Přeskočit na: Obsah

5 otázek, které často klademe lékařům

Každý z nás někdy potřebuje radu lékaře, ne vždy ale máme čas nebo odvahu ho navštívit.

Součástí našich asistenčních služeb jsou zdravotní konzultace s odborníkem 24 hodin, 7 dní v týdnu. Návštěvníci webu Blesk.cz měli možnost vyzkoušet si poradenskou službu bezplatně. Co je nejvíce zajímalo?

Chystáme se s rodinou na Šumavu, budeme se zdržovat hlavně v polohách nad 1 000 metrů nad mořem. Je i tam vysoké riziko nakažení některou nemocí z klíšťat?

Klíšťata, která mohou přenášet virus klíšťové encefalitidy či lymeské boreliozy, mají ráda především teplejší klima a nelebedí si příliš ve vyšších nadmořských výškách. Některé zdroje uvádějí jako maximální výšku zachycení výskytu klíšťat 600 m, ale byly nalezeny i v 1100 m nad mořem. Mějte se proto před klíšťaty na pozoru i na šumavských kopcích. 

Celý život trpím atopickým ekzémem a používám řadu mastiček. Co bych měl v životě změnit, abych se ho nadobro zbavil?

Atopický ekzém je způsoben řadou příčin a jeho výskyt často mívá genetický původ, může mít i souvislost s jinými alergickými onemocněními. V případě, že nevíte, co přesně je příčinou ekzému, doporučuji návštěvu alergologie pro vyloučení alergií. Můžete také vyzkoušet alternativní způsoby – např. pravidelnou očistu střev, doplnění potřebných vitamínů a minerálních látek, bylinné čaje i koupele, pobyty u moře. Nezanedbatelnou roli hraje také prostředí, v němž žijete. Dbejte na pravidelné odstraňování prachu, používejte hypoalergenní prací prostředky a noste volné bavlněné prádlo. Pokuste se vyhnout výfukovým zplodinám, cigaretovému kouři, sporům plísní. Nezapomínejte, že i nedostatek spánku a stres zhoršují atopie. Vhodnou léčbou může být především kombinace více opatření.

Vysvětlíte mi prosím, jak je to s ochrannými faktory u opalovacího krému?

Číslo slunečního ochranného faktoru (SPF) může začínat pod 10 a sahat až k 50, přičemž označuje, jak moc přípravek zabraňuje pronikání UV paprsků. Platí, že čím má člověk světlejší kůži, tím je nižší číslo jeho kožního fototypu (nižší míra pigmentace) a tím vyšší číslo ochranného faktoru by měl používat. Ochranný faktor do 10 je určen pro IV. kožní fototyp (tmavá pleť), naopak SPF 50 je určen pro I. kožní fototyp (nápadně světlá pleť). Bezpečnou dobou pobytu na slunci se standardně rozumí doba, po jakou se můžete slunit, než vaše pleť zčervená. Pro fototyp II například platí, že doba pobytu na slunci bez zarudnutí pokožky je deset minut bez ochrany, ale použijete-li SPF 6, prodlouží se na hodinu. Čím vyšší SPF má opalovací krém, tím je samozřejmě ochrana pokožky lepší. SPF ale chrání jen proti vzniku zánětu kůže provázeného zarudnutím, nikoli před dalšími účinky UV záření jako je snížení imunity, stárnutí kůže či rakovina. Účinnost SPF je snížena koupáním ve vodě, otíráním ručníkem, pocením a podobně.

Jak moc škodí alkohol ledvinám?

Alkohol nesvědčí žádnému orgánu v těle, a tedy ani ledvinám. Minimální dávky, o kterých se uvádí, že neškodí, ale naopak působí prospěšně, jsou opravdu jen velmi malé množství alkoholu (vína či piva). Tvrdý alkohol by vůbec neměl patřit do jídleníčku.

Lékaři mi naměřili vysoký tlak. Jsou nějaké potraviny, kterým bych se měl radši vyhnout? Jak je to třeba s česnekem?

Při zvýšeném krevním tlaku (hypertenzi) dbejte na konzumaci pestré a vyvážené stravy, přiměřené konzumace vody (tekutin), ale také dosažení a udržení ideální hmotnosti, omezení stresu apod. Co se týče potravin, v každém případě snižte konzumaci slaných pokrmů (omezte příjem soli v potravě), živočišných tuků, alkoholu a tabákových výrobků. Vyhýbejte se přemíře kofeinových nápojů. Na druhou stranu existuje mnoho potravin nebo potravinových doplňků, které krevní tlak dokáží snižovat, jako právě zmiňovaný česnek, který má navíc protizánětlivé antibakteriální účinky. Dalšími potravinami, které mohou pomoci, jsou například celer, červená řepa, banány, jablka, či obilné vločky, potraviny s vysokým obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nezapomínejte také na dostatek pohybu.

Celý chat najdete zde: http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/479949/ptejte-se-na-sve-zdravi-chat-s-odbornikem-asistencni-linky-nn-zivotni-pojistovny.html

 

26.07.2017

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov