Přeskočit na: Obsah

S úsměvem jde všechno lépe

Úsměvem můžete zlepšit den nejen sami sobě, ale i svému okolí. Stanete se přitažlivějšími a vyhladíte si vrásky. Navíc smíchem nemusíte šetřit, je totiž zadarmo!

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Lidský úsměv je všemohoucím komunikačním prostředkem a často stojí také na začátku nejrůznějších vztahů. V běžném životě jím dáváte najevo, že k někomu chováte náklonnost a rádi jej vidíte. To samé ale vysíláte i sami sobě, když se ráno usmějete do zrcadla. Dobrá nálada také působí pozitivně a preventivně nejen na vaše duševní, ale také fyzické zdraví. Navíc se díky tak jednoduché záležitosti, jakou je úsměv, stáváte důvěryhodnější, sympatičtější a přitažlivější osobností. Ne každý je ale smíškem, třeba i vy se řadíte spíše mezi pesimisty nebo prostě máte zrovna špatný den. Přesto si zkuste najít aspoň malou chvilku, abyste se usmáli na sebe nebo na někoho ve vašem okolí. Za těchto pár důvodů to určitě stojí!Úsměv zvedá náladu a je nakažlivý

Úsměv zvedá náladu a je nakažlivý

Každý z vás už určitě zažil den „pod psa“, něco vás trápilo nebo jste byli unavení. Zkrátka vám nebylo ani zdaleka do smíchu. Ať už takový den zrovna prožíváte, či jej prožijete v budoucnu, zkuste se i nuceně usmát na někoho vedle vás nebo sami na sebe. Úsměv má totiž obrovskou moc. Fyzicky provedený úsměv totiž aktivizuje vaše nervová zakončení a spouští kaskádu dalších reakcí přímo v mozku. Například uvolnění neurotransmiterů serotoninu a dopaminu, které podporují dobrou náladu. Pokud se usmějete na někoho jiného, můžete si navíc být jistí, že ho úsměvem nakazíte také. Úsměv je totiž nevědomá automatická reakce, kterou často ten druhý napodobí a opětuje vám jej. Zkrátka, smích můžete brát jako přirozené antidepresivum a zlepšovač nálady.

Pozitivní vliv na zdraví

Úsměv nejenže zlepšuje naši náladu, ale právě tímto působí na náš psychický stav. Když se častěji usmějete, budete se cítit daleko méně ve stresu a svět vám přijde barevnější. A čím méně stresu máte, tím lépe se budete cítit. Smíchem a dobrou náladou se z těla vyplavuje řada látek, které například uvolňují svalové napětí, snižují krevní tlak a podporují náš imunitní systém. Ke snížení napětí dochází dokonce i na buněčné úrovni. Následkem je relaxace buněk, která může snížit riziko buněčných mutací a tím i riziko vzniku různých druhů rakoviny. Kdykoliv vás tedy něco trápí a necítíte se dobře, úsměvem zlepšená psychika napomůže i zlepšení vašeho fyzického stavu.

Budete atraktivnější

Kdo se na svět usmívá, ten má vždy v něčem navrch. Jestliže se pídíte po vašem vysněném partnerovi nebo chcete být oblíbenější, úsměvem zaručeně sklidíte ovace. Lidé, co se na svět smějí, vzbuzují u druhých daleko větší zájem než ti, kteří se tváří kysele a mrzutě. Lidé vás pak mnohem raději uvítají ve společnosti a budete také fyzicky přitažlivější. S úsměvem na tváři budete vypadat méně unavení a mladistvější, protože úsměv také vyhlazuje vrásky. Navíc díky němu můžete jednodušeji a rychleji navázat kontakt a lidé se k vám budou rádi vracet.

Zvýšíte svou produktivitu

Věřte tomu, nebo ne, ale s dobrou náladou jde všechno lépe. Když budete mít mrzutý den a před vámi bude ležet halda práce, je větší pravděpodobnost, že budete netrpěliví, ve stresu, věci vám budou padat z rukou a nebudete ani dostatečně soustředění. V takovou chvíli se zkuste usmát, párkrát se nadechnout a uvidíte, že odeženete ten největší stres a budete mít mnohem jasnější myšlení. Pak budete schopni si lépe ucelit a rozvrhnout práci, zaženete negativní vlny ve vašem okolí a budete daleko vyrovnanější. I takový chvilkový optimismus, nad kterým nemusíte složitě přemýšlet, vám usnadní zvládání hromady práce před vámi. A jako bonus si šplhnete u kolegů – úsměvem je nakazíte a vytvoříte tak mnohem příjemnější pracovní prostředí.

Lepší šéf nebo povýšení v práci

Při pohledu na usmívajícího se člověka si velmi často řeknete, že vypadá vstřícně, sympaticky a přirozeně sebevědomě. S takovými lidmi se také velmi dobře jedná, neboť působí přístupněji a otevřeněji. Díky tomu také vypadají oproti mrzoutům a škarohlídům důvěryhodněji a schopněji. Samozřejmě je potřeba úsměv udržet v určitých mezích, aby se nestal opak a vy jste svým optimismem svého šéfa nebo kolegy spíše neznechutili. Ale pokud se vám podaří zůstat v těch správných mantinelech, máte velkou šanci posunout svou kariéru dál. Pokud už jste lídrem či pracujete ve vysokém managementu, pak se úsměvu určitě nevzdávejte. Pomůže vám k lepšímu průběhu porad a školení, k udržování příjemné atmosféry na pracovišti nebo k lepšímu a úspěšnějšímu obchodnímu vyjednávání. A co více, budete působit sebejistě a kolegové si vás budou mnohem více vážit.

22.11.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov