Přeskočit na: Obsah

Dvě století: od mlýnků k autům

Rodinná firma Armanda Peugeota nejprve prodávala mlýnky na kávu a koření, později se pustila do jízdních kol.

Štítky: #příběhy, #slavné osobnosti, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Štěpán Vorlíček
Foto: Archiv

Peugeota ale lákala auta. Tak je začal vyrábět taky.

Peugeot je druhá nejstarší automobilka světa a nejstarší dodnes vyrábějící: její historie už se píše přes dvě stě let, byť první automobil představila „až“ v roce 1889.

Přečtěte si první díl seriálu: O historii značky Volkswagen

Jean-Pierre Peugeot se narodil v roce 1734 a byl to právě on, jehož jméno značka od začátků nesla. Vždy se zajímal o průmysl a stroje: zabrousil do tkalcovství, barvení látek, lisování olejů nebo do mlynářství. Za vznik značky Peugeot se považuje rok 1810, kdy dva jeho synové — Jean-Pierre a Jean-Frédéric — zakládají společnost Peugeot Frères. Přestavují starý mlýn svého otce na slévárnu a své strojařské buňky napírají k produkci nejrůznějších výrobků z oceli: od mlýnků na kávu řes pružiny, pily a kostry deštníků až po jízdní kola.

 

Lví silou

Typický lev se jako symbol firmy objevil v roce 1847 a jeho zuby měly ukazovat na pevnost a ostrost ocelových výrobků. V roce 1858 si lví logo společnost nechala zaregistrovat jako svou obchodní známku. Na kapotách vozů Peugeot se kočkovitá šelma objevuje od roku 1948, kdy se světu představila ikona automobilového světa — model 203.

Jean-Pierrova vnuka Armanda fascinovaly všechny stroje a mechanika. A už od počátků samozřejmě automobily. Po setkání s Gottliebem Daimlerem a dalšími pionýry tohoto odvětví nabyl přesvědčení, že právě automobily mají zářnou budoucnost. První motorizovaný vůz značky Peugeot sestrojil ve spolupráci se specialistou na parní pohon Léonem Serpolletem v roce 1889. Jednalo se o parní tříkolku. Armand však tento pohon brzy opustil a začal se věnovat benzínu a spalovacím motorům. Jeho první čtyřkolový vůz nazvaný Type 2 poháněl právě agregát Daimler. Oba dva počiny ukazují na typický prvek, který značku Peugeot provázel v podstatě po celou její historii: partnerství s jinými silnými hráči automobilového světa. Později tak vznikla spolupráce například s Fordem, Volvem či BMW, jakož i řada zajímavých a unikátních motorů.

Auta s nulou uprostřed

V roce 1929 přichází francouzský výrobce s prvním velkosériovým automobilem — modelem 201. Zde také začíná ono legendární pojmenovávání modelů čísly s nulou uprostřed. Díky popularitě „dvě stě jedničky“ se výrobce z malosériové produkce může přeorientovat na výrobu opravdu ve velkém. A je tomu tak dodnes — skupina PSA se z pohledu prodejů řadí mezi desítku největších automobilek světa.

Model 201 si získával srdce lidí a odstartoval vývoj dalších modelových řad: 301 vyjela v roce 1932, 401 a 601 v roce 1934. A charakteristického číslování se výrobce drží dodnes — 108, 208, 301, 308 nebo 508 se pořád prodávají.

V roce 1934 přišly dva milníky pro letní období — modely Eclipse 401 a 601. Šlo o kabriolety se stahovací střechou z pera automobilového designéra a hrdiny francouzského hnutí odporu proti německé okupaci Georgese Paulina. Tu skutečnou tradici kupé-kabrioletů značky Peugeot zahájil ale až v roce 1962 nádherný model 404 Cabriolet, který navrhoval Pininfarina. Ikona šedesátých let, na niž navázaly některé současnější modely jako 308 CC nebo odvážný RCZ, je dodnes velice ceněným sběratelským kouskem.

V roce 1974 koupil Peugeot 38,2 procenta v automobilce Citroën; podíl v roce 1976 narostl až na 89,95 procenta, což vedlo ke vzniku skupiny PSA (Peugeot Société Anonyme).

O rok později se završuje další zajímavá odbočka značky Peugeot z automobilového světa. V roce 1977 získává Bernard Thévenet pro značku jubilejní desáté vítězství na slavné Tour de France. Tento rekord nebyl dodnes překonán a kolům Peugeot zajistil pevnou pozici v cyklistické síni slávy. Jako oslavu těchto úspěchů přišel výrobce v roce 2011 s moderními koly odkazujícími na slavné závodní speciály.

08.10.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov