Přeskočit na: Obsah

6 překvapivých výhod nudy

Během nedávné studie byli účastníci posazeni do místnosti na 6 až 15 minut.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Vojtěch Žák
Foto: Archiv

K dispozici neměli nic kromě tlačítka, kterým si mohli dát elektrický šok. Měli za úkol zabavit se svými myšlenkami, ale pokud chtěli, mohli si dát šok. Co se stalo?

Čtvrtina žen a tři čtvrtiny mužů se rozhodly podstoupit elektrický šok, navzdory tomu, že předtím řekli výzkumníkům, že by byli ochotni zaplatit za to, aby se šoku vyhnuli. V tomto případě dali přednost fyzické bolesti před nudou.

Nuda lidi děsí. Je pro nás tak nepříjemná, že vynakládáme značné prostředky na její odstranění. Podle filosofa Neela Burtona odpovídala hodnota zábavního průmyslu v roce 2016 dvěma bilionům dolarů. Existuje řada prostředků, jak se zbavit nudy: brouzdáme na sociálních sítích, posloucháme mp3, hrajeme hry, čteme knihy. Výsledek takového chování je ale jiný, než bychom mohli očekávat. Místo naplnění na nás dopadá znecitlivění: jsme otupělí vůči válkám, násilí, agresi. Ultra-stimuly se pro nás stávají samozřejmostí.

Děláme všechno pro to, abychom se před nudou ukryli. Přitom si neuvědomujeme, že má své výhody. Je to informace, varování a mechanismus umožňující změnu. Nuda neznamená, že nemáte co dělat. Nuda se objeví, když nás to, co děláme, nezajímá. Charakterizuje ji nesoustředěnost, neklid, letargie, nedostatek podnětů.

Takže jaké jsou výhody nudy?

1. Posiluje kreativitu

Kolik věcí jste schopni udělat se dvěma plastovými kelímky? Tento jednoduchý úkol je standardní experiment sledující využití kreativního myšlení. Britská psycholožka Sandi Mannová ho spojila s dalším pokusem. Dala kontrolní skupině jeden z nejnudnějších úkolů na světě – číst telefonní seznam – a potom jí představila úkol s plastovými kelímky. Kontrolní skupina si vedla výrazně lépe než další dvě skupiny, které předtím dělaly méně nudné úkoly. Nuda zvyšuje naši schopnost denního snění. Naše mysl jenom tak bloudí, což posiluje naši schopnost asociativního myšlení a kreativity.

2. Varuje vás, že je něco špatně

„Kdybychom neznali nudu, člověk by zůstával uvězněný v nenaplňující situaci. Postrádal by řadu emocionálních, kognitivních a společenských zážitků. Nuda je varování, že neděláme to, co dělat chceme, což nás motivuje k tomu, abychom změnili naše cíle a projekty,“ napsal Andreas Elpidorou. Paradox nudy je, že ačkoliv se kvůli ní cítíte unaveně, zpomaleně a bez zájmu, může vás pošťouchnout k akci a donutit udělat pozitivní změny.

3. Pomáhá vám soustředit se na cíl

Psycholog Benjamin Baird a jeho kolegové zase objevili, že nuda nám pomáhá soustředit se na cíl, respektive na to, co je pro nás skutečně důležité. Do hry vstupuje tzv. proces autobiografického plánování. Když se naše mysl jenom toulá, převážně se zaměřuje na budoucnost. Na naše příští kroky, úkoly, cíle. Nuda nás varuje, že neděláme to, co chceme, a dovoluje nám upravit směr naší trasy za cílem. Pokud se ale pokaždé, když se začneme nudit, zadíváme do mobilu, připravujeme se o příležitost plánovat a opravit svůj kurz. A dál pokračujeme v cestě špatným směrem.

4. Posiluje vaši produktivitu

Zvlášť když se snažíme vyřešit konkrétní problém, můžeme snadno vstoupit do tunelového myšlení. Vidíme problém, problém a jenom problém, který se marně snažíme rozlousknout. Řešení může přijít s nudou. Když se přestaneme soustředit na problém a necháme mysl jen tak poletovat, začnou se propojovat věci, které spolu obvykle nesouvisí. A my začneme myslet „outside the box“. Jinými slovy: dokud se soustředíte jen a pouze na zamčené dveře do vašeho domu, nemusíte si všimnout, že jedno z oken je otevřené a že můžete vlézt dovnitř.

5. Dělá z nás lepší lidi

Podle irských výzkumníků když se nudíme, přestáváme vidět smysl ve věcech, které děláme normálně: uklízení, nakupování, učení, hraní na kytaru, cokoliv. Proto se snažíme najít smysl života okolo nás. O to spíše věnujeme peníze na charitu, přihlásíme se k darování krve a podobně. Možnost udělat něco smysluplného, i když třeba nepříjemného, je pro nás atraktivnější, když se nudíme.

6. Může být klíčem ke štěstí

„Technologie nás udržuje neustále připojené, nutí náš mozek k multitaskingu deseti otevřenými okny prohlížeče. Tím, že se spoléháme na moderní technologie, vytvořili jsme si falešný smysl pro stimulaci a spokojenost, která nám brání žít v přítomném okamžiku,“ naspala spisovatelka Hailey Millerová. A tak ona sama vypnula mobilní telefon i počítač a začala zjišťovat, co s ní dělá nuda. Za prvé zjistila, že se soustředí víc na to, co doopravdy chce dělat, a ne jenom na to, co by měla dělat. Za druhé si začala užívat čas, který strávila o samotě. A za třetí, začala si skutečně užívat to, co dělá.

Jak napsal matematik Bertrand Russell v knize Boj o štěstí: „Život plný vzrušení je vyčerpávající život, který neustále potřebuje silnější a silnější stimul, aby přinesl vzrušení, které se stalo základní součástí potěchy.“ Jinými slovy, abychom si mohli skutečně vychutnat vzrušující zážitek, potřebujeme ho postavit do kontrastu k nudě. Nuda nám dává rovnováhu. Díky nudě se můžeme soustředit na to, co je skutečně důležité.

03.12.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov