Přeskočit na: Obsah

Co je malé, to je milé. Která historická městečka v Česku navštívit?

Procházet se historií nemusíte jen v Praze, Českém Krumlově nebo Kutné Hoře.

Štítky: #motivace, #podzim, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Foto: Archiv

V Česku najdete i pěkná historická městečka, která nejsou zdaleka tak známá, ale nabídnou útulnou atmosféru a super zážitek i díky tomu, do jakého přírodního prostředí jsou zasazena. Že je zima, nevadí, v létě sem jezdí kdekdo. V zimě si vás místní budou víc vážit.

Rabštejn nad Střelou

Opravdu pozoruhodné místo. Pyšní se statusem města, ale žádný úřad tady nehledejte. Žije v něm jen 25 obyvatel, většinou sezónních rekreantů, ale mají tady velmi pěkný zámek tyčící se na vrcholku kamenného ostrohu, na kterém je sídlo postavené, dále pozůstatky hradu, velký kostel, židovský hřbitov, stavby lidové architektury. I okolí je mimořádně půvabné. Rabštejn nad Střelou leží nad klikatící se řekou Střelou, uprostřed lesů a stranou hlavních cest. Jeho návštěva je tak ideální třeba pro adventní rozjímání.

Tip:

Projděte se po kamenném gotickém mostě pocházejícím ze 14. století, který je starší než Karlův most. Po píseckém kamenném mostě je druhým nejstarším, který se v Česku dochoval.


Štramberk

Nad horským městečkem Štramberkem, které najdete uprostřed Beskyd, se vypíná válcová věž, známá jako Trúba, s dřevěným ochozem, ze kterého je nádherný výhled na celé okolí. Štramberk se vyznačuje unikátní lidovou architekturou, roubenky pocházejí až z 18. století. Z rozkošného náměstí se můžete vydat úzkými uličkami prozkoumat všechny zajímavosti. Tak například nevelký gotický kostelík svaté Kateřiny se před pěti lety stal Památkou roku, ocenění mu udělilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jednoduchá stavba pochází ze 14. století.

Tip:
 

Štramberské uši jsou typický cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, vzhledem připomínají právě uši. Obchodní značku Štramberské uši dnes může používat jen produkt vyrobený na území městečka.


Polička

Devítitisícová Polička v okrese Svitavy je staré historické město založené ve 13. století Přemyslem Otakarem II. Zaujme především dochovanými městskými hradbami v délce 1200 metrů, které obepínají celé historické centrum. Na některých místech můžete vystoupat přímo na ochozy. Městské hradby mají devatenáct věží. Na místním náměstí stojí jeden z nejhezčích mariánských sloupů v Česku. Na náměstí upozorňujeme také na budovu barokní radnice s městskou galerií.

Tip:
 

Ve věži kostela svatého Jakuba, který je dominantou městečka, se narodil a část dětství prožil hudební skladatel Bohuslav Martinů. Světnička ve věži je přístupná veřejnosti.


Loket

Loket není jen mohutný a velmi navštěvovaný románsko-gotický hrad, ale také stejnojmenné městečko v okrese Sokolov, které obývá něco přes tři tisíce obyvatel. Atmosféru města výrazně utváří řeka Ohře, která kolem něj obtéká. Najdete tady mnoho architektonických skvostů, pěkné historické náměstí, nepřehlédnutelný barokní kostel svatého Václava či Černou věž, která kdysi sloužila jako součást obranného systému města.
 

Tip:
 

S Loktem je spjatý německý básník Johann Wolfgang Goethe, který zde oslavil své 74. narozeniny a několikrát tady pobýval. Na památku ve městě stojí jeho socha.

 

23.11.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov