Přeskočit na: Obsah

Petra Richterová „Nemusíš být tvrďák, abys uspěl“

Praha

Je pro práci v oboru financí zásadní sebevědomí? Podle pražské finanční poradkyně pracující pro NN Petry Richterové určitě, ale vyvíjet na klienty nějaký nátlak sama neumí a ví to o sobě. „Někdy je lepší, když na klienta jdete zlehka a spíš přes povídání, naslouchání, vztahově,“ popisuje Petra výhody svého přístupu.

„Sama navíc nejsem zrovna z těch, kteří rozrazí dveře a na první schůzce podepíší smlouvu. Dávám prostor klientovi, všechno mu připravím, vysvětlím, naslouchám, dám mu čas na rozmyšlenou, představím mu komplex našich služeb a možnosti jejich využití“ popisuje svůj přístup k práci. I když na věc nejde zhurta, výsledky má lepší než leckteří tvrďáci.

Text: Martin Groman

Celý rozhovor s Petrou Richterovou si můžete poslechnout v tomto podcastu:

 

Hlavně neukecávat

„Často se pak setkávám s reakcí klientů, kteří jsou vlastně překvapení, že jsem je do ničeho nenutila, neukecávala je. Možná nejsem tak rychlá jako někteří kolegové, ale výsledky to nese, ne že ne,“ popisuje Petra. Pro NN začínala pracovat před deseti lety, v době, kdy hledala přivýdělek, aby mohla být více času doma se svým tehdy malým synem. Postupně ji práce chytla, a dnes, jak říká, v tom jede naplno a rozhodně by neměnila. „Ráda pracuju pro jednu značku, věnuju se jí pořádně. NN mi dává dostatek prostoru a svobody, abych svou práci mohla dělat tak, jak to vyhovuje mně a zdá se, že i mým klientů,“ vysvětluje důvody, které ji na práci pro NN baví.

Cvičení s klientkou

Dnes má klienty, kde profesionální vztah přerostl v přátelský. Dokonce se z jedné klienty stala kamarádka, se kterou chodí na kafe a cvičit. „Ono to vždycky vyplyne postupně, i když ne u každého klienta. Pravidelně se potkáváte, povídáte si, nejdřív nabízené služby jako pojištění, penzijní připojištění nebo investice využije jenom samotný klient, ale postupem času začnete chodit do rodiny, pojistíte další členy domácnosti, doporučí vám své kamarády a blízké. A to by neudělali, kdyby vám nevěřili. Zásadní roli v tom hraje servis, který klientům poskytujeme. Podepsáním smlouvy na různém finanční produkty, z nabídky NN to nekončí, ale spíš začíná. Produkty klientům spravujete, případně měníte nebo doplňujete podle aktuální situace, třeba když se jim narodí dítě nebo se naopak osamostatní a založí si vlastní rodinu. A tak to postupně jde, až se znáte tak dlouho, že jste vlastně kamarádi,“ líčí Petra své zkušenosti.

Když je třeba, jsem i ajťák

Právě servis je to, co její klienti velmi oceňují. Není to jen produkt a jeho výhody, ale servis po celou dobu jejího trvání. To se u NN drží dlouhodobě. A nejen servis vyloženě finanční — zrovna v den, kdy jsme spolu mluvili, byla Petra ráno u své klientky a pomohla jí s něčím na počítači. Není divu, že pak klienti mají pocit, že je o ně postaráno po všech stránkách.

Pandemie ukázala, jak nutné je dobré zajištění

Pandemie covidu-19 samozřejmě právě setkávání omezila a zkomplikovala, ale rychlý vývoj digitalizace celého oboru leccos nahradil. Ne každý klient samozřejmě uvítá možnost vidět se s poradcem jen přes online rozhovor, zvlášť když byl zvyklý na milou a sympatickou Petřinu návštěvu. Ale mnozí se přizpůsobili a jsou i tací, kterým stačí schůzka čistě po telefonu. „Dnešní doba nás v mnohém posunula, hodně věcí se zjednodušilo, ušetříme čas za cestování, můžeme ho využít na servis pro klienty, nové nabídky atd. Učíme se nové věci, ale rozhodně nás to nezastavilo. Spíš naopak, hodně lidí si právě teď uvědomuje, jak zásadní je třeba kvalitní a stabilní pojištění nebo dobře investované úspory,“ shrnuje Petra své aktuální zkušenosti.

Digitál je pro klienty větší zábava

Mezi nové zkušenosti patří samozřejmě také digitalizace. Tam, kde dřív bylo všechno nezbytné na papíře a bez fyzického podpisu to nešlo, je najednou mnohé jinak. NN přešlo s omezeními způsobenými pandemií na elektronické podpisy, a to nejen u podpisu smluv jako takových, ale i u jejich změn. „Technologie se ohromně posunuly a moc nám to pomohlo, zjednodušilo to spoustu administrativy a těší mě, že u toho samozřejmě zůstaneme a spíš to budeme rozvíjet. I když osobní setkání je osobní setkání, ale i při něm už můžeme na papíry zapomenout a jet čistě digitálně, což je pro nás snazší, a zároveň pro klienta zábavnější. Všechno přehledně vidí, můžeme měnit nastavení produktů, je to hravější,“ libuje si Petra Richterová.

Někdy to jindy, než o víkendu nejde

Práci se věnuje naplno. Když klient jindy nemůže, vyrazí za ním bez problému i o víkendu. Ale i tak se snaží, aby jí v nabitém týdnu zbylo dost času na dobrodružné romány, filmy, a hlavně na její dva syny. Byla by ráda, kdyby se vydali v jejích stopách? „Ten starší je na vysoké a jde jiným směrem. Zatím se otrkává, ale třeba se také jednou bude věnovat obchodu,“ usmívá se Petra Richterová.

Finanční poradkyně pracuje pro společnost NN Finance.


Poradci NN jsou připraveni na míru vyhodnotit vaše finanční potřeby tak, abyste výběrem těch správných  produktů zajistili sebe a svou rodinu. Nenadálé situace, které přicházejí zcela nečekaně, vám pomůže vyřešit hlavní Rizikové životní pojištění NN Orange Risk a spokojenou penzi si budete moci užít i díky Doplňkovému penzijnímu spoření. Kontaktujte finančního poradce ve svém regionu. Těšíme se na vás.
 

21.10.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov