Přeskočit na: Obsah

Svět z ptačí perspektivy: objevte nejkrásnější ferraty v Česku

Vyčistěte si hlavu, zlepšete kondici a povídejte se na svět z netradičního úhlu pohledu. Via ferraty vám nabídnou nezapomenutelný zážitek po všech stránkách.

Vyčistěte si hlavu, zlepšete kondici a povídejte se na svět z netradičního úhlu pohledu. Via ferraty vám nabídnou nezapomenutelný zážitek po všech stránkách.

Možná máte ferraty (v překladu „železné cesty“) spojené především s italskými Dolomity nebo rakouskými Alpami a nikdy vás nenapadlo, že fantastický výlet po zajištěných horských cestách si můžete naplánovat i pár kilometrů od domova. Ferraty (nebo také via ferraty) přitom představují vynikající variantu pro ty, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy, ale přesto si rádi vychutnávají pohled z výšky.

Se zdoláním obtížných úseků vám pomohou skoby, stupačky, lana nebo třeba žebříky, a tak se nemusíte obávat, že byste je nezvládli. Ferraty se navíc mezi sebou liší stupni obtížnosti, na ty nejlehčí se můžete bez obav vypravit s dětmi, ale bez problémů objevíte i výzvy pro adrenalinové nadšence.

Vybrali jsme pětici těch nejhezčích v Česku, které rozhodně stojí za návštěvu.

Text: Barbora Vajsejtlová Foto: Archiv

Obsah článku:

    Pastýřská stěna – lezení v srdci Děčína

    Pastýřská stěna je mezi českými milovníky ferrat opravdovou legendou, a pokud se sem vypravíte, okamžitě pochopíte proč. Výhled na hladinu řeky, která protéká pod skalní stěnou, a děčínský zámek je skutečně dechberoucí. Jedná se mimochodem také o nejdelší ferratu v naší republice.

    Na výběr máte ze šestnácti cest nejrůznějších obtížností, tudíž je Pastýřská stěna vynikající volbou jak pro zkušené lezce, tak například pro rodiny s dětmi. Přístupná je zdarma a jediné omezení se tu váže ke špatnému počasí. Za mokra je vstup na ferratu přísně zakázaný.

    Vodní brána – divoké údolí Jizery

    Jen si to představte. Strmé skály uprostřed lesů, pod nimi se jako stříbrná stuha vine Jizera a vy máte pocit, že jste se ocitli na vrcholku světa. Anebo těsně pod ním. Taková je nádherná ferrata Vodní brána u Semil.

    Opět tu najdete cesty různých obtížností jištěné ocelovými lany. Pokud se sem budete chtít vypravit i s dětmi nebo patříte mezi začátečníky, určitě je nutné jištění zkušeným spolulezcem, případně využijte služeb průvodců. Samozřejmostí je horolezecká přilba a odpovídající ferratové vybavení.

    5 + 1 nejromantičtějších zřícenin a hradů v ČR

    Zřícenin a hradů je u nás nepřeberně. Zkusili jsme pro vás vybrat ty, které nemají jen historickou hodnotu, ale nabízí i krásné výletní trasy, vyhlídky a romantická zákoutí.

    Zobrazit článek

    Lužická spojka – výhled na hrad Střekov

    Pokud už máte s lezením a ferratami určité zkušenosti, můžete se vypravit na Lužickou spojku, kterou najdete kousek od Ústí nad Labem. Ta není vhodná pro začátečníky, ale zkušeným návštěvníkům nabídne úžasný zážitek.

    Po zdolání ferraty, která je sice krátká, ale svým charakterem se řadí k obtížnějším stupňům, se před vámi otevře výhled na Labe, majestátní hrad Střekov (s jehož návštěvou můžete výlet spojit) a v dálce také na Ústí nad Labem. Při lezení je však potřeba dávat pozor na volné kameny.

    ❛❛

    Vychutnejte si pohled z výšky

    Ferraty se mezi sebou liší stupni obtížnosti, na ty nejlehčí se můžete bez obav vypravit s dětmi, ale bez problémů objevíte i výzvy pro adrenalinové nadšence.

    Možná máte ferraty (v překladu „železné cesty“) spojené především s italskými Dolomity nebo rakouskými Alpami a nikdy vás nenapadlo, že fantastický výlet po zajištěných horských cestách si můžete naplánovat i pár kilometrů od domova.

    Šilinkův důl – alternativa pro rodiny s dětmi

    Rádi byste do svého itineráře zařadili i lehce adrenalinovější zážitek, ale máte s lezením nulové zkušenosti, a navíc děti „na krku“? Potom by pro vás mohl být vynikající alternativou Šilinkův důl. Ten není ferratou v pravém slova smyslu, ale jde vlastně o trasu zajištěnou můstky a řetězy, k jejímuž zdolání nepotřebujete žádné speciální vybavení.

    Je dlouhá přibližně čtyři kilometry a vede nádhernou přírodou podél říčky Krounky. Po cestě možná potkáte mloky, a když budete mít štěstí, uvidíte i ledňáčka.

    A kde Šilinkův důl objevíte? Necelých dvacet kilometrů od Hlinska.

    Bechyně – záležitost pro zkušené

    Úplně jiný charakter má ferrata u jihočeské Bechyně, která je naopak jednou z nejtěžších u nás a pro jejíž zdolání potřebujete opravdu dostatek zkušeností.

    Traverz přímo nad vodou, nutnost přelézt ferratu tam i zpátky a málo odpočinkových míst dělají z téhle ferraty opravdovou výzvu i pro zkušené lezce. Kromě intenzivního zážitku však budete odměněni i netradičním výhledem na řeku Lužnici a povznášejícím pocitem, že jste překonali sami sebe.
     

    10.06.2021

    Sdílet

    Přihlásit se k odběru novinek

    Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

    Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

    Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

    My za vámi stojíme

    s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

    Více o pojištění


    Přihlásit se k odběru novinek

    Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

    Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

    Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

    Kontakt

    NN Životní pojišťovna
    Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov