Přeskočit na: Obsah

Cestujete? Tak zaostřete na stromy

Lidé o prázdninách pendlují různými směry a za mnoha cíli.

Štítky: #motivace, #mýty, #příběhy, #rady, #zajímavosti,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Lákají je památky, umění, hory, moře a oceány, místní způsoby života nebo jídlo, ale i stromy. Stromy? Jo, cestuje se i za stromy.

Stromy jsou obdivuhodné, mají svou krásu. Kdo je začne vyhledávat a pozorovat, bude mu možná připadat, že mají i odlišné osobnosti. Jasně, je to projekce, když nám některé stromy připadají jemné a elegantní, jiné zuřivé nebo divoké, když do nich vkládáme emoce. To ale nemění nic na tom, že stromy představují nejen kulturní bohatství, ale mají i praktický přínos.

Do Hustopečí i Himálaje

Stromy vrhají stín, což zní najednou míň banálně, když si počasí pod Řípem letos nezadá s Andalusií. Nehledě na to, že stromy při fotosyntéze produkují kyslík a spotřebovávají oxid uhličitý, skleníkový plyn. Stromy ochlazují prostředí a zvlhčují vzduch. Není divu, že to filozofům v antice pod olivovníky pálilo.

Plody stromů, jejich listy, kůra, kořeny, šťáva jsou někdy ovocem plným vitamínů či pochutinou, jindy tradiční součástí léčitelství nebo kořením. A také surovinou, z níž se lisují oleje a klidně i vypaluje alkohol. Jako třeba taková argánie trnitá, které se daří jen v Maroku.

Nebo moringa olejodárná, původem z úpatí Himálaje, která se rozšířila i do Arábie a Afriky a dneska se pěstuje i na Tenerife. Vavřín vznešený se z Přední Asie dostal do Středomoří a možná jste ho jako bobkový list přidali do nakládaných okurek. A asi už jste slyšeli o olivovnících v jižní Evropě nebo o mandloních, kterým se daří i v Hustopečích a kam se můžete jet zjara dívat na květy s nadšením a fotodokumentací, jako když Japonci obdivují kvetoucí sakury.

Stromy jsou dědictví

Kult stromů patří k našemu dávnému kulturnímu dědictví. Germáni, Keltové, Řekové, Římané i Slované nějakým způsobem stromy uctívali. Věřili, že stromy mají duši. Třeba takový dub. Symbol boha hromovládce a síly, ale také skrz svou jarní kůru položka v lidové lékárničce.

V novodobém Japonsku zase rozvinuli shinrin-yoku, lesní terapii. A věnují jí obsáhlý výzkum. Přivedli lidi do lesa, který v prostředí plném stresu působí jako prevence na lidské zdraví a rozvíjí pocit pohody. Z Japonska se inspirace šíří i jinam do světa. V anglickojazyčném kontextu je to forest bathing, lesní koupel.

Stromy pod ochranou UNESCO

Možná už máte nějakého svého stromového favorita. Třeba přesně víte, jestli lepší olej vylisují z olivovníků v Řecku, Chorvatsku, Španělsku, nebo v Itálii, a dokonce v jaké konkrétní oblasti. A podle toho si plánujete dovolenou, abyste doplnili zásoby. Nebo třeba jezdíte za moringou na Tenerife.

Teď se ale zaměřme, pro příklad, co mluví za všechny, na argánii trnitou. Ta je totiž zvlášť pozoruhodná. Protože je to strom, kterému se nekompromisně daří jen v Maroku, nejvíc dokonce v jediné oblasti – a tu chrání UNESCO. Mohli bychom popisovat, čím je arganový olej prospěšný v kuchyni i v kosmetice nebo co má v sobě půda a podnebí, že jsou pro argánii jako dělané. Ale lepší bude nahlédnout do výroby arganového oleje.

Do družstva, kde se zpracovávají arganové ořechy a lisuje se z nich olej na prodej. Za ženami, které v chládku roztloukají ořechy ručně, jeden po druhém. Celé dny. Stovky a stovky plodů, aby se z nich vylisovala trocha oleje. Když vydržíte déle a neproběhnete jako turista, co toho chce co nejvíc nacvakat foťákem, možná vás svou práci nechají vyzkoušet, možná vám zazpívají. Lahvičku oleje, kterou si odvezete, si budete pořádně šetřit, protože za ní uvidíte nejen stromy a plody, ale konkrétní tváře. A když se domluvíte místním jazykem, tak i konkrétní lidské příběhy.
 

17.08.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov