylepšila jemná motorika prstů. 

Kde jste se pak učila jednotlivé techniky, jak pracovat s perlami a drahými kameny?

Nejdřív jsem studovala odbornou literaturu. Pak jsem navštěvovala různé kurzy, učila se ketlování, vyrábění šitých šperků, drátování, uzlíkování, tedy perlovou vazbu. Taky jsem absolvovala zlatnický kurz, kde jsem se seznámila se zlatnickými metodami, rytím, broušením, pájením a dalšími technikami. Nejvíc ale dnes pracuji s pravými perlami.

Jak dlouho trvá zrod perly?

Trvá přibližně dva až šest let. Perly se po vyjmutí z perlorodek myjí, čistí, bělí a leští. Dělí se podle velikosti, tvaru i lesku. Na trhu jsou dnes perly různých tvarů a velikostí. Liší se samozřejmě kvalitou a podle toho se pak odvíjí i jejich cena. Ta se pohybuje od stovek do tisíců korun. 

Do kterých zemí jezdíte na perlové farmy?

Perlové farmy se nacházejí zejména v Asii, tedy Filipíny, Thajsko a Čína. Překrásné perly tahitské jsou ve Francouzské Polynésii. Perly nakupujeme přímo od farmářů. Každá jednotlivá perla či šňůra perel k výrobě projde našima rukama, díky čemuž ručíme za kvalitu. Kvůli smlouvání na perlových farmách jsme se museli naučit i místní jazyky. Taky jsme se někdy setkali s dvojími cenami.

Podle čeho si perly vybíráte?

Při výběru se řídíme hlavně vlastním citem. Každá perla je výjimečná a jedinečná. Některé klientky upřednostňují kulaté perly, jiné zase milují perly nepravidelného tvaru, jako jsou například ty barokní.

Váš manžel opustil práci v korporátní firmě a začal se také věnovat šperkům. Co všechno se naučil?  

Můj muž umí kromě základních technik brilantně uzlíkovou vazbu – vázání perel, to je při výrobě perlového šperku velmi důležité. Perly se pak na šperku o sebe neodírají a jsou pěkně souměrně oddělené.

Z čeho máte největší radost?

Mezi naše největší úspěchy patří výroba brože pro jejich vášnivou sběratelku, bývalou ministryni zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou. Hrdí jsme také na to, že už několik let mají naše šperky moderátorky zpravodajství v České televizi. Je to příjemný pocit vidět naše šperky denně nejen v hlavních zprávách.

Na mýty, které kolují o perlách, tedy nevěříte?

Určitě nevěřím. Perly jsou pro nás nejen obživou, ale stále také nesmírnou radostí a inspirativním materiálem. Díky našim perlovým šperkům děláme radost ženám, které se pak cítí být výjimečné. Velmi rádi s manželem věnujeme šperk z naší dílny na různé charitativní akce a dražby. Díky penězům za náš vydražený produkt jsme pomohli mnoha lidem. Ctíme toto heslo: když dostáváte, musíte umět i dávat. Pak je vše v rovnováze.


 

19.12.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov