Přeskočit na: Obsah

Dopřejte si povánoční detox

Vánoce jsou tradičně spojované nejen s rodinou, dárky a setkáváním, ale i s horami jídla, spoustou alkoholu a povalování se u televize. Inspirujte se tipy, jak se po svátcích zase dostat co nejrychleji do formy.

Znají to téměř všichni. Sice neustále polemizujeme nad tím, že se z Vánoc staly svátky konzumu a obžerství, ale každoročně v tomto období rezignujeme na všechna předsevzetí i zdravý životní styl. Vánoční cukroví, majonézové saláty, alkohol, televizní pohádky, plné talíře na návštěvách… Pro naše tělo zkrátka Vánoce představují obrovský nápor a o to víc ocení, pokud mu po svátcích poskytnete detox, který mu pomůže očistit se a obrazně znovu „nastartovat.“ Sestavili jsme pro vás ty nejlepší tipy pro povánoční detox. Inspirujte se.

Text: Barbora Vajsejtlová Foto: Archiv

Nadopujte se vlákninou

To, že je vhodné po Vánocích odlehčit jídelníček, je asi každému jasné, ale jen málokdo si uvědomuje, jak zásadní roli hraje v rámci detoxu vláknina. Přitom nenajdete lepšího pomocníka, který prospěje vašemu trávení. Vláknina sama o sobě sice není zdrojem energie, ale zvětšuje objem obsahu střev. Tím ředí odpadní látky, které poté náš organismus opouští rychleji.

Přirozeným zdroje vláknin je ovoce a zelenina. Bohaté jsou na ni zejména luštěniny, švestky, meruňky, ořechy, či nejrůznější semínka. Myslete na to, až budete sestavovat svůj povánoční jídelníček.

Nezanedbejte pitný režim

Pokud ovšem chcete, aby vláknina fungovala tak, jak má, potřebuje dostatek tekutin. Pitný režim je zkrátka mimořádně důležitou součástí detoxu, protože přispívá k vylučování škodlivých látek a zajišťuje látkovou výměnu.

Zdravý dospělý člověk denně vyloučí zhruba dva a půl litru vody. Nejčastěji se tedy uvádí, že by měl člověk vypít jeden a půl až tři litry vody denně. Záleží však samozřejmě na mnoha faktorech, jako jsou například okolní teploty, nebo fyzická aktivita. Rozumí se přitom samo sebou, že jeho klíčovou součástí by měla být čistá voda, nebo maximálně bylinkové čaje. Slazené nápoje, káva, nebo dokonce alkohol se do něj nepočítají.

Zajděte si do sauny

Do svého povánočního programu zkuste zakomponovat i návštěvu sauny. Staletími prověřený způsob, jak zbavit tělo toxinů, vám jako bonus navíc přihraje i dobrou náladu. Během saunování se totiž vylučují endorfiny, které zodpovídají za pocity štěstí a redukují stres. Připočtěte si k tomu snížené riziko kardiovaskulárního onemocnění, rychlejší regeneraci, uvolnění svalů, nebo zlepšení spánku a saunování vám vyjde jako jedna z nejlepších detoxikačních variant.

Nepodceňujte denní světlo

Kratší dny a nedostatek slunečních paprsků; to všechno hraje do karet depresivnímu ladění. Podle odborníků se sezónní deprese objevují nejčastěji právě v zimním období. Přímým důsledkem nedostatku denního světla je únava, nedostatek energie, obtíže se soustředěním, pokles výkonnosti a skleslá nálada.

Představa, že se vám podaří nedostatek denního světla nahradit rozsvícenou lampičkou, je však mylná. Zatímco za slunného letního dne je intenzita světla sto tisíc luxů, večer v obýváku s umělým osvětlením je to jen padesát luxů. Jakmile tedy budete mít možnost, vydejte se ven na procházku. Čím delší, tím lepší. Nemusíte přitom vůbec čekat, až bude venku svítit slunce, váš nervový systém aktivuje i procházka pod zataženým nebem.

Využijte pohyb

Představa, že byste si měli jít po Vánocích zaběhat, nebo trávit hodiny ve fitku, pro vás není ničím atraktivní? Žádný problém! Počítá se jakýkoli pohyb, takže se klidně vypravte na procházku svátečně nasvíceným městem, zabruslit na zamrzlý rybník nebo bobovat s dětmi na svah. Nejenže spálíte vánoční kalorie a vyplavené endorfiny vám zlepší náladu, ale zároveň vám pohyb pomůže s vyplavováním toxinů. Vědci také potvrdili, že při fyzickém pohybu se aktivuje imunitní systém a organismus je pak méně náchylný k infekcím, což se hodí zejména v zimním období.
 

15.12.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov