Přeskočit na: Obsah

Longevity? Sen o dlouhověkosti se stává realitou

Téma dlouhověkosti je spojeno s nejmodernějšími vědeckými výzkumy současnosti. Bádání na podporu longevity běží v mnoha oblastech na plné obrátky.

Stále více odborníků proto označuje za velmi pravděpodobné, že díky pokroku v medicíně a péči o člověka obecně budeme možná už během následujících pár let svědky úplné revoluce v oblasti stárnutí. Jak je to možné, a hlavně jak se na delší spokojený život připravit?

Co je to longevity?

Longevity můžeme doslova přeložit jako dlouhověkost. S anglickým termínem longevity se však pojí další oblasti, jako je ekonomický růst, odborné zkoumání příčin stárnutí nebo fungování zdravotního či penzijního systému státu. Právě ty nám totiž společně dokáží delší život umožnit. Co to vlastně znamená?

Ve zkratce můžeme říct, že se longevity zabývá problematikou prodlužujícího se věku dožití a oblastí s tím souvisejících. Tedy například, co můžeme dělat pro to, aby lidé zůstali déle zdraví nebo jak stárnutí dokonce zpomalit. Řeší ale i to, jak dlouho budeme schopní pracovat a vydělávat, když budeme žít nejen déle, ale i zdravěji.

Delší a zdravější život se totiž může projevit nejen na růstu ekonomiky každého státu, ale ovlivní i penzijní a zdravotní systém, který díky tomuto pokroku nebude tolik zatížen. Když jsou si  lidé schopni vydělávat sami a jsou méně  nemocní, stát nemusí vynakládat  takové náklady na základní zdravotní péči a penzijní zajištění. Především by ale měl delší a zdravější život zvýšit celkovou spokojenost a životní pohodu každého z nás.

Bohatství jménem dlouhověkost

Nezvratným zákonem přírody je, že se téměř každému s přibývajícími léty začne zhoršovat zdravotní stav, a tím klesá i celková výkonnost. V práci už toho nestiháme tolik co dříve, party každý pátek už se nám také nezdá jako skvělý nápad a návštěvy lékaře jsou stále častější.

Věk, kdy toto začínáme pozorovat, se u každého liší, ale to, že nám roky ubírají na vitalitě, si s postupem času všimneme všichni. Co by se stalo, kdybychom si toto pomyslné datum nástupu stáří mohli odložit na později?

Podívejme se například na dnešní padesátníky. Aktuálně patří mezi nejrychleji rostoucí demografickou skupinu na světě. Logicky se tedy nabízí úvaha, zda si takto významně zastoupená skupina populace nezaslouží větší pozornost.

Odložení jejich stáří o pár let by totiž z ekonomického hlediska bylo obrovským přínosem pro celou společnost. Americká studie Nature aging odhaduje, že pouhý jeden rok produktivního života navíc by pro národní ekonomiky znamenal nárůst HDP o 1 %. A to rozhodně není málo.

Kromě finančního bohatství je však potenciál starších lidí i v jejich vědomostech a zkušenostech. Jak říká Petr Šrámek, český popularizátor vědy a jeden z předních lídrů na poli umělé inteligence, dnes jsou hodně ceněny nové firmy se zakladateli nad 50 let, a to hlavně proto, že při podnikání dělají méně chyb, ale také snáze získávají zdroje pro další rozvoj například skrze burzu cenných papírů. Proč tedy zkušeným lidem schopným dále pracovat nedat prostor pracovat déle?

Jak zpomalit stárnutí

Přední světoví vědci zabývající se stárnutím a dlouhověkostí nyní pracují s teorií, že stárnutí je nemoc, a proto by se mělo dát léčit. Podle nejnovějších výzkumů je téměř vše, čím člověk onemocní po 30. roku života nějak spojeno s procesem stárnutí. Jak říká Petr Šrámek, expert na dlouhověkost: „Otázka dlouhověkosti je tématem již delší dobu, ale nyní se daří zjišťovat, jak přesně proces stárnutí probíhá a že se dá ovlivnit.“ Odhaduje, že už za pět až deset let bychom mohli mít díky vědeckým studiím přesvědčivé důkazy o tom, že stárnutí je u lidí možné terapeuticky zpomalit či zvrátit.

Můžeme délku svého zdravého života reálně ovlivnit už nyní? Podle Harvardské studie z roku 2018 k tomu pomáhá pět jednoduchých návyků: zdravá strava, alespoň 30 minut intenzivního pohybu denně, přiměřená tělesná hmotnost, nekouřit a pít nanejvýš malé množství alkoholu. Studie uvádí, že ženy se zdravými návyky žijí průměrně o 14 let déle a muži získali průměrně o 12 let života navíc.

Jak stárneme a co s tím

V současné praxi máme stárnutí a přibývající roky stále ještě spojené s narůstajícím množstvím zdravotních problémů a různých indispozicí. V případě vzniku vážnějších zdravotních potíží máme několik možností, jak novou životní situaci řešit.

První variantou většinou bývá pomoc rodiny. Když už nezvládáme všechny každodenní činnosti sami, můžeme požádat o pomoc někoho blízkého. Ne vždycky však rodina na pomoc stačí, a proto je někdy nutné obrátit se na některou z institucí, které osobní péči poskytují.

Ani to už však do budoucna nemusí být pro každého dostupné řešení. Z důvodu stárnutí populace se totiž počet nesoběstačných osob stále zvyšuje. Do 15 let by se mohl oproti současnému stavu dokonce zdvojnásobit.

Dlouhodobá péče

Podle našich průzkumů Češi očekávají, že v případě nesoběstačnosti získají základní péči od státu. Stát opravdu přispívá, ale kapacity zařízení poskytujících péči jsou již v současné době nedostatečné. Sociální zařízení každoročně odmítají až 45 tisíc žádostí o zařazení. S přibývajícím počtem seniorů se situace bude pravděpodobně ještě zhoršovat. U dlouhodobé péče je tedy důležité začít myslet i na komerční možnosti péče a související finanční hledisko. O příspěvku na péči od státu se více informací dočtete na webu péče.cz, kde najdete i možnost vyhledávání pečovatelských zařízení a služeb i další poradenství.

Komerčně poskytovaná péče v průběhu několika let ale může vyjít na velké peníze, na které každý nemá potřebnou finanční rezervu. Další možností je proto pojištění. NN Životní pojišťovna nabízí připojištění dlouhodobé péče NN Care, které umožňuje čerpat finanční prostředky nad rámec státního příspěvku v nesoběstačnosti ve formě desetileté renty s výplatou až do věku 95 let. Jde tak o možnost financování péče. Čím dříve si ji zajistíte, tím nižší pojistné budete platit, ale především budete mít jistotu, že nezůstanete závislí jen na pomoci vašich blízkých nebo státu. Potom se můžete těšit i na život do stovky.


Zdroje:

  • https://www.longevityforum.eu
  • https://dlouhodoba-pece.cz
  • https://cc.cz/jak-zvratit-starnuti-testuje-i-klinika-v-praze-zalozil-ji-cesky-fond-pro-dlouhovekost-ktery-dava-na-boj-s-vekem-miliony
  • https://cc.cz/rok-zivota-ve-zdravi-navic-zvysi-hdp-statu-o-procentni-bod-z-dlouhovekosti-bude-megatrend-veri-petr-sramek
  • https://cc.cz/starnuti-je-tikajici-bomba-az-lide-zjisti-ze-lze-ovlivnit-vznikne-panicka-poptavka-rika-expert-na-ai-a-longevity-petr-sramek
  • https://www.longevityforum.eu/blog-posts-cz/pravdepodobnost-ze-se-dozijete-nejen-110-let-podle-vedcu-roste-co-pro-to-muzete-udelat
     

21.06.2023

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov