Přeskočit na: Obsah

Důmyslně a vychytaně na cesty

Ať putujete přes půl světa do Nepálu nebo na Kubu, jedete lyžovat za humna do Alp, nebo razíte jen na víkend do Olomouce, tak či onak se na cestu sbalit musíte.

Štítky: #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Štěpán Vorlíček
Foto: Archiv

Přinášíme pár tipů na zajímavé cestovatelské vychytávky.

Asi se shodneme na tom, že cestování je prima. Odpočinek, poznávání nových míst a kultur, exotická místa, dobíjení baterek. Pryč od napětí a všednodennosti. Jenže zrovna tak to může být až nehezky stresující záležitost.

Už jenom to balení. Každý z vás si asi vzpomene na nejednu příhodu, kdy po příjezdu do penzionu zjistil, že nemá tohle nebo tamto, co by mu během pobytu ušetřilo nejednu svízel. Nebo opačně: kdo někdy nezabalil příliš mnoho zbytečností a při pěším přechodu hor a lesů celou dobu netahal zbytečná kila navíc?

Vychytávek na cesty je nepřeberná záplava a jistě má každý z vás celou plejádu věcí a triků, na které nedá dopustit a které náš seznam opomíjí. Budeme rádi, když své zkušenosti s pomocníky a fígly přidáte do diskuse.

Teď už ale náš výběr toho, co by nemělo chybět v naší světoběžnické výbavě:

1.    Cestovní polštář

Různé podložky hlavy a cestovní polštáře jsou jedny z nejoblíbenějších cestovatelských výrobků. Pohodlnější cestování je ale vykoupeno jejich zoufalou neskladností. Nový polštář Trtl je díky svému designu mnohem lehčí a lépe sbalitelný než tradiční polštáře ve tvaru písmene U. A je také zdravější: jeho vnitřní konstrukce totiž vaši hlavu podepře v daleko přirozenější poloze než běžně používaní konkurenti.

2. Podnožka

V kombinaci s předchozí položkou je pohodlné cestování v letadle nebo autobuse zaručeno. Ať už létání nesnášíte, nebo milujete, při dlouhém letu dostane křeče do nohou asi každý. S touto podnožkou je jim ale konec a odpočinek na dlouhých cestách přestane být utopií. Podnožka je lehká a skladná, a ač je určena především do letadla, lze ji s výhodou použít doma nebo v práci. Jde v podstatě o malou hamaku pro nohy.

3. Přenosná pračka

Je až s podivem, jak brzy na cestách může oblečení začít „nevonět“. A netýká se to jen čundrování krajinou, i v kempech a penzionech by si člověk občas rád vypral. Někdy prostě nezbude než si prádlo přemáchnout v umyvadle nebo se v oblečení vysprchovat (což nedoporučujeme).
Systém Scrubba naopak nabízí pohodlné a překvapivě kvalitní praní. Je to vlastně nejmenší pračka na světě — díky použití lehkého odolného materiálu skoro nic neváží. Uvnitř najdeme stovky malých výstupků, drážek či varhánků, které oblečení důkladně promasírují — jako na valše. Tato metoda je mnohem účinnější než praní v ruce, neřku-li sušší a méně únavná.

4. Minižehlička

Když už je řeč o velkém (malém) prádle — je fajn to mít dočista do čista, ne vždy se nám ovšem chce ven ve zmačkaném. Nebo ten záhadný fenomén: jakkoli pečlivě se snažíte tu košili složit nebo srolovat, vždycky ji z kufru vytáhnete zkrabatělou. Všichni služebně cestující to znají — a ne ve všech hotelech a penzionech jsou na pokoji žehličky. Tahle miniaturní parní verze je vybavená 40mililitrovou nádržkou na vodu, která je ohřátá za patnáct vteřin, nabízí tři teplotní úrovně a 420 wattů výkonu, který si poradí s většinou zmačkaných látek.

5. Chytrý kufr

Skutečně inovativní cestovní zavazadlo. Chytré telefony, tablety a další udělátka se tak rychle vybíjejí (mimochodem, slyšeli jste tu novou hlášku „Během dne musím telefon dát tolikrát do nabíječky, že už mám vlastně zase pevnou linku.“?) Kufr Bluesmart to řeší — má zabudované akumulátory a sadu konektorů. Navíc ho jen tak neztratíte: do kufru se dá vložit SIM karta a v mobilní aplikaci pak můžete sledovat jeho polohu nebo ho na dálku odemknout a zamknout.

6. Samočisticí ručník

Pokud potřebujete být na cestách opravdu v pohybu, nemůžete čekat, až věci uschnou. Řešení nabízí ručník Lunatec, který je suchý doslova za pár minut. Utřete se s ním, a než si zavážete i druhou tkaničku, není v něm po vlhkosti ani stopa. Oproti tradičním ručníkům z mikrovlákna není nutné ho prát. Můžete ho vyválet v blátě a po pár přemáchnutích ve vodě špína prostě odpadne.

7. Zabal jako profík

Kufr bychom už měli, teď je čas ho správně naplnit. Chytrým řešením jsou různě velké uzavíratelné látkové „kostky“. Nepřidají na hmotnosti, ale prostor v zavazadle chytře rozčlení do mnoha různých oddílů. Některé jsou vyrobené z voděodolných materiálů, takže do nich lze zabalit mokré plavky nebo ručník. Výrobci tvrdí, že při použití této vychytávky ušetříte až třicet procent místa v kufru!

8. Sušení bez nervů

Ještě jednou k praní. Tedy k tomu, co následuje po něm. Usušit mokré prádlo v provizorních podmínkách může být oříšek. Řešením je cestovní prádelní šňůra, například ta od Go Travel. Natáhne se až na 2,5 metru, připevnit ji lze pomocí kovových háků nebo přísavek a skvělé je to, že k pověšení svršků nepotřebujete kolíčky.

9. Kufr na košile

Pokud vás neoslovila parní minižehlička, jezdíte na služební cesty a nechcete se zabývat zmačkanými košilemi, je tu ještě jedno řešení: pouzdro přímo na košile. Jmenuje se Shirt Shutter a kromě košile se do něj vejde i kravata. Jistě, co se prostoru týká, moc úsporné to není. Zato ale dorazíte do hotelu a hned máte po ruce čerstvou košili na obchodní večeři.

10. Lahev na léky

Užíváte pravidelně léky? Na cestách je někdy potíž nezapomenout — a pak všechny ty krabičky a lahvičky, drolící se staniolové obaly…  S lahví Elinkume máte vystaráno. Nejen že pojme přes půl litru tekutiny, ale uskladní i pilulky v sedmi oddělených krabičkách. Před cestou vše pěkně odpočítáte a na celý týden máte klid. Tedy, nesmíte zapomenout, že…

11. Pro klid duše

V hotelu se zamknete, co ale takový couchsurfing, sdílené byty a tak podobně? Pokud vám strach nedá spát, pořiďte si kapesní dveřní alarm. Jeho 91 decibelů zažene i medvěda od Vsetína.

12. Kolik to váží?

Každé deko se počítá. Ať se chystáte na přechod Fagaraše, nebo potřebujete vědět, kolik váží váš kufr kvůli limitům letecké společnosti. Pokud často cestujete, příruční váhu oceníte. Zváží až padesátikilovou bagáž s přesností na padesát gramů.

13. Vinný převoz

Znáte to: vracíte se z Tokaje nebo z Chianti a přemýšlíte, jak bezpečně přepravit těch pár lahví tekutého pokladu. Balíte je do ručníků, strkáte do bot… Máme lepší řešení. VinniBag, který svůj obsah chrání vzduchovým polštářem. Nemusí samozřejmě jít jen o víno, ochrání i olivový olej nebo jiné choulostivé dobroty, parfémy nebo třeba objektiv.

14. Chytře na světovou elektřinu

Evropa, obě Ameriky, Británie, Austrálie a Nový Zéland, Čína, Japonsko, Hongkong, Korea… všude mají jiné zásuvky. Člověk aby si pořád kupoval další a další adaptéry, pak je doma uskladňoval a před cestou vzal ty správné. Navíc zabírají tolik místa. Když si pořídíte univerzální adaptér, zabijete 150 much jednou ranou — tedy máte v kapse řešení pro takový počet zemí a jejich zásuvek.

15. Nezamotáš!

Telefon, tablet, čtečka elektronických knih, sluchátka, kamera a foťák… těch kabelů je tolik a tak rády se ztrácejí a šmodrchají! Za pár korun je k mání šikovné pouzdro Bagsmart, díky nimž už uzlíky na drátech nehrozí. A navíc to je praktický organizér, který všechny vaše kabely udržuje pěkně pohromadě.

Tak co, vybrali jste si? Která z těchto vychytávek vás nejvíc zaujala? A máte nějakou jinou, na niž nedáte dopustit?

28.12.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov