Přeskočit na: Obsah

3 tipy, co dělat, když váš život trčí na místě

Dovolená zůstala za horama. Vrátila se rutina všedních dní a vy najednou máte dojem, že nežijete dost naplno.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Tak co s tím?

1. Chce to nadhled

Když potřebujete změnu, není od věci si svůj život z gruntu obhlídnout. Nic si nevyčítejte, neporovnávejte se s ostatními. Tady jde o vás. Vemte si papír, tužku a pár pastelek. Nakreslete si kruh a rozdělte ho na výseče. Každý díl věnujte jedné oblasti života – práce, rodina, přátelé, koníčky, relax.

Pak jednotlivé kategorie zhodnoťte. Barevně do jednotlivých výsečí zaneste, jak jste s tou kterou oblastí spokojení na škále od 0 do 10. Nula je vůbec, deset je maximálně. Pak označte na škálách ve všech výsečích, kam chcete svou spokojenost posunout – třeba jestli jste v něčem na trojce a jako cíl máte pětku, šestku… Nakonec si vytipujte jednu oblast, o které víte, že kdybyste v ní byli spokojenější, nejvíc by to přispělo k vašemu celkově lepšímu životnímu pocitu. Vyberte si jednu věc, do které se pustíte, a začněte teď hned.

2. Posviťte si na sebe

Při pocitu stagnace je užitečné zaměřit se i na své běžné naladění. Všímáte si toho, co se nepovedlo, nebo toho, co se daří? Řešíte hlavně své slabé stránky, nebo rozvíjíte ty silné? Převažují ve vaší hlavě negativní myšlenky, nebo pozitivní? Vidíte před sebou problémy, nebo výzvy?

Neuropatolog František Koukolík popisuje ve své knize Rozhodování efekt rámování. Skutečnost totiž můžeme pojmout různě, pozitivně i negativně. Například pracovní změnu můžete brát jako katastrofu i jako příležitost začít něco nového. Experimenty přitom ukazují, že když se zdůrazní pozitivní stránky, člověk je ochotnější riskovat.

3. Experimentujte

Otevřenost a zvídavost jsou přístupy, které nás posouvají dál. Zvídavost rozproudí i motivaci. S ní se nám víc chce objevovat, hnout se z místa, pustit se do něčeho nového, zkusit něco nového, seznámit se s lidmi.

I když jste nespokojení, máte pocit, že stagnujete nebo trčíte na místě, nestěžujte si. Vsadím se totiž, že zároveň je ve vašem životě spousta dobrých věcí, lidí, které máte rádi, hodně toho, co se povedlo. Zahrňte to do svého experimentu. Oceňte to a rozvíjejte svůj pocit vděčnosti.

S nově nabytou chutí experimentovat se vraťte ke svému koláčovému grafu. V jaké oblasti byste si naordinovali změnu a jakou, kdybyste byli Alenka v říši divů? Kdybyste si dovolili ten nejšílenější experiment? Z ulítlého nápadu uskutečněte aspoň část.

Pro cestu ze stagnace se můžete inspirovat i 10 kroky ke šťastnějšímu životu od iniciativy Action for Happiness:
 

dělejte věci pro druhé, spojte se s jinými lidmi, starejte se o své lo, žijte svůj život vědomě a s všímavostí, stále se učte nové ci, dávejte si cíle, abyste se měli na co těšit, buďte odolní a najděte si cestu, jak se oklepat, když je to třeba, všímejte si toho, co je dobré, buďte spokojení s tím, kdo jste, a buďte součástí něčeho většího

17.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov