Přeskočit na: Obsah

Berlín je samý kontrast, ale přitom to spolu ladí dokonale

V Berlíně jste letadlem za hoďku, autem z Prahy za tři a půl, vlakem za snesitelných pět. A proč se kodrcat do hlavního města Německa? Tak třeba proto, že Berlín je módní hit, kosmopolitní, rušná a živá metropole, ideální město na víkend. Byli tam už všichni, teď je řada na vás.

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Kdybychom měli v jedné větě vystihnout, jaký je Berlín, řekneme bez váhání, že je to město protikladů, které ale dohromady tvoří super celek. Okázalá královská rezidence i zchátralá socialistická sídliště, klidné parky a jezera i nabušené bary, kde se paří od nevidím do nevidím. Berlín žije přítomností a hledí do budoucnosti, a přitom tady na každém kroku narazíte na jeho komplikovanou minulost. Věřte, že po prvním víkendu tady budete chtít další a spolu s Johnem Kennedym budete vesele halekat: Ich bin ein Berliner.

Honosný Charlottenburg vs. socíkový Pankow

Barokní zámek Charlottenburg, postavený v 17. století, je největší berlínský palác. K jediné dochované královské rezidenci panovnického rodu Hohenzollernů patří i rozsáhlé a velmi vyhledávané zahrady. Během druhé světové války ho bombardování pravda trochu pocuchalo, ale pak ho místní zase vzorně opravili. Impozantní je i slavná Braniborská brána. Vysoká je 26 metrů a široká pěkných 65 metrů a za ní se táhne ulice Unter den Linden, kde se to hemží kavárnami, suvenýry a hojně i všemožnými protesty a demonstracemi.
Kontrastem k historické části města jsou některá bývalá socialistická sídliště, za všechny jmenujme Pankow, kde bydlela elita východoněmecké komunistické partaje. Po pádu režimu začala sídliště nejen v Berlíně pustnout. Dneska se sice mnohá z nich opravují a pro část lidí je to atraktivní bydlení, ale furt je dost a dost míst, kde zvídavý turista může vidět echt socialistické paneláky z dob Ericha Honeckera, jako vystřižené z kdysi populárního bijáku Good Bye, Lenin.

Optimistická budoucnost vs. složitá minulost

Hlavní město Německa má atraktivní pověst, stěhují se do něj mladí cizinci, aby si užili studium na vysoké škole, velkoměstský ruch i alternativní kulturní scénu. Berlín je bezpochyby městem budoucnosti, ale nikdy se ani tak nezbaví své barvité minulosti. Tak třeba zbytky kdysi 165 kilometrů dlouhé Berlínské zdi, za těmi sem budou jezdit nejen pamětníci ještě pořádně dlouho. Berlínská zeď byla symbol své doby. Dnes nejvíc láká East Side Gallery, to je jediný souvislý zbytek zdi, měří 1,3 kilometru a pokrývají ho malby připomínající éru komunismu.

Checkpoint Charlie je zase známý hraniční přechod z doby studené války, který odděloval východní a západní Berlín. Bylo to místo, které mohli k přechodu mezi oběma částmi města použít jen diplomaté, novináři či cizinci. A to ještě museli mít speciální povolení. Dnes je tam kopie první strážní budky z roku 1961 a spousta barů, kde se můžete zhulákat jako ruský oficír.

Bouřlivý noční život vs. procházky kolem jezera

Pokud chcete zapařit v nočním Berlíně, navštivte ikonickou Oranienburger Strasse. Je plná divoké zábavy a výčepů. Velmi zajímavé lokály se nacházejí i v alternativní části města Kreuzbergu. Třeba bar Madame Claude, ve kterém nábytek visí ze stropu. V jiném berlínském baru, Fragrances, uspokojíte nejen chuťové, ale i čichové buňky. Zatímco vám budou míchat drink, můžete přičichnout k nejlepším parfémům světa. Neptejte se proč, ale je to prima.

Kdo se rád v noci vyspí a vyhlášené bary ho nechávají střízlivým, může prubnout něco klidnějšího. Berlín je nejen zelené, ale i velmi modré město. Kromě řady parků je tu dost jezer, kde se můžete směle koupat nebo provozovat vodní sporty. Doporučujeme podívat se do jezerních částí města Zehlendorf nebo Köpenick. Zajímavý tip: Berlín leží na rovině, spousta jezer je i kolem něj. Okružní stezka nazvaná 66 jezer je sice dlouhá až čtyři sta kilometrů, ale vede k ní hromadná doprava, její krásy tak nemusí zůstat utajené ani víkendovému turistovi.

Berlín co by kamenem

Hlavním městem Německa se znovu stal v roce 1991 po sjednocení východní a západní části země. Během druhé světové války byl skoro zničený, v ruinách skončila polovina obytné plochy. V roce 1961 ho rozdělila zeď. Berlín je největší německé město, žije v něm skoro 3,5 milionu lidí. Z  Prahy to tam máme jenom 350 kilometrů.

 

11.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov