Přeskočit na: Obsah

5 fíglů, jak zvýšit svoji hodnotu na trhu práce

Trh praská ve švech, nezaměstnanost skoro na nule, zaměstnavatelé se předhání, kdo nabídne lepší podmínky spolupráce, a my se tu jako budeme bavit o tom, jak zvýšit svoji hodnotu?

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Gabriela Křivánková
Foto: Archiv

Ano, přesně tak. Teď je totiž ideální čas do toho šlápnout. Kdy jindy chcete získat práci snů?

Chce to ale nebát se změn. Takže většina z nás si nakonec zase řekne, že práci má, sice je nebaví, ale co. A kdo by se zbytečně namáhal. Musel bych se něco učit, neměl bych tolik volna a v telce je zrovna fotbal… I přes všechna ale, vy sami jste strůjcem svého štěstí a můžete se rozhodnout žít jiný život, než jaký žili vaši předkové. Staré a pro vás nefunkční vzorce chování můžete přepsat a mít tak rozdílnou osobní hodnotu, než měla třeba vaše maminka, babička, tatínek nebo děda.

Moc hezky to vyjádřil Stephen Covey: “Nejsme souhra okolností, ale svých rozhodnutí. Jděte do nepohodlí, i když budete mít třeba sevřený žaludek. Získáte tak do budoucna práci, která vám bude dávat smysl, bavit vás a naplňovat.” Takže jestli jste pro, máme pro vás 5 tipů, jak pracovat na svém osobním rozvoji.

1.    Víte, kým chcete být?

Co nového se potřebujete naučit, jaké schopnosti nebo dovednosti rozvinout, abyste mohli rozšířit svoji osobní hodnotu? Vytvořte si vlastně takový osobní plán růstu, včetně termínů a aktivit, které potřebujete do svého každodenního života dostat, abyste došli ke svému cíli. Dělejte každý den alespoň jeden krůček.

2.    Začněte hned!

Vyhnete se tak „někdysmu“ nebo, chcete-li, „já to udělám, až…“ Myslím, že každý z nás občas nějakou tu povinnost posune na zítra… a ještě na zítra… Když tohle ale uděláte jednou, dvakrát, zjistíte, že se najednou věci nakupí a potom je to ještě horší, než kdyby se člověk zvedl hned na začátku a začal dělat to, co je třeba, nikoli to, co se mu zrovna chce.

3.    Je to nikdy nekončící proces, ale vyplatí se to

Zvyšování osobní hodnoty je otázka disciplíny, vytrvalosti a zaměření se na cíl, který jste si na začátku dali. Přestože si na startu své profesní kariéry člověk říká, tak fajn, teď jsem dokončil školu a oddechnu si, neměl by usnout na bobkovém listí. Maturitou nebo promocí nic nekončí, rovnou začíná navyšování osobní hodnoty vlastními silami. Nabyté znalosti je třeba uvést do praxe, aby se z nich staly dovednosti a schopnosti, protože znalosti bez praktického využití jsou k ničemu.

4.    Hlavně dobrovolně

Efektivním způsobem, jak zvyšovat svoji hodnotu, je třeba dobrovolnictví, které vám umožní nabyté znalosti uvádět do praxe, navíc se naučíte řadu nového. A ještě budete mít super pocit, že dáváte svůj čas na dobrou věc. A protože pohádky nekecaly a dobro se vyplácí, tak uvidíte, že nakonec se vám vrátí všechno, co jste do dobročinnosti vložili. Vrchovatě.

5.    Dopřejte si mentora nebo kouče

Najděte si svého mentora, kouče, zkrátka člověka, který vás na cestě bude podporovat a kterému můžete skládat účty a společně se tak těšit z dosaženého pokroku. Zároveň by to měla být osoba, která vás bude „držet za ruku“ v dobách, kdy některé věci nepůjdou tak, jak jste si plánovali.

Na závěr už jen shrnutí, jaké jsou další výhody navyšování osobní hodnoty. Rozšiřujete tak okruh svého vlivu, rozvíjíte schopnosti vedení nejen sebe, ale i ostatních, jste schopni dělat stejné věci mnohem efektivněji a tím získáváte více času na věci a lidi, které máte rádi a těší vás. Navíc můžete získat zajímavější nabídky práce nebo si založit vlastní podnikání apod. A ještě si začnete plnit sny.

02.07.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov