Přeskočit na: Obsah

Až na vrcholky hor… i s caparty

„Už tam budem? Mně bolí nožišky. Mamí, jááá chcí sváááčííínůůů…“ Dovolená s dětmi v horách nemusí být nutně jako z filmu S tebou mě baví svět.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Martin Groman
Foto: Archiv

Pokud přeceníte síly své i jejich, bude z toho spíš peklo. Ale nevzdávejte to. S dětmi nemusíte jenom ležet v resortu u moře. Klidně s nimi dejte Vysoké Tatry. Jenom to chce víc plánovat.

Lomnický štít, Gerlach, Solisko, Tichá, Bobrovecká, Roháčská, Žiarska nebo Kôprová dolina, Rysy, Štrbské pleso, Popradské pleso, Hincové plesá, Rainerova chata, Smokovce, Hrebienok, Studenovské vodopády, Belanské jeskyně… Krásných míst je v Tatrách moře. Je jen na vás, kam si při své dovolené v Tatrách vyrazíte. Prošlápli jsme za vás předem pár cest, které zvládnete i s těmi nejmenšími.

Štrbské pleso – Chata pod Soliskom

Stačí půlden a tady si s dětmi užijete krásnou procházku a výhledy. Od zastávky železnice Štrbské pleso půjdete ke sportovnímu středisku. Hned u skokanských můstků je sedačková lanovka, která vás vytáhne na Solisko. Jestli jste fakt pamětníci nebo rádi koukáte na staré bijáky, asi znáte větu Skáču dobře, skáču rád. Ano, dovolenkář a odborář Puleček v Andělovi na horách si namlel na lyžích právě tady. Vy ale můžete v pohodě pokračovat výšlapem na Predné Solisko. I s návratem k lanovce to zabere tak dvě hodiny. Zpátky můžete místo jízdy lanovkou mazat po svých až k Štrbskému plesu.

Starý Smokovec – Hrebienok – Zamkovského chata – vodopády Studeného potoka – Rainerova chata

Ze Starého Smokovce vyjedete pozemní lanovkou, tedy zubačkou, na Hrebienok. Pak už to máte pohodlně po svých k Zamkovského chatě. Zabere to tak hodinu a půl a v cíli si krásně dáchnete. Akorát bacha, tu a tam je cesta trochu užší, tak majzla na divočejší caparty, aby nesjeli po zadku do údolí. U chaty je ale pěkný prostor pro dětské řádění. Dojít pak můžete až k Téryho chatě, kdybyste neměli dost. Zpátky to vemte kolem Rainerovy chaty, což je nejstarší bouda v celých Tatrách. Od Hrebienoku to je nějakých 30 minut. Najdete tu sbírku starého horolezeckého vybavení, lyží apod. Dál se pak dáte kolem vodopádů Studeného potoka, které se budou dětem rozhodně líbit.

Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso – Lomnický štít

Zní to už jako solidní horalský výkon, ale ona je to velká pohoda i pro rodiny s dětmi v nosítku. Bez lanovky to tady totiž nejde. Z Tatranské Lomnice s ní vyjedeme na Skalnaté pleso. Mimochodem, jestli máte doma malého vědátora, tak je tu observatoř Astronomického ústavu. Pokud chcete až na Lomnický štít, tak tam a zpět vás sveze visutá lanovka. Jenom bacha, jízdenky na ni jdou na dračku. Není až tak vzácné, že přijdete ke kase v devět ráno, stojíte hodinu a ten den už holt na vás nevyjde. Takže je lepší si jízdenky objednat přes internet předem. Ale klidně můžete na Lomnický štít koukat z dáli a strávit na Skalnatém plese celý den.

Tatranské Matliare – Chata pri Zelenom plese

Tři hodiny cesty a na jejím konci super chata, kde se točil i film Jak se krotí krokodýli. Jezero i okolní štíty jsou jako z pohlednice. S dětmi je to výšlap na celý den, ale po rovince a pohodlnou cestou, takže co by ne.

A kdyby vás už fakt nezvladatelně „bolely nožišky“, tak v Tatrách najdete hned několik aquaparků s dětskými hřišti, brouzdališti, tobogany a všemi dalšími nesmysly. Nebo zkuste muzeum v Tatranské Lomnici, kde mají vycpaného medvěda. To kdybyste náhodou na živého nenatrefili večer u popelnic, což taky není tak docela nezvyklé.

20.07.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov