Přeskočit na: Obsah

6 filmů a knih, které vám pomůžou žít naplno

Filmy a knihy patří k nejspolehlivějším životabudičům. Spolehlivě zafungují, když potřebujete nakopnout a osvěžit vlastní motivaci.

Štítky: #motivace, #rady, #slavné osobnosti, #zajímavosti,

Text: Jana Bohutínská

Zvednou vám třeba důvěru v to, že další krok už rozhodně bude tím správným směrem.

Sledování filmů a čtení knih je navíc zábava a super způsob užívání si volna. Tak si jich pár naordinujte. Vybrali jsme dílka, kde můžete hledat inspiraci, když chcete žít svůj život fakt naplno.

Malá Miss Sunshine

(když potřebujete nakopnout optimismem)
Trochu drama, trochu komedie o tom, že svůj sen nemůžete zradit, ani když čelíte těm nejnemožnějším překážkám. Americká road movie připomíná osvědčenou pravdu, že když se ledacos v životě hroutí, není od věci vydat se na cestu. Těžko byste řekli, že je malá Olive prototypem holčičky aspirující na titul miss. Přesto po něm touží a tvrdě trénuje. A přitom se naučí ocenit sama sebe – i když je brejlatá a má pár kilo navíc. Její rodiče na cestě najdou odvahu k upřímnosti. Podle amerického režisérského dua Jonathana Daytona a Valerie Farisové je totiž ztráta zaručenou cestou, jak něco nového objevit.

Nádherná Zelená

(kdo je tady mimozemšťan?)
Francouzský film od režisérky Coline Serreauové není zrovna zářnou ukázkou vrcholného filmařského umění, takže mu odpusťte pořádnou dávku naivity. Ale snaží se odpovědět na zajímavou otázku: Jak by nás lidi a naše každodenní snažení viděl návštěvník z jiné planety? Mimozemšťanka Mila je od lidí k nerozeznání, „jen“ ovládá telepatii a její domovská planeta je vyspělejší než Země. Nic z toho, co trápí novodobé Pařížany, nechápe. A jejíma očima se můžeme s odstupem podívat na svůj vlastní životní styl. Nejsou v něm absurdity, které by opravdu stály za změnu?

Pokojný bojovník a Whiplash

(motivace na cestě k cíli)
Pokojný bojovník je ze světa sportu, Whiplash z muziky. Dan je gymnasta, Andrew bubeník. A přesto je můžeme postavit vedle sebe. Dvě věci totiž mají společné. Mají svůj velký sen a ve správnou chvíli potkají své klíčové učitele. Musí se ale smířit s psychickou a fyzickou dřinou a uvěřit, že můžou na svůj sen fakt dosáhnout. I když je všichni mají tak trochu za magory. No a co. Oni dojdou k tomu, co chtějí. Kdo se furt ohlíží, nedojde nikam.

Jíst, meditovat, milovat

(pro krizi jakéhokoliv věku)
Knihu od Elizabeth Gilbertové proslavil stejnojmenný film s Julií Roberts v hlavní roli. Tolik fanynek (a snad i fanoušků) si ale příběh získal hlavně proto, že výborně vystihuje pocit nejednoho příslušníka západní civilizace: k uzoufání beznadějná práce a vztahy, žádný nebo jenom matný smysl života. Máte všechno, ale přesto jako by vám něco podstatného unikalo. V knize najdete recept – vydejte se do neznáma, ztraťte kontrolu, otevřete se tajemství a věřte, že když je žák připraven, učitel se najde. Ať už v Itálii, Indii, nebo Indonésii.

Telomery

(změna musí začít od buněk)
A nakonec kniha pro ty, kteří milují vědecké důkazy. Tady máte návod, jak začít s plnějším životem přímo od buněk. Telomery chrání stabilitu chromozomů a integritu DNA. Zkracování telomer je spojené se stárnutím a nemocemi. Jedna z autorek, Elizabeth Blackburnová, spoluzískala Nobelovu cenu za za objev molekulární povahy telomer a enzymu telomerázy, která je udržuje. Druhá, Elissa Epelová, je psycholožka zabývající se stresem, obezitou a stárnutím. Takže žádné kadění rakoviny a podobné legrace, seriozní práce. Ve své knize Elizabeth a Elissa popsaly, co může každý dělat pro to, aby žil déle a zdravěji. Mají i praktická doporučení, která můžete ihned uvést do života. Fakt. Ještě dneska. Hned.
 

22.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov