Přeskočit na: Obsah

7 tipů, jak si užít víc volného času pro sebe

Každý den máme před sebou nových 24 hodin, tedy 1440 minut. Je to ideálních osm hodin spánku, osm hodin práce a osm hodin pro všechno ostatní. Jenže... běžné dny samozřejmě většinou nejsou totožné s ideálem.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Dobře to ukázal průzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR z roku 2016. Šlo o výzkum Proměny české společnosti zaměřený na otázku: Jak Češi tráví čas?

Volno? Koukáme na televizi
Zjistili, že mezi tři nejdéle trvající činnosti v typický český den patří spánek, placená práce a sledování televize, které je zároveň volnočasovou aktivitou, které Češi obětují nejvíc volna. Volný čas přitom vědci definovali jako „ty okamžiky, o kterých rozhodujeme sami a které nám zbývají, když máme ostatní povinnosti splněné.“

V běžný den má průměrný Čech šest a půl hodiny volného času. Nejvíc volna mají mladí do 24 let, nejmíň lidé mezi pětatřicítkou a 44 roky. Kromě televize tráví zhruba polovina lidí hodinu denně odpočinkem a hodinu denně s rodinou a přáteli. Půlhodina připadá na čtení a poslech hudby i na sport a čas venku nebo na brouzdání po internetu. Což je skoro k neuvěření.

Ženy přitom mají volného času obecně míň než muži a stres a nedostatek času pravidelně pociťuje víc než třetina dospělých. A každý druhý Čech by taky chtěl mít víc času sám pro sebe.

Jak tedy získat čas pro sebe:

1. Pozorujte
Sledujte, jak vůbec se svým časem nakládáte. Klidně si o tom veďte dočasný deníček. Ten se dá třeba po týdnu vyhodnotit a vytipovat v něm největší žrouty času, kterých se můžete postupně zbavovat a získat tak čas pro sebe – volno, které si pořádně a podle svého užijete.

2. Sepisujte
Podle užitečného doporučení od Davida Allena, který napsal knihu Mít vše hotovo, se vyplatí sepsat si úkoly, plány a sny bez ohledu na to, čeho se týkají. Jako o projektu přitom hovoří o každém očekávaném výsledku, který vyžaduje víc než jeden konkrétní krok. Radí uložit je mimo hlavu a mysl, aby neubíraly mentální kapacitu a energii – a to i tu na volno. A tvrdí: „Lidé zbožňují vítězství. Nemáte-li naprosto jasno, jaký je cíl vašeho konání, nemáte šanci vyhrát.“

3. Vizualizujte
Představte si něco jako pohlednici z cíle: Jak si budete užívat své volno, až uděláte ve využití svého času pár úspěšných změn? Vytvořte si jasnou představu i proto, že podle psychologa a vědce Edwarda de Bono „vize dává myšlení a činům směr“. Budete se těšit na své volno, které už vidíte před očima, a zvýšíte svou motivaci si ho zařídit a uhájit.

4. Rozhodněte
Pak udělejte vědomé rozhodnutí, co skutečně chcete uskutečnit a co si někam pomyslně zaparkujete na později. Do něčeho se pustit často znamená odsoudit jinou záležitost k hibernaci a není třeba se tím trápit. Dejte si priority. „Rozhodnutí je soud. Je to volba mezi alternativami,“ tvrdí guru managementu Peter Drucker. Když ho za vás udělá někdo jiný, přinese vám to spíš nespokojenost než šťastně trávené volné chvíle.

5. Plánujte
I volný čas patří do diáře, protože když tam není, snadno vymizí. Navíc, když si ho rámcově naplánujete a těšíte se na něj, míň pak hrozí, že povolíte, až se vám ho někdo zvenku bude zase snažit zaplácnout něčím jiným.

6. Řekněte „ne“
Neostýchejte se myslet na sebe. Můžete mít své volno a nemusíte ho vždycky a celé věnovat jiným. Pokud to tedy skutečně není vaše upřímná volba. Když řeknete „ne“, je to v pořádku. To, že všechen čas nevěnujete druhým, ale také sobě, není sobecké.

7. Důvěřujte
Věřte, že když ostatním s něčím nepomůžete, zvládnou to sami. Věřte tomu, že i druzí věci vyřídí dobře a všechno nemusí být jenom na vás. Předat někomu zodpovědnost a vzdát se kontroly znamená podpořit ho v tom, aby mohl uplatnit své kompetence a zvyšoval svou sebedůvěru. Ve skutečnosti mu dáváte dárek – umožňujete mu samostatně se rozvíjet a růst. A vy můžete… odpočívat.
 

21.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov