Přeskočit na: Obsah

Chcete překonat sami sebe? Vyzkoušejte ferraty!

Rádi zdoláváte vrcholy a objevujete něco nového i to, kde máte své limity?

Štítky: #motivace, #rady, #sport, #zajímavosti,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

„Via ferraty“ – tedy jištěné horské trasy – jsou dynamicky se rozvíjejícím sportem, při kterém si dáte pořádně do těla, potrénujete svaly, a navíc se můžete naučit lézt bez zbytečně velkého rizika.

V Česku sice nemáme horské velikány jako v Rakousku nebo Itálii, přesto i u nás bylo několik míst upraveno do podoby adrenalinových zajištěných cest. Platí tu dvojnásob, že cesta může být cíl. Odměnou za netradiční zdolávání vrcholu vám bude jedinečný zážitek. A jako bonus získáte výhled do okolí, který se nenaskytne každému. Ale pozor, nikdy nezapomínejte na bezpečnostní lezecké vybavení, které si můžete půjčit na některých ferratách či ve sportovních obchodech!

Šilinkův důl

Jste začátečník nebo pohodář a chtěli byste si vyzkoušet něco více adrenalinového, než je chození po značených turistických trasách? Stačí si půjčit základní vybavení pro ferraty a navštívit romantický Šilinkův důl na Vysočině, nedaleko od Hlinska. Ferrata je zajištěna řetězy a můstky, po kterých určitě zvládnete přejít i s dětmi. Cestou vás čeká přechod nad skalnatým srázem, uvidíte vzácné rostliny a zvířata a po adrenalinovém zážitku budete odměněni úchvatným výhledem do nedotčeného údolí řeky Krounky.

Via ferrata Slánská hora

Dokonalým místem pro začátečníky a mírně pokročilé lezce je Slánská hora nedaleko stejnojmenného města. Zdolat ji můžete šesti různě náročnými trasami s mnoha místy k odpočinku a výhledům do čedičové krajiny. Pro skutečně adrenalinový zážitek tu najdete i dva lanové mosty s obtížnějším závěrem trasy. Celkově je ferrata dobře udržovaná, a když budete chtít zdolat všechny trasy, zabaví vás na celé odpoledne.

Pastýřská stěna v Děčíně

Děčínská ferrata se jako jediná v ČR nachází v samém srdci města. Navíc patří mezi ty nejdelší u nás a je vhodná snad pro každého. Nejlehčí trasu zvládnou i děti od 10 let. Na své si ale přijdou také zkušenější lezci, kteří se nebojí obtížnějšího a na techniku náročnějšího terénu. Nezapomenutelnou součástí ferraty je i přechod přes lanový most vysoký 60 metrů, ze kterého budete mít celý Děčín jako na dlani. Samotný vrchol si vás podmaní výhledy do údolí řeky Labe a na děčínský zámek.

Via ferrata Vodní brána

Pro opravdové nadšence adrenalinového lezení je jako stvořená první česká ferrata nedaleko Semil. Výšlap na Vodní bránu je poměrně složitý a podmínkou je nejen dobré horolezecké vybavení, ale i nasbírané lezecké zkušenosti. Na samém začátku vaši připravenost prověří náročnější pasáž a cestou vzhůru musíte zdolat i několik převisů. Ale nebojte se, cesta je zajištěná silnými ocelovými lany a po každé těžké části vás čeká odpočívadlo s odměnou v podobě krásných pohledů do údolí řeky Jizery. A to nejlepší je k vidění samozřejmě až na vrcholu samotném!

Bioferrata v Bečově nad Teplou

Jste fandové přírody a zároveň se zajímáte o lezení? Dokonalou volbou pro vás je návštěva botanické zahrady v Bečově nad Teplou, skrz kterou vede několik zajištěných cest. Stezky vám pomocí cedulek s názvy rozšíří znalosti skalní vegetaci, a také vás zavedou na vyhlídky do skalnatého bečovského údolí. Ferrata vedená skalní průrvou je vhodná i pro rodiny s dětmi. Naopak cesty zajištěné skobami a lany, které pokračují traverzami a kolmými výstupy, potěší každého zkušeného lezce s potřebným vybavením. A pokud nemáte svoje, nevadí, rádi vám jej zapůjčí přímo na místě.

Ferrata v Zářečí u Bechyně

Nemáte-li prostor vyrazit do Alp nebo jiných velehor a jste opravdový fajnšmekr, doporučujeme navštívit ferratu v Zářečí u Bechyně. Jedná se o nejtěžší zajištěnou cestu v Česku, která vede strmými stěnami a převisy nad řekou Lužnicí. Jsou zde i stropové linie a plotny, které vyžadují značnou sílu, technickou zdatnost a pořádné horolezecké vybavení. Aby toho nebylo málo, je cesta zpět možná pouze stejnou trasou, takže si musíte opravdu dobře rozložit síly!
 

28.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov