Přeskočit na: Obsah

6 jarních bylinek, které vám po zimě dodají šťávu

S prvními slunečními paprsky se objevují i první jarní bylinky. Načerpejte sílu a vitamíny!

Štítky: #jídlo, #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv

Podívejme se na šest bylinek, které mají léčivé účinky a natrháte si je už začátkem dubna.  Poradíme, která rostlinka je nejlepší do pomazánky a která se hodí na čaj nebo k jarní očistné kúře.

Pampeliška neboli smetánka lékařská

Na zahrádce na ní koukáme jako na plevel, ale pampeliška umí být i užitečná. Látky v ní obsažené povzbuzují trávení, pomáhají při detoxikaci organismu a při revmatismu. Mladé lístky rozhodně doporučujeme do salátu, svou chutí i tvarem připomínají rukolu. Kořen můžeme nařezat na kostičky, usušit v sušičce na ovoce a vyrobit si tak zdravou svačinku. Z květů se dělá pampeliškový med, který je skvělým pomocníkem při boji proti kašli a nachlazení.

Medvědí česnek

Stejně jako běžný česnek je i ten medvědí skvělou ochranou proti všem bakteriím, působí totiž protizánětlivě a navíc obsahuje hodně vitamínu C. Sbírají se hlavně listy, které můžete použít všude tam, kde byste použili klasický česnek. Přidává se třeba do tvarohových pomazánek nebo se z něj vyrábí pesto. Někdo používá listy i místo špenátu, v tom případě doporučujeme česnek namíchat s mladými kopřivami v poměru 1:1.

Kopřiva dvoudomá

Kopřivu netřeba představovat. Její žahavé listy nás sice mohou pěkně potrápit při sbírání, ale skvěle fungují na léčbu revmatismu, navíc urychlují hojení a působí protizánětlivě. Povařený kořen kopřivy působí proti vypadávání vlasů, zatímco čaj z kopřiv je vynikající na pročištění organismu. Spařené mladé rostlinky jsou ideální přísadou do salátů či pomazánek, někdy se přidávají i do velikonoční nádivky.

Sedmikráska chudobka

Tahle nenápadná a podle přízviska skromná květina v sobě ukrývá celou řadu cenných minerálních látek a vitamínů. Pomáhá při kašli a zahlenění, šťáva z čerstvých květů působí blahodárně na problematickou pokožku s akné nebo ekzémem. Pokud hledáte nejlepší bylinku k detoxikaci organismu, je jí právě sedmikráska. Navíc jsou její květy ozdobou každého jarního salátu.

Podběl lékařský

Žluté květy najdete hned po zimě na vlhkých pasekách nebo ve starých lomech. Pomohou vám zbavit se nachlazení a kašle, uvolňují totiž zahlenění v průduškách a působí proti zánětům. Sbírají se především květy, které obsahují řadu léčivých látek od vitamínu C přes zinek až po třísloviny a hořčiny. Podbělový odvar můžete popíjet jako čaj nebo ho použít jako kloktadlo při zánětech a aftech v ústech. Stačí přelít hrst podbělu horkou vodou a nechat deset minut vylouhovat.

Popenec břečťanovitý

Další jarní bylinka, která kvete od března až do července. Lístky kvetoucí rostliny se používají místo pepře, nasekané se hodí do omelety nebo do velikonoční nádivky. Odvar z této rostlinky se dříve používal na omývání ran, můžete ho ale popíjet i jako čaj, který uleví po těžkém obědě. Látky obsažené v popenci mají desinfekční a hojivé účinky, jeho silice pomáhají při poruchách trávení nebo při dýchacích obtížích.

05.04.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov