Přeskočit na: Obsah

Rozdaly by se dnešní matky pro své děti?

Dítě je malý terorista. Dítě je domácí bůžek. Dítě je problém. Dítě je naše radost, štěstí i budoucnost… S potomky se prostě pojí spousta nadějí i trablů. A všem rozumí jediný tvor na planetě: máma.

Štítky: #děti, #spoření, #zajímavosti, #ženy,

Text: Štěpán Vorlíček
Foto: Archiv

Taky proto udělala NN pojišťovna ve spolupráci s agenturou GfK průzkum, který sledoval, jak české matky malých dětí přistupují k výchově. Jaká je jejich motivace, jaké vyznávají hodnoty, jak se dívají na zdravotní a finanční zabezpečení svých robátek nebo co soudí o očkování. Vybíráme pár postřehů.

Kolik máme dětí?
Pokud dvě, jste na tom stejně jako polovina českých domácností. Jedináčky má 29 procent rodin, třináct procent si pořídilo děti tři, čtyři a víc dětí má sedm procent matek. I když se stále dost mluví o vysokém počtu rozvodů, většina je pořád na straně klasického manželství — 57 procent matek je vdaných. K tomu přičtěme 26 procent nesezdaných partnerství. Svobodných a rozvedených matek je shodně po osmi procentech.

Peníze
Každá sranda něco stojí a taková nezbytnost, jako je potomek, leze do peněz jedna báseň. Ale zdá se, že domácnosti jsou finančně slušně připraveny: 56 procent z nich má čistý měsíční příjem mezi 25 a padesáti tisíci korun. Pod patnáct tisíc vydělává pouhých pět procent rodin, deset procent pak disponuje více než padesáti tisíci měsíčně.

V souvislosti s tím vás jistě napadne, kolik dítko vlastně stojí. Říká se, že dítě je luxus. Z průzkumu ale vyplynulo, že to je průměrně 5700 korun za měsíc za nezbytné i volitelné náklady plus spoření (to představuje průměrně osm procent této částky). Nejvíc domácnosti utratí za domácí stravování dětí, to tvoří přes polovinu nákladů. Výdaje za dítě skokově narůstají zhruba ve dvou letech jeho života a kolem čtvrtého roku se stabilizují.

Svým dětem dopřáváme
Miminka a batolata rozmazlujeme průměrně 1850 korunami měsíčně, předškoláky už ale částkou o osm set korun vyšší. Nejvíc utrácíme za hračky a jiné dárky, volnočasové aktivity a dovolené. Na pováženou je, že už u předškoláků patří mezi nejvyšší měsíční položky mobil — pětina rodin vydává přes 430 korun každý měsíc.

Dobrá zpráva je, že víc než šedesát procent českých dětí má sjednáno nějaké pojištění, nejpopulárnější je úrazové. Celkem 62 procent živitelů domácností má životní pojistku, jejíž součástí je také pojištění dětí. Přes třetinu živitelů si pojistilo pracovní neschopnost, ztrátu zaměstnání ale jen sedmnáct procent.

Jak potomstvu spoříme?
Asi už tytam jsou doby, kdy se rodiče pro své děti rozdali, jak se říkávalo. Taky si chceme život užívat a nejen ho obětovat někomu, kdo nás vyjí, vybydlí a odejde za lepším. Pořád ale platí, že na budoucnost svých potomků hodně myslíme.

Šestina matek například odkládá průměrně osm set korun každý měsíc. Nejčastěji jde o „stavebko“, často ale také o hrníčkovou nebo obálkovou metodu. Stále populárnější je samostatný účet v bance, případně investice do fondů. Ochota spořit dětem se láme, když dosáhnou dospělosti, osmdesát procent matek ale chce své děti finančně podporovat až do konce jejich studií. A palce, ty jim budou držet vždycky.

Jak se vidí české matky?

  • 66 % zdejších matek si připadá úspěšně, co se zajišťování preventivních lékařských prohlídek týká
  • 37 % z nich dopřává dětem dostatek pohybu na čerstvém vzduchu
  • 19 % ví, že má slabé místo u pravidelného sportu a pohybu
  • skoro 40 % matek se pere se zdravou a vyváženou stravou

 

02.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov