Přeskočit na: Obsah

Dovolená v Česku: Broumovsko, to nejsou jenom skály

Je to místo trochu zastrčené, právě to ale může být jeho výhoda. Uspokojí každého, kdo má rád pohyb v přírodě i návštěvu památek. Vítejte na Broumovsku.

Štítky: #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Skály, kam se podíváš

Adršpašsko-teplické skály jsou hlavní hit Broumovska. Povinná zastávka, ale připravte se na davy. Navštívit místo přes víkend rozhodně nedoporučujeme. Je to největší skalní město ve střední Evropě, rozkládá se na ploše dvaceti kilometrů čtverečních. Čekají vás výstupy po žebřících, tajemná skalní zákoutí i pěkné výhledy na okolní pískovcové útvary.

Nenechte si ujít vysoce položené, těžko dostupné jezírko uprostřed Adršpašských skal, kousek nad vodopádem. Na pramici vás tam povozí převozník. Pískovcové město je ráj pro horolezce, některé skály sahají až do sedmdesáti metrů. Broumovsko je pískovcovými skalami poseté, podívejte se i do Broumovských stěn nebo na stolovou horu Ostaš.

Za Turínským plátnem do broumovského kláštera

Barokní klášter Řádu svatého Benedikta v Broumově má tři hlavní zajímavosti. Před devatenácti lety byla v klášterním kostele svatého Vojtěcha za zlaceným štukovým věncem náhodou objevena unikátní kopie Turínského plátna, do kterého měl být po ukřižování zabalený Ježíš Kristus. Plátno z roku 1651 daroval turínský arcibiskup Praze, odtud putovalo do Broumova. Na světě je asi čtyřicet kopií, ale jen jedna ve střední Evropě.

V klášterní knihovně plné staletých knih se nachází kopie největší rukopisné knihy na světě, Codexu Gigas neboli Ďáblovy bible z počátku 13. století. A do třetice, ve sklepeních broumovského kláštera leží 34 mumií většinou z 18. století. Pokud se vám z kláštera nebude chtít, můžete tam přespat v půvabně jednoduchém Domě hostů, který vznikl z renovovaných mnišských cel. Zážitek.

Vyskočte do sedla

Východní Čechy jsou taky super pro milovníky jezdectví. Vede tady hippostezka, která začíná ve Vídni, protíná jižní Čechy a směřuje do těch východních. V budoucnu by přes Krkonoše měla pokračovat Polskem až k Baltskému moři. Příznivci jezdectví mohou na východě Čech využít až tři sta kilometrů značených stezek. Postupně vznikají i takzvaná úvaziště, místa, kde lze přespat i s koněm. Jestli ještě nejste tak daleko a chcete si jízdu v sedle zatím prubnout, můžete vyskočit na hřbet nějakému tomu šemíkovi na ranči Hucul v Dolním Adršpachu a turistiku na koních ve westernovém stylu zase najdete na Ranchi Gallop ve Stárkově.

Skály z ptačí perspektivy

Vyhlídkové lety nad Broumovskem nabízí Aero klub v Broumově. Letí se každou sobotu a neděli od dubna do října, musí na to být samozřejmě počasí. Vidět Broumovské stěny, Adršpašsko-teplické skály či broumovský klášter z výšky je zážitek. Hodina letu motorovým letadlem stojí kolem třech tisícovek, kluzákem do osmi set za hodinu. Vedle vyhlídkových letů má aeroklub pro zájemce i výcvik létání.

... a něco navíc. Pravý domov Václava Havla

 

Toto místo sice leží mimo Broumovsko, ale je to jen malá zajížďka. Není to typický výletnický cíl, ale pokud chcete něco netradičního a navíc se zajímáte o historii, zastavení u slavné chalupy Václava Havla na samotě Hrádeček šest kilometrů od Trutnova bude velmi příjemným zpestřením dovolené. Hrádeček dostal své pojmenování po zřícenině hradu Břečtejn, hned nad Havlovou chalupou. Bývalý prezident se dostal i na  turistickou informační tabuli pod hradem. Navštívíte místo, o kterém Havel mluvil jako o svém „existenciálním domově“. Tady napsal zásadní díla, tady se setkávali odpůrci komunistického režimu. Naprosto nepravděpodobné místo, aby tudy kráčely dějiny.

Zajímavost: Když budete stát u chalupy, přes cestu uvidíte chatu, kterou si kvůli sledování Havla postavili estébáci. Pak ji používala prezidentská ochranka.

 

18.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov