Přeskočit na: Obsah

Aby z životní investice nebyla sázka na kulhavou herku

První investice může být klidně do Pokémon karet, sportovního kroužku nebo do zdraví, vzdělání, osobního rozvoje atd.

Štítky: #příběhy, #rady, #služby, #spoření, #zajímavosti,

Text: Monika Čepelková
Foto: Archiv

Jestli ale chceme investovat a zhodnocovat své peníze, tak bychom kromě toho, že budeme finančně gramotní, měli být připraveni nést i nějaké riziko a počítat s tím, že to nemusí dopadnout úplně podle našich představ. Aby náš risk tak moc nebolel, stačí se držet několika pravidel.

Pětiletý syn mých kamarádů měl v kasičce 200 korun a místo, aby si za ně koupil hračku nebo sladkost jako jeho sourozenci, rozhodl se jít s rodiči do směnárny a tam chtěl své peníze směnit za měnu, za kterou by dostal fyzicky nejvíce peněz. Po stručném vysvětlení kurzovního lístku si vybral maďarské forinty, kdy za své dvě stovky získal asi dva a půl tisíce forintů. Rodiče se tehdy snažili dítě zoufale přesvědčit, aby si vybral nějakou použitelnější měnu, kterou může využít na dovolené, ale neuspěli.

A tak měl v kasičce své forinty, které mu byly k ničemu. Jenže za několik málo měsíců se jeho babička s dědou chystali na prodloužený víkend do maďarských lázní. Malý chlapec zbystřil a vycítil příležitost. Zjišťoval, čím bude asi babička s dědou platit, a když se dozvěděl, že maďarskými forinty, nabídl jim uschovanou cizí měnu ke koupi. Aby byl obchod férový, zjišťovali poměr měn v kurzovním lístku. Druhá náhoda tomu chtěla, že se kurz změnil ve prospěch chlapce. A tak získal zpět asi 217 korun. Ten se na burze neztratí.

Plánujte

Pro investování je zásadní schopnost vytvořit si konkrétní plán, kdy budu vědět, kolik si můžu dovolit investovat a na jak dlouho. Zároveň se dokážu zorientovat v nabídce investičních možností a umím popsat pozitiva a rizika takové investice. Ať už investuju do nemovitosti, zlata, cenných papírů, nebo se snažím vydělat na pohybu cizích měn, neměla bych vše vsadit na jednu kartu a neměla bych do toho vložit všechny své peníze. Pravda, že ve výše zmíněném příběhu padly na investici veškeré úspory, ale kdyby to nevyšlo, tak se zase tak moc nestalo. Kromě raněného ega by nebyla nijak ohrožena existence zmiňovaného chlapce. A jak ho znám, stejně by si v tom našel pro sebe nějakou výhodu.

Dejte na selský rozum

Při rozhodování o první investici by neměl za dveřmi zůstat stát ani zdravý selský rozum. S nižším podstoupeným rizikem lze zpravidla očekávat i nižší výnos a s vyšším rizikem výnos vyšší. Jestli vám někdo nabízí naprosto nadstandardní zhodnocení peněz při minimální míře rizika nebo úplně bez rizika, rozhodně se takovému „obchodu“ vyhněte. Riziko je součást investování a potkat vás může v mnoha podobách, jako je třeba rostoucí inflace, změna úrokových sazeb, kurzové pohyby, likvidita. Může to být ale i počasí nebo nájemníci.

Nezapomínejte také na důležité „proč“. Jaká je moje motivace pro konkrétní investici? Uspořit na studium dětí, na důchod? Stát se finančně nezávislým a vytvořit si zdroj pasivních příjmů, nebo je to druh adrenalinové zábavy? Pokud si umíte zodpovědět otázky kolik, na jak dlouho, kam a proč, pak jste připraveni na svou první investici. Ať už bude jakákoli, nezapomínejte na investici do zdraví, rodiny a přátel. Jen tak budete skutečně bohatí.

Riziko je součást investování a potkat vás může v mnoha podobách, jako je třeba rostoucí inflace, změna úrokových sazeb, kurzové pohyby, likvidita.

11.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov